یکی از نگرانیهای مهم افرادی که نیاز به ایمپلنت دندان دارند، درد حین کاشت ایمپلنت است. اغلب بیماران میپرسند که آیا میتوان ایمپلنت را با بیهوشی کامل انجام داد یا خیر؟ ایمپلنت دندان با روشهای مختلفی مانند بیحسی موضعی، بیحسی همراه با آرامبخش و بیهوشی عمومی انجام میشود. انتخاب نوع روش بیهوشی/بیحسی به عواملی مانند تعداد ایمپلنتها، وضعیت سلامت بیمار و ترجیحات شخصی او بستگی دارد. اما معمولاً این درمان با بیهوشی کامل انجام نمیشود، زیرا عوارض بیهوشی خیلی بیشتر از بیحسکنندههای دندانپزشکی است. البته گاهی شرایط جسمانی و روحی برخی بیماران ایجاب میکند که این کار را با بیهوشی کامل انجام دهند.
آیا برای ایمپلنت دندان به بیهوشی نیاز است؟
خیر، در بیشتر موارد ایمپلنت دندان با بیحسی موضعی انجام میشود؛ مخصوصاً زمانی که تنها یک دندان نیاز به ایمپلنت داشته باشد. البته ممکن است ایمپلنت دندان برخی بیماران دارای مشکلات جسمی یا ذهنی که کنترلی بر روی حرکات خود ندارند، با بیهوشی عمومی انجام شود. به طور کلی عدم همکاری یا ترس شدید و غیرقابل کنترل بیمار ممکن است پزشک را ناچار به استفاده از بیهوشی عمومی برای ایمپلنت دندان کند.
چه کسانی به بیهوشی برای ایمپلنت دندان نیاز دارند؟
ایمپلنت دندان با بیهوشی معمولاً برای افرادی توصیه میشود که:
- اضطراب یا فوبیای شدید به دندانپزشکی دارند. افرادی که از این ترس رنج میبرند، کاندیدای بیهوشی یا استفاده از آرامبخش برای ایمپلنت دندان هستند. تا آرامش و استرس بیمار برای انجام این کار کنترل شود.
- نیاز به ایمپلنت تعدادی زیادی دندان دارند. بیمارانی که تحت روشهای پیچیدۀ دندانپزشکی مانند کاشت چندین ایمپلنت در یک جلسه قرار میگیرند، میتوانند از بیهوشی یا آرامبخش وریدی برای انجام این کار استفاده کنند.
- رفلکس تنگی شدید داشته باشند. افرادی که دارای رفلکس گگ (gag) حساس هستند، آرام بخش یا بیهوشی میتواند به سرکوب این رفلکس کمک و روند جراحی را برای پزشک و بیمار راحتتر کند.
- آستانه درد پایینی دارند. اگر بیمار تحمل درد پایینی داشته باشد میتواند با کمک آرامبخش و یا بیهوشی جراحی ایمپلنت را انجام دهد.
- فرد تجارب دندانپزشکی آسیبزا (تروماتیک) داشته است. برای فردی در گذشته تجربیات دندانپزشکی آسیبزا (تروماتیک) داشته است، آرامبخش یا در برخی موارد بیهوشی کمک میکند ترس و اضطراب او کاهش یابد.
- فرد مبتلا به بیماریهای خاص باشد. برخی از شرایط پزشکی، مانند بیماری پارکینسون یا فلج مغزی، میتوانند درمانهای دندانپزشکی را دشوار کنند. استفاده از آرامبخش قوی یا بیهوشی در این موارد مفید است.
- مشکل در باز نگه داشتن فکها دارند. افرادی که در طول فرآیندهای طولانی دندانپزشکی نمیتوانند فک خود را به مدت طولانی باز نگه دارند و اصطلاحاً فک آنها قفل میشود میتوانند با کمک آرامبخش یا بیهوشی این مشکل را برطرف کنند.
- مشکلات حفظ کنترل عضلات برای مدت زمان طولانی دارند. افرادی که نمیتوانند عضلات صورت و بدن خود را کنترل کنند میتوانند با استفاده از آرامبخش یا بیهوشی ایمپلنت دندان را انجام دهند.
- بیمارانی که مشکل در ستون فقرات و کمر دارند. افرادی که درد گردن و کمر دارند و نمیتوانند طولانیمدت روی صندلی دندانپزشکی بنشینند میتوانند با کمک آرامبخش و یا بیهوشی ایمپلنت دندان را انجام دهند.
انواع بیهوشی برای ایمپلنت دندان
بیهوشی در بسیاری از کارهای پزشکی برای اطمینان از درد نکشیدن بیمار استفاده میشود. انواع مختلفی از بیهوشی وجود دارد که سه نوع آن در جراحی ایمپلنت دندان استفاده میشود:
- بیحسی موضعی (بیمار کاملاً بیدار است.)
- بیهوشی عمومی (بیمار کاملاً در خواب است.)
- سدیشن یا آرامبخش آگاهانه (بیمار خوابآلود و نیمه هوشیار است.)
نوع بیهوشی مورد استفاده به پیچیدگی عمل ایمپلنت و شرایط بیمار بستگی دارد.
1.بیحسی موضعی
اگر فقط به یک/دو ایمپلنت دندان نیاز باشد، معمولاً دندانپزشک از بیحسیهای موضعی مانند نووکائین یا لیدوکائین استفاده خواهد کرد. این شکل از بیحسی اجازه نمیدهد بیمار دردی را احساس کند، اما در حین انجام کاشت مقداری فشار را تجربه خواهد کرد. مزیت استفاده از بیحسی موضعی این است که لازم نیست بیمار مدتی را در کلینیک یا بیمارستان بماند و بلافاصله بعد از عمل میتواند به منزل برگردد.
2.بیهوشی عمومی
برخی بیماران با توجه به شرایط سلامتی خود یا به دلیل گستردگی زیاد کار و یا به دلایل شخصی ترجیح میدهند با بیهوشی عمومی ایمپلنت دندان را انجام دهند. بیهوشی عمومی به بیماران این امکان را میدهد که اصلاً متوجه هیچ چیزی از جراحی نشوند. کاشت و ایمپلنتهای پیچیدهتر به ناچار سر و صدا و فشار بیشتری را ایجاد میکنند. به همین دلیل اگر دندانپزشک تشخیص دهد، این جراحیهای ایمپلنت دندان با بیهوشی عمومی انجام خواهند شد. بیهوشی عمومی قویترین نوع است و بیشتر در مواقعی که پیوند استخوان ضروری است، استفاده میشود.
3.آرامبخش اکسید نیتروژن/وریدی + بی حسی موضعی
این نوع آرامبخشها گزینۀ دیگری است که پزشکان میتوانند هنگام کاشت ایمپلنت دندان استفاده کنند. آرامبخش استنشاقی اکسید نیتروژن یا داروهای تزریقی وریدی بیمار را نیمههشیار میکنند به همین دلیل فرد فشاری حس نخواهد کرد. از طرفی بیحسی موضعی نمیگذارد بیمار هیچ دردی را احساس کند. بنابراین ایمپلنت دندان با آرامبخش و بیحسی موضعی برای عملهای پیچیده که بیمار دوست ندارد بیهوش شود یا بیهوشی برای او خطرناک، گزینه مناسبی است. معمولاً تا 24 ساعت بعد از جراحی بیمار همچنان احساس خوابآلودگی خواهد داشت. بنابراین نباید در این مدت رانندگی یا کارهایی که نیازمند به دقت زیاد هستند را انجام دهد.
بهترین نوع بیهوشی برای ایمپلنت دندان چیست؟
برای اکثر بیماران، آرامبخش اکسید نیتروژن یا آرامبخش وریدی، بهترین نوع بیهوشی برای ایمپلنت دندان هستند. هر دوی این روشهای بیحسی، همراه با بیحسی موضعی، میتوانند به بیماران کمک کنند تا در طول عمل احساس آرامش و آسودگی داشته باشند.
دندانپزشک با توجه به شرایط عمومی بیمار و گستردگی عمل انتخاب میکند که بهترین نوع بیهوشی برای ایمپلنت دندان او چیست. معمولاً آرامبخشهای وریدی برای بیمارانی که نیاز به جراحی گسترده دارند یا ممکن است بیشتر در معرض اضطراب ناشی از جراحی دندان باشند خوب است.
مزایا ایمپلنت دندان با بیهوشی
مهمترین مزیت ایمپلنت دندان با بیهوشی احساس راحتی، آرامش و کاهش نگرانیهای بیمار است. بیمار علاوه بر رسیدن به مزایای ایمپلنت به عنوان روشی برای جایگزینی دندان از دست رفته، هیچ درد و نگرانی حین انجام جراحی نخواهد داشت. در بیهوشی عمومی بیمار به خواب عمیقی فرو میرود و هیچ درد و ناراحتی هنگام انجام جراحی ایمپلنت دندان را احساس نخواهد کرد. بیحسی همراه با آرامبخش نیز موجب خواب آلودگی و ریلکسی بیمار میشود. بنابراین وقتی دندانپزشک از این روش برای ایمپلنت دندان استفاده میکند بیمار هیچ درد و ناراحتی احساس نخواهد کرد و در عین حال با زدن آرامبخش احساس اضطراب او کاهش مییابد.
آمادگیهای لازم برای ایمپلنت دندان با بیهوشی
بعد از اینکه دندانپزشک تصمیم گرفت ایمپلنت دندان را با بیهوشی کامل، آرامبخش به همراه بیحسی یا بیحسی تنها انجام دهد، مراقبتها و آمادگیهای لازم برای انجام این کار را به او خواهد گفت. برای بیمارانی که با بیهوشی عمومی قرار است ایمپلنت دندان انجام دهند باید حداقل 8 ساعت ناشتا باشند تا حین جراحی تنفس و یا بالا آمدن غذا به داخل مری رخ ندهد. اما بیمارانی که قرار است با بیحسی تنها یا به همراه آرامبخش ایمپلنت دندان خود را انجام دهند، توصیه میشود قبل از شروع جلسه دندانپزشکی حتماً یک وعده کامل غذایی بخورند تا هنگام انجام کار دچار افت فشار نشوند.
قبل از شروع جراحی معمولاً دندانپزشک از بیمار میخواهد دندانهای خود را کامل مسواک زده و نخ دندان بکشد. در ادامه با دهانشویۀ مخصوص آنتیباکتریال محیط دهان و دندانها از هرگونه آلودگی ناشی از مواد غذایی پاکیزه میشود. هر نوع آلودگی و یا مواد غذایی جامانده ممکن است مراحل بعدی ایمپلنت دندان را با بروز عفونت دچار مشکل کنند.
نقاهت بعد از ایمپلنت دندان با بیهوشی
اثرات بیهوشی عمومی میتواند 24 تا 48 ساعت ادامه داشته باشد. بنابراین بیمار نباید به مدت یک الی دو روز کارهای زیر را انجام دهد:
- رفتن به سر کار
- رانندگی
- ورزش
- نوشیدن الکل
آرامبخش یا بیهوشی میتواند کمک کند بیمار هیچ دردی را حین جراحی ایمپلنت دندان حس نکند. اما اکثر بیماران حداقل ناراحتی را در دوره نقاهت تجربه خواهند کرد. مسکنهایی مانند ایبوپروفن برای تسکین درد در ناحیه چانه، گونهها یا زیر چشم تجویز میشوند. بیماران همچنین بهتر است طی 48 ساعت اول بعد از جراحی از کمپرس یخ برای کمک به کاهش تورم استفاده کنند. خوردن غذاهای نرم موجب میشود هیچ فشاری به فک وارد نشود تا بتواند بهتر خود را ترمیم و بازیابی کند.
دوره نقاهت پس از ایمپلنت دندان نسبتاً کوتاه است و برای اکثر بیماران کمتر از یک هفته طول میکشد. برای کاهش ناراحتی، بیماران باید حداقل دو بار در روز دهان خود را با آب نمک گرم بشویند و از مسواک نرم با حداقل فشار استفاده کنند. معاینات منظم دندانپزشکی برای اطمینان از درستی نحوه اتصال ایمپلنت به استخوان و جوش خورد آنها به هم ضروری است.
عوارض ایمپلنت دندان با بیهوشی
استفاده از بیهوشی و یا بیحسی موضعی و آرامبخش ممکن است عوارض مختصری به همراه داشته باشد. به همین دلیل دندانپزشک قبل از انتخاب نوع روش بیهوشی ایمپلنت دندان، سابقه پزشکی و سلامت بیمار را بررسی میکند تا با حداقل عوارض ممکن این جراحی انجام شود. معمولاً بیماران بعد از گرفتن بیهوشی عمومی ممکن است چند ساعت سردرد یا سرگیجه و حالت تهوع داشته باشند. بیحسی موضعی همراه با آرامبخش نیز ممکن است فرد را خواب آلود کند. بنابراین برای اطلاع دقیق از عوارض ایمپلنت دندان با بیهوشی با دندانپزشک خود مشورت کنید.
مشاوره درباره بیهوشی و سایر موارد ایمپلنت دندان
در طول جلسه مشاوره، دندانپزشک تمام گزینههای بیهوشی را بررسی خواهد کرد. با بررسی دقیق بهترین گزینه برای شرایط سلامتی و راحتی بیشتر بیمار انتخاب میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ایمپلنت دندان و اینکه آنها چطور میتوانند به شما کمک کنند لبخندی سالم و زیبا داشته باشید، همین حالا تماس بگیرید. تیم کلینیک دندانپزشکی مهر ایرانیان به شما کمک میکنند تا با امنترین روشها ایمپلنت دندان خود را انجام دهید.
هزینه بیهوشی ایمپلنت دندان
نوع روش بیهوشی یا بیحسی، مدت زمان آن، نیاز یا عدم نیاز به تجهیزات خاص/اتاق عمل و … میتوانند هزینه ایمپلنت دندان را تغییر دهند. برای آگاهی از قیمت دقیق ایمپلنت دندان با بیهوشی با دندانپزشک خود صحبت کنید.
سؤالات متداول
آیا ایمپلنت با بیهوشی درد دارد؟
خیر، بعد از انتخاب نوع بیهوشی یا بیحسی برای ایمپلنت، شما هیچ دردی را در طول جراحی احساس نخواهید کرد.
آیا کسانی که از ایمپلنت میترسند را بیهوش میکنند یا خیر؟
انجام ایمپلنت دندان با بیهوشی کامل به شرایط و تجهیزات خاصی بستگی دارد. بنابراین دندانپزشک با توجه به سلامت بیمار ممکن است آرامبخش را به جای بیهوشی برای بیمارانی که خیلی میترسند تجویز کند.
آیا ایمپلنت دندان با بیهوشی کامل در اتاق عمل انجام میشود؟
بله، در صورتی که نیاز باشد بیمار به طور کامل بیهوش شود، جراحی ایمپلنت باید در اتاق عمل و تحت نظر همزمان دندانپزشک و دکتر بیهوشی انجام شود.
اثر بیهوشی ایمپلنت دندان چقدر باقی میماند؟
با توجه به نوع داروی بیحسی یا بیهوشی، معمولاً نتایج آنها بین 4 تا 6 ساعت پس از جراحی باقی میمانند. مصرف به موقع داروها از شروع درد و ناراحتی جلوگیری میکند.
آیا ممکن است استفاده از بیهوشی موجب پس زدن ایمپلنت شود؟
خیر، بیهوشی تأثیری در روند بهبودی و اتصال ایمپلنت با استخوان فک ایجاد نمیکند؛ بنابراین نمیتواند موجب پس زدن ایمپلنت شود.
همه مراکز دندانپزشکی میتوانند با بیهوشی عمومی ایمپلنت دندان را انجام دهند؟
خیر، برای انجام بیهوشی عمومی باید به کلینیکهایی که مجهز به اتاق عمل هستند یا بیمارستان مراجعه شود تا تحت نظر پزشک بیهوشی و دندانپزشک، جراحی ایمپلنت انجام شود.
تعداد دندانها در انتخاب نوع بیهوشی مؤثر است؟
چه قرار باشد یک دندان ایمپلنت شود چه کل دندانها، طبق صلاحدید دندانپزشک نوع بیهوشی برای ایمپلنت دندان هر بیماری مشخص میشود. بنابراین اگر شرایط خاص یا بیماریای دارید حتماً با دندانپزشک خود مطرح کنید. دندانپزشک با در نظر گرفتن تمامی جوانب، نوع بیهوشی شما را برای انجام ایمپلنت دندان تعیین میکند.