برای تعیین سن مناسب برای کاشت ایمپلنت باید عوامل مختلفی مانند: رشد استخوان فک، سلامت دهان و دندان و سلامت کلی فرد را با دقت در نظر بگیریم. در حالی که زمان خاصی که برای همه مناسب باشد مشخص نشده است، اما اطلاع از عواملی که روی زمان مناسب برای کاشت ایمپلنت مؤثر هستند میتواند به افراد کمک کند تا تصمیم درستی بگیرند و بهترین نتایج را دریافت کنند.
در مورد کودکان و نوجوانان باید بگوییم که کاشت ایمپلنت دندان مناسب نیست، چون رشد این افراد هنوز کامل نشده است. با این حال، با وجود اینکه ظاهراً حداکثر سنی برای کاشت ایمپلنت دندان وجود ندارد، اما عوامل مختلفی هست که میتواند مشخص کند فرد کاندید مناسبی است یا خیر.
بهترین سن برای کاشت ایمپلنت چه سنی است؟
بهترین سن برای کاشت موفق ایمپلنت 21 تا 22 سالگی است، چون در این سن رشد استخوان کامل و متوقف شده است. کاشت ایمپلنت دندان در این سن بسیار مناسب و موفقیتآمیز است. خطر بروز مشکل پریایمپلنتایتیس (عفونت ایمپلنت)، که مهمترین عامل شکست ایمپلنت است، در شما بسیار کمتر خواهد بود. استخوانهای سالم و قوی برای نگه داشتن ایمپلنت دارید و میتوانید سالهای زیادی از زیبایی لبخندتان لذت ببرید.
حداقل سن برای کاشت ایمپلنت دندان چند سال است؟
قبل از اینکه ایمپلنت کاشته شود، باید فرد به بلوغ اسکلتی رسیده باشد. به عبارت دیگر استخوان فک کامل رشد کرده و دیگر رشد نخواهد کرد. اگر کاشت ایمپلنت قبل از اتمام سن بلوغ انجام شود و استخوان فک هنوز در حال رشد باشد، این درمان ترمیمی میتواند در رشد استخوانها اختلال ایجاد کرده و باعث بروز عوارض و مشکلات شود.
در حالی که هر نوجوانی شرایط متفاوتی دارد، اما معمولاً رشد فک تا 18، 19 یا 20 سالگی طول خواهد کشید. در برخی موارد در اواسط دههی بیست سالگی رشد استخوانی فرد کامل میشود. به همین دلیل افراد زیر 18 سال کاندیدهای مناسبی برای کاشت ایمپلنت دندان نیستند، مگر اینکه به بلوغ اسکلتی رسیده باشند.
خطرات کاشت ایمپلنت قبل از 18 سالگی چیست؟
اگر ایمپلنت دندان زود هنگام کاشته شود، میتواند تحت تأثیر جابهجایی دندانها قرار گیرد. به همین دلیل باید تا سن مشخصی صبر کنید. محل کاشت ایمپلنت نیز روی جابهجایی دندانها تأثیر دارد، زیرا ایمپلنت به فک جوش میخورد و جابهجایی آن مانند دندانهای طبیعی نخواهد بود.
معمولاً دندانهای طبیعی خلفی به صورت افقی به سمت جلوی دهان جابهجا میشوند؛ یعنی باید کمی فضای خالی کنار تاج مصنوعی در نظر گرفته شود (تاج مصنوعی روی ایمپلنت قرار میگیرد تا طبیعی به نظر برسد).
دندانهای جلویی (نزدیک جلوی دهان) و استخوان این قسمت معمولاً از بینی فاصله رفته و به پایین رشد میکنند؛ یعنی ظاهراً این طور به نظر خواهد رسید که ایمپلنت در حال کوتاهتر شدن است و چون در جلوی دهان است، فرد متوجه این تغییر خواهد شد.
جابهجایی دندانها بعد از 30 سالگی بسیار کمتر خواهد شد. بعد از 30 سالگی هر سال حدود 0.27% جابهجا خواهند شد، که محسوس نخواهد بود؛ در برخی افراد کمتر از این میزان بوده و میتوان آن را نادیده گرفت.
خطرات و عوارض جانبی دیگر عبارتاند از:
- مشکلات بایت
- فاصله بین دندانها
- تحلیل استخوان در اطراف ایمپلنت
- تغییر زیبایی قسمت کرانیوفاسیال (صورت و جمجمه)
حداکثر سن برای کاشت ایمپلنت دندان چند سال است؟
در حالی که قبل از کاشت ایمپلنت دندان باید سلامت کلی فرد در نظر گرفته شود، اما مسن بودن دلیلی برای عدم کاشت ایمپلنت دندان نخواهد بود. در واقع افراد مسنی که چندین سال از دندان مصنوعی متحرک استفاده کردهاند، برای تغییر آن به ایمپلنت دائمی و ثابت آماده خواهند بود. بسیاری از افرادی که در سنین 60، 70، 80 و حتی 90 سالگی بودهاند ایمپلنت دندان کاشتهاند و نتایج خوبی گرفتهاند. چون احتمال از دست رفتن دندانها در سنین بالاتر بیشتر است، معمولاً ایمپلنت دندان درمان مناسب و رایجی برای بریج و دندان مصنوعی ثابت است.
محدودیتهای کاشت ایمپلنت دندان در سنین بالا
اگرچه برای کاشت ایمپلنت دندان ممکن است هیچوقت دیر نباشد، اما عواملی مربوط به سن وجود دارند که باعث میشوند فرد کاندید مناسبی برای کاشت ایمپلنت دندان نباشد.
افراد مسن ممکن است بیماریهای داشته باشند که باعث شود عمل جراحی عاملی تهدید کننده برای سلامت کلی آنها باشد. در چنین مواردی جراحی دهان برای کاشت ایمپلنت دندان برای فرد مناسب نخواهد بود.
علاوه بر این، فردی که چندین سال پیش دندان خود را از دست داده، ممکن است دچار تحلیل استخوان یا تحلیل لثه شده باشد. در صورتی که تراکم بافت در محل مورد نظر به اندازهی کافی نباشد، فرد کاندید مناسبی برای کاشت ایمپلنت دندان نخواهد بود. حتی اگر بتوان از پیوند استخوان و پیوند لثه هم استفاده کرد، این امر باعث خواهد شد که روند درمان چندین ماه بیشتر طول بکشد؛ بنا بر این فرد مسن ترجیح خواهد داد که استفاده از بریج سنتی یا دندان مصنوعی را تحمل کند.
چه افرادی کاندید مناسبی برای ایمپلنت دندان هستند؟
برای اینکه فرد کاندید مناسبی برای ایمپلنت دندان باشد عوامل مختلفی وجود دارند که عبارتاند از:
لثههای سالم
داشتن لثههای سالم بسیار مهم است، زیرا حین درمان، دندانپزشک با لثههای شما سروکار خواهد داشت. در نتیجه افرادی که عفونت لثه مانند جینجیویت (التهاب لثه) یا بیماری لثه (بیماری پریودنتال) دارند، احتمالاً کاندیدهای مناسبی نخواهند بود.
تراکم استخوان کافی
باید برای حمایت و نگهداری از ایمپلنت، تراکم استخوان کافی وجود داشته باشد. داشتن استخوان محکم برای نگهداری ایمپلنت ضروری است. با این حال افرادی که استخوان فک آنها تحلیل رفته است نیز میتوانند از ایمپلنت دندان استفاده کنند، اما باید ابتدا طی اعمال دیگری استخوان را ترمیم کنند.
سلامت کامل و رعایت بهداشت
کاندید مناسب، عفونت یا مشکلات دیگر دهان و دندان که در عمل جراحی اختلال ایجاد کند ندارد. همچنین باید به رعایت بهداشت دهان و دندان بعد از کاشت ایمپلنت دندان، مخصوصاً در قسمت لثههای مجاور ایمپلنت، پایبند باشند. مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به صورت روزانه و مراجعهی منظم به دندانپزشک اقداماتی مهم برای حفظ سلامت دهان و دندان هستند.
عدم مصرف تنباکو
افرادی که تنباکو مصرف میکنند کاندید مناسبی برای این عمل نیستند، زیرا سیگار کشیدن و تنباکو باعث اختلال در روند بهبودی دهان شده و شانس موفقیت ایمپلنت کاهش مییابد. توصیه میکنیم که برای حفظ سلامت دهان و دندان خود سیگار کشیدن را ترک کنید.
عدم عادت به بروکسیسم (دندانقروچه)
افرادی که عادت به دندانقروچه و فشردن دندانها به هم دارند، باعث میشوند که فشار زیادی به ایمپلنت وارد شده و احتمال شکست ایمپلنت بالا رود. اگر دندانهایتان را روی هم فشار میدهید، از ما بخواهید که برای حفظ زیبایی لبخندتان گارد شبانه سفارشی ساختهشده به شما بدهیم.
نتیجهگیری
ایمپلنت دندان برای جایگزینی دندان از دسترفته در بزرگسالان، درمانی اختیاری است؛ اما در مورد کودکان و نوجوانان اینگونه نیست، زیرا رشد استخوان تا 18-20 سالگی ادامه دارد. ایمپلنت دندان باید در استخوان فکی که کامل رشد کرده و تراکم استخوان آن کافی است کاشته شود. کاشت ایمپلنت برای کودکانی که رشدشان کامل نشده است میتواند بعدها باعث بروز مشکل شود. از طرف دیگر حداکثر سن برای کاشت ایمپلنت وجود ندارد.
سن یکی از عوامل مهمی است که در کلینیک دندانپزشکی پرشین (Persian) در افرادی که میخواهند ایمپلنت دندان انجام دهند بررسی میشود. عوامل دیگری که میتوانند در موفقیت ایمپلنت دائمی دندان مؤثر باشند سلامت دهان و دندان فرد، تعداد و محل دندانهای از دست رفته، تراکم استخوان فک و سلامت کلی فرد هستند.
سؤالات متداول
آیا در هر سنی میتوان ایمپلنت دندان انجام داد؟
برای اجتناب از عوارض کاشت زود هنگام ایمپلنت دندان، توصیه میشود که افراد زیر 18 سال ایمپلنت دندان انجام ندهند تا زمانی که به بلوغ اسکلتی برسند.
آیا افراد مسن مناسب ایمپلنت دندان هستند؟
حداکثر سنی برای ایمپلنت دندان وجود ندارد. با این حال ممکن است ایمپلنت دندان گرانتر از درمانهای دیگر باشد. اگر بیمار خیلی پیر باشد ممکن است ایمپلنت دندان برای او مقرون به صرفه نباشد.
ماندگاری ایمپلنت دندان چقدر است؟
ماندگاری ایمپلنت دندان به طور متوسط 10 تا 30 سال است. این امر به این معناست که احتمالاً بسته به سنی که در آن ایمپلنت برای شما کاشته میشود، این درمان دائمی خواهد بود.
چه افرادی برای کاشت ایمپلنت دندان کاندید مناسبی هستند؟
تقریباً هر کسی که یک دندان، چند دندان یا تمام دندانهای خود را از دست داده است میتواند کاندید ایمپلنت دندان باشد. استثناهای کمی نیز وجود دارد. باید سلامت عمومی خوب و دهان سالمی داشته باشید و پوسیدگی دندان یا بیماری لثه (پریودنتال) نداشته باشید.
درصد موفقیت ایمپلنت در سنین بالا چقدر است؟
درصد موفقیت در افراد بین 30 تا 60 سال حدود 96% است.با این حال استثناهایی وجود دارد و بسیاری از افراد 60 تا 70 ساله نیز ایمپلنت دندان را با موفقیت انجام دادهاند.
آیا داروهای رقیقکنندهی خون مانع انجام ایمپلنت دندان میشوند؟
برای اینکه مطمئن باشید که درمانهای تهاجمی مانند کشیدن دندان یا کاشت ایمپلنت دندان ایمن خواهد بود، دندانپزشک توصیه خواهد کرد که دوز مصرف داروهای رقیقکنندهی خون را قبل از درمان خود کاهش دهید یا مصرف آنها را قطع کنید.
آیا دندان از دسترفته را میتوان با ارتودنسی درمان کرد؟
در برخی موارد میتوان برای بستن فضای ایجاد شده به خاطر دندان از دسترفته از ارتودنسی استفاده کرد. اگر لازم باشد تا دندان از دسترفته جایگزین شود، میتوان از ارتودنسی برای حفظ جای کافی برای ترمیم دندان در آینده استفاده کرد.