بعد از کاشت ایمپلنت دندان، انجام یکسری اقدامات مراقبتی برای بهبودی سریعتر، کاهش درد و ناراحتی و نیز سرعت دادن به فرایند ادغام ایمپلنت با استخوان فک، ضروری است. بعد از کاشت ایمپلنتهای دندان، دستورالعملهایی به شما داده میشود که باید آنها را رعایت کنید، این موارد معمولا شامل رژیم غذایی و غذاهایی که میتوانید مصرف کنید و نیز نکاتی برای رعایت بهتر بهداشت دهان و دندان میشوند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره روند بهبودی بعد از کاشت ایمپلنت و نیز یاد گرفتن نکات مراقبتی، به خواندن این مقاله ادامه دهید.
مراقبتهای فوری بعد از کاشت ایمپلنت (24ساعت ابتدایی)
دقیقا بعد از کاشت ایمپلنت دندان، فرد باید مراقبتهای خاصی را از سر بگیرد تا بهبودی با سرعت بیشتری حاصل شود و درد و ناراحتی به حداقل برسد. در ادامه به برخی از نکاتی که باید تا ۲۴ ساعت بعد از جراحی کاشت ایمپلنت رعایت کنید؛ اشاره میشود:
درد و تورم را کنترل کنید.
برای کنترل درد و تورم میتوانید از روشهای زیر بهره بگیرید:
- داروی مسکن: داروهای مسکن تجویز شده را طبق دستور دندانپزشک مصرف کنید. این کار به کاهش و مدیریت درد کمک میکند. داروها را طبق دوز توصیه شده مصرف کنید و از زیادهروی بپرهیزید.
- سرما درمانی: کمپرس یخ را از بیرون صورت روی محل جراحی قرار دهید. این کار به کاهش درد و التهاب کمک میکند. در ساعات اول بعد از جراحی به مدت ۱۰ دقیقه یخ را روی صورت قرار دهید و بعد به مدت ۱۰ دقیقه به صورت خود استراحت دهید و بعد همین فرایند را تکرار کنید.
- سر خود را بالا نگه دارید: در هنگام خواب یا استراحت به وسیله بالش، سر خود را بالا نگه دارید. این کار تورم را به حداقل میرساند و گردش خون را بهبود میبخشد.
بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید.
رعایت بهداشت دهان و دندان بخش مهمی از روند بهبودی بعد از کاشت ایمپلنت است و شما میتوانید برای این کار، از روشهای زیر استفاده کنید:
- شستشو ملایم دهان و دندانها: ممکن است دندانپزشک برای این کار به شما دهانشویه خاصی را معرفی کند، اما در غیر این صورت میتوانید با محلول آب نمک دهان خود را بشویید. شستشو دهان را ۲۴ ساعت بعد از جراحی شروع کنید. از دستورالعملهای دندانپزشک در خصوص زمان و تعداد دفعات شستشو، پیروی کنید.
- محل جراحی را مسواک نزنید: به مدت ۲۴ ساعت بعد از جراحی، از مسواک زدن یا لمس کردن ناحیه جراحی شده، خودداری کنید. این کار باعث میشود که ناحیه بدون هیچ مشکلی بهبود پیدا کند. اما باید بقیه دندانهای خود را مسواک بزنید و فقط حواستان به محل جراحی باشد.
تغذیه و رژیم غذایی
نکاتی که باید هنگام نوشیدن یا خوردن غذا رعایت کنید، عبارتند از:
- غذاهای نرم: در روز اول بعد از جراحی فقط غذاهای نرم بخورید. غذاهایی مانند سوپ، ماست، پوره سیب زمینی، اسموتیها و ماکارونی خوب پخته شده را انتخاب کنید. از خوردن غذاهای ترد، خشک و جویدنی تا حد امکان خودداری کنید تا به محل جراحی آسیبی وارد نشود.
- آب زیاد بخورید: با نوشیدن مایعات زیاد، بدن خود را هیدراته نگهدارید. از نوشیدن با نی خودداری کنید زیرا این کار باعث از بین رفتن لخته خون روی زخم شده و بهبودی را به تعویق میاندازد.
- از خوردن غذاها یا نوشیدنیهای داغ پرهیز کنید: از خوردن و نوشیدن غذاها یا نوشیدنیهای داغ پرهیز کنید، زیرا این کار باعث افزایش جریان خون در ناحیه شده و احتمال خونریزی را افزایش میدهند.
فعالیتهای بدنی
از فعالیت سنگین پرهیز کنید؛ بعد از جراحی باید از انجام هرگونه فعالیت بدنی که باعث افزایش ضربان قلب و بالا رفتن فشار خون میشود، خودداری کنید. این فعالیتها شامل ورزش شدید، وزنه برداری، دویدن و هر فعالیتی که با حرکات ناگهانی و پریدن همراه است میشود.
مراقبتهای دوران نقاهت ایمپلنت دندان (1-2 هفته)
در طول دوره نقاهت بعد از کاشت ایمپلنت دندان، که معمولا ۱ تا ۲ هفته طول میکشد؛ باید یکسری نکات را رعایت کنید تا فرایند بهبودی راحتتر و سریعتر اتفاق بیافتد. در ادامه به برخی نکاتی که با رعایت آنها میتوانید بهبودی سریعتری داشته باشید؛ اشاره میشود:
بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید.
شما باید در طول دوره نقاهت بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید، برای این کار میتوانید از دستورالعملهای زیر پیروی کنید:
- به آرامی مسواک بزنید: شما میتوانید با استفاده از یک مسواک نرم دندانهای خود را مسواک بزنید. با دقت و احتیاط دندان ایمپلنت شده را تمیز کنید.
- با دقت نخ دندان بکشید: به آرامی و با دقت اطراف دندان ایمپلنت شده را با نخ دندان تمیز کنید. مراقب باشید که به ناحیه جراحی شده فشار وارد نکنید. همچنین میتوانید به جای نخ دندان، از مسواک بین دندانی برای تمیز کردن بین دندانها و اطراف ایمپلنت استفاده کنید.
- دهانشویه آنتیباکتریال: با هماهنگی دندانپزشک میتوانید برای تمیز کردن دهان از یک دهانشویه آنتیباکتریال استفاده کنید. این کار باکتریها را از بین می برد و بهبودی را سرعت میبخشد. با دقت توصیههای دندانپزشک را در زمینه استفاده از دهانشویه، رعایت کنید.
درد و تورم را کنترل کنید.
برای کنترل و مدیریت درد و تورم میتوانید از روشهای زیر بهره بگیرید:
- مدیریت درد: با پیشرفت روند بهبودی درد و ناراحتی به تدریج کاهش مییابد. در نتیجه طبق دستور دندانپزشک میتوانید به تدریج مصرف داروهای مسکن را کم کرده و یا متوقف کنید.
- سرما درمانی: اگر همچنان دچار تورم هستید، میتوانید از کمپرس سرد استفاده کنید زیرا این کار میتواند به کاهش تورم کمک کند.
تغذیه و رژیم غذایی
تغذیه مناسب در این مرحله شامل موارد زیر است:
- غذاهای نرم و یا مایع را به تدریج با غذاهای جامد جایگزین کنید: با پیشرفت روند بهبودی، میتوانید به تدریج غذاهای جامد نرم را وارد رژیم غذایی خود کنید. مراقبت باشید که غذا را با دندان ایمپلنت شده، نجوید تا ایجاد فشار بیش از حد جلوگیری شود.
- رژیم غذایی متعادل داشته و آب بنوشید: با نوشیدن مایعات فراوان، بدن خود را هیدراته نگه دارید. علاوهبراین، از یک رژیم غذایی متعادل غنی از ویتامینها و مواد معدنی برای حمایت از روند بهبودی استفاده کنید.
فعالیتهای بدنی
پس از جراحی ایمپلنت دندان به بدن خود زمان کافی برای استراحت و بهبودی بدهید. بدن شما برای بازیابی و بازسازی بافتهای اطراف محل ایمپلنت به زمان نیاز دارد، بنابراین، باید از فعالیتهای فیزیکی شدیدی که میتوانند ضربان قلب و فشار خون شما را بالا میبرند اجتناب کنید. این شامل فعالیتهایی مانند دویدن، وزنه برداری، تمرینات با شدت بالا و ورزشهای پرشی است.
دنبال کردن جلسات معاینه
دنبال کردن جلسات معاینه ضروری است:
- معاینات منظم: در تمام جلسات معاینه بعد از جراحی حضور پیدا کنید. در طی این جلسات دندانپزشک روند بهبودی و وضعیت ایمپلنت را بررسی میکند و به تمام سوالات شما پاسخ میدهد.
- نظافت حرفهای یا جرمگیری: بنا به صلاحدید دندانپزشک، ممکن است نیاز باشد برای اطمینان از تمیز بودن کامل دندانها، جرمگیری انجام دهید تا باکتری و پلاک در اطراف ایمپلنت باقی نماند.
مراقبتهای بلند مدت ایمپلنت دندان
مراقبت و نگهداری مناسب از ایمپلنت دندان، باعث طولانیتر شدن عمر و ماندگاری آن میشود. شما باید با ایمپلنتهای دندانی، درست مانند دندانهای طبیعی رفتار کرده و از آنها مراقبت کنید؛ میتوانید از روشهای زیر هم بهتره بگیرید:
- مسواک زدن و نخ دندان کشیدن: حداقل دو بار در روز دندانهای خود را با یک مسواک نرم، مسواک بزنید. به خوبی و با دقت ایمپلنت و دندانهای اطراف آن را تمیز کنید.
هر روز نخ دندان بکشید تا پلاکها و ذرات غذا از لا به لای دندانها خارج شوند. برای این کار میتوانید از مسواکهای بین دندانی هم استفاده کنید. - ویزیت منظم دندانپزشکی: برای معاینات دندانپزشکی و نیز جرمگیری دندانها، وقت بگذارید. در طی این جلسات، دندانپزشک سلامت ایمپلنت را بررسی کرده و دندانهای شما را جرمگیری میکند؛ در ضمن به تمام سوالات شما هم پاسخ میدهد.
- استفاده از محافظهای دندان: اگر در ورزشها یا فعالیتهایی شرکت میکنید که ممکن است به دندانهای شما آسیب بزنند؛ حتما برای محافظت از ایمپلنت و سایر دندانهای خود، از محافظهای دندانی استفاده کنید.
- دندان قروچه نکنید (براکسیسم): اگر به دندان قروچه یا فشردن دندانها به یکدیگر عادت دارید، حتما به دندانپزشک خود اطلاع دهید. در این صورت دندانپزشک میتواند یک محافظ دندان مخصوص شب برای شما طراحی کند، تا از آسیب رسیدن به ایمپلنت و سایر دندانها جلوگیری شود.
سایر نکات مراقبتی بعد از کاشت ایمپلنت
سایر نکات مراقبتی که باید به آنها توجه کرد عبارتند از:
- استفاده از خمیر دندان غیر ساینده: برای جلوگیری از خراشیده شدن سطح ایمپلنت و آسیب رسیدن به آن باید از خمیردندانهایی استفاده کنید که فاقد مواد ساینده هستند.
- استفاده از دهانشویه توصیه شده توسط دندانپزشک: در مورد استفاده از دهانشویه آنتیباکتریال یا حاوی فلوراید با دندانپزشک خود مشورت کنید. دندانپزشکان میتوانند مناسبترین محصولات را به شما معرفی کنند.
- از مصرف سیگار و تنباکو خودداری کنید: استعمال دخانیات به شدت برای ایمپلنتهای دندانی مضر هستند و احتمال شکستن آنها را افزایش میدهند. بهتر است به طور کلی سیگار و مشتقات تنباکو را ترک کنید.
- محدود کردن مصرف الکل: مصرف بیش از حد الکل میتواند اثرات منفی بر سلامت دهان و دندان و روند بهبودی داشته باشد. مصرف الکل را متوقف کنید یا اینکه حداقل حد اعتدال را رعایت کنید.
نتیجهگیری
هدف از مراقبتهای بعد از کاشت ایمپلنت دندان، افزایش سرعت بهبودی، طولانی شدن عمر ایمپلنت و نیز سلامت کلی دهان و دندان است. در صورت مراقبت مناسب، ایمپلنتهای دندانی ممکن است تا پایان عمر باقی بمانند. حفظ بهداشت دهان و دندان برای جلوگیری از عفونت در اطراف محل ایمپلنت بسیار مهم است.
مسواک زدن منظم، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویههای آنتیباکتریال میتوانند به تمیز نگهداشتن ناحیه ایمپلنت و کاهش خطر عفونت کمک کنند. با مراقبت درست از ایمپلنت دندان، میتوانید عوارض احتمالی که ممکن است حتی به صحبت کردن یا غذا خوردن شما تاثیر بگذارند را به حداقل برسانید و نیز ماندگاری ایمپلنت را نیز افزایش دهید. بنابراین بهتر است به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید. مراجعه منظم به دندانپزشک باعث میشود که او بتواند وضعیت ایمپلنت را بررسی کند، دندانها را جرمگیری کند و نیز مشکلات احتمالی را قبل از شدید شدن، درمان نماید.
سوالات متداول
دوران نقاهت بعد از کاشت ایمپلنت دندان چقدر است؟
شما باید نه تنها در دوره نقاهت بعد از کاشت ایمپلنت دندان، بلکه تا آخر عمر از ایمپلنتهای دندان مراقبت کنید.
بعد از کاشت ایمپلنت دندان، هر چند وقت یکبار باید به دندانپزشک مراجعه کرد؟
مراجعه منظم به دندانپزشک بعد از کاشت ایمپلنت دندان ضروری است. دندانپزشک با توجه به شرایط ویژه شما، تعداد و زمان جلسات معاینه را مشخص میکند.
مراقبتهای بعد از کاشت ایمپلنت دندان، تا چه حد در روند بهبودی و افزایش عمر ایمپلنت دندان موثر است؟
مراقبت درست از ایمپلنتهای دندان، افزایش طول عمر و ماندگاری ایمپلنتها را افزایش میدهد. با استفاده از روشهای گفته شده میتوانید به خوبی از ایمپلنت دندان خود مراقبت کنید.
آیا میتوان در دوران نقاهت بعد از کاشت ایمپلنت از دهانشویه حاوی الکل استفاده کرد؟
به طور کلی توصیه میشود که در دوره نقاهت از استفاده از دهانشویههای حاوی الکل خودداری کنید، زیرا الکل باعث تحریک محل جراحی میشود. میتوانید از دهانشویههای بدون الکل استفاده کنید.
آیا در صورت باردار بودن باید اقدامات خاصی در جهت مراقبت از ایمپلنت دندان انجام داد؟
اگر باردار هستید؛ حتما به دندانپزشک خود اطلاع دهید. دندانپزشک با در نظر گرفتن شرایط منحصر به فرد شما، روشهای مراقبتی مناسب را به شما آموزش میدهد.
آیا میتوان بعد از کاشت ایمپلنت دندان، مسواک زد؟
به مدت ۲۴ ساعت بعد از جراحی از مسواک زدن یا لمس کردن ناحیه جراحی شده، خودداری کنید. بعد از آن میتوانید با استفاده از یک مسواک نرم، با احتیاط دندانهای خود را مسواک بزنید.
چه زمانی میتوان بعد از کاشت ایمپلنت دندان رابطه جنسی برقرار کرد؟
تا ۴۸ ساعت بعد از کاشت ایمپلنت دندان نباید رابطه جنسی داشته باشید.
آیا پس از کاشت ایمپلنت دندان، دهان خونریزی میکند؟
بله، پس از کاشت ایمپلنت دندان، ممکن است در تا مدتی دهان خونریزی کند؛ اما با رعایت نکات مراقبتی اشاره شده در مقاله، این خونریزی قابل رفع شدن است.
برای جراحی کاشت ایمپلنت دندان چه مدت باید مرخصی بگیرم؟
به طور کلی، برای جراحی کاشت ایمپلنت دندان، مرخصی یک تا سه روز در نظر گرفته میشود
اگر زمان کاشت ایمپلنت احتیاج به بخیه بود، چطور از آن مراقبت کنیم و چه زمانی نیاز به کشیدن دارد؟
به طور کل مراقبتهای لازم از بخیه کاملا مانند روشهای بالاست. زمان دقیق برای کشیدن بخیه ها وابسته به نوع بخیه ها، نحوه جوش خوردن زخم و توصیه های پزشک شما است.
تا چه مدت پس از جراحی کاشت ایمپلنت باید آنتی بیوتیک بخورم؟
در اکثر موارد پزشک ممکن است آنتیبیوتیک را برای مدت کوتاهی (معمولاً چند روز تا یک هفته) پس از جراحی تجویز کند.
تا چه مدت بعد از ایمپلنت دندان نمیتوانم سیگار بکشم؟
به طور کلی، برخی پزشکان توصیه میکنند که بعد از جراحی کاشت ایمپلنت دندان، حداقل ۲ تا ۳ هفته سیگار را کنار بگذارید.
آیا قبل از جراحی ایمپلنت دندان نیز مراقبتهایی لازم است؟
قبل از جراحی کاشت ایمپلنت دندان، مراقبتهای لازم شامل موارد زیر میشود:
- ملاقات با پزشک جراح برای مشاوره قبل از جراحی و آمادهسازی مناسب.
- مشاوره با پزشک در مورد داروهایی که قبل از جراحی استفاده میکنید.
- خودداری از مصرف سیگار و الکل قبل از جراحی.
- رعایت دستورات پزشک درباره رژیم غذایی و مصرف مایعات قبل از جراحی