ایمپلنت دندان با کاشت ریشهی مصنوعی دندان انجام میشود. این ایمپلنتها به استخوان فک جوش میخورند و این امکان را برای دندانپزشک یا جراح دهان و دندان فراهم میکنند تا دندان جایگزین که تاج نامیده میشود را نصب کنند. از ایمپلنت دندان میتوان در صورتی که یک دندان دائمی یا بیشتر را از دست داده باشید استفاده کرد. آنها طوری ساخته شدهاند که ظاهر، احساس و عملکردی شبیه به دندان طبیعی داشته باشند. مراحل ایمپلنت را از اولین جلسه معاینه تا دوران نقاهت کاشت ایمپلنت بررسی میکنیم.
معاینات و اقدامات لازم قبل از کاشت ایمپلنت
قبل از هر چیزی باید نیاز به جراحی ایمپلنت در شما تأیید شود. در اینجا به مواردی که میتوانید انتظار داشته باشید رخ دهد اشاره شده است. آماده شدن برای ایمپلنت بنا به دلایل زیادی بیشتر از خود پروسهی ایمپلنت دندان طول میکشد.
مشاورهی اولیه
قبل از انجام هر کاری باید برای مشاوره به یک پروستودنتیست مراجعه کنید. این متخصص (یا دندانپزشک عمومی که در زمینهی کاشت ایمپلنت و ترمیم دندان آموزش دیده باشد)، مشخص خواهد کرد که آیا کاندید مناسبی برای ایمپلنت دندان هستید یا خیر.
معاینات جامع
دندانپزشک در حالیکه دندانها و سوابق پزشکی شما را بررسی میکند، شما را معاینه خواهد کرد. همچنین از لثهها و دندانهایتان نیز قالبگیری خواهد کرد (تا برای ساخت مدل دندانها استفاده شود) و تصویربرداری اشعه ایکس نیز از فک شما، مخصوصاً قسمتی که مربوط به دندان یا دندانهای از دسترفته است انجام خواهد داد.
سی تی اسکن دهان
مواردی نیز وجود دارند که در آن باید اسکن توموگرافی کامپیوتری (که با عنوان CAT اسکن یا CT اسکن نیز شناخته میشود) از دهان تهیه شود تا دندانپزشک بداند چه کاری باید انجام دهد. این مورد به وی در زمینهی تشخیص اینکه چقدر استخوان فک برای کاشت ایمپلنت وجود دارد و آیا نیازی به پیوند استخوان وجود دارد یا خیر کمک میکند (مخصوصاً افرادی که فک یا چانهی قوی ندارند به بازسازی استخوان نیاز دارند).
بررسی موقعیت سینوسها
سی تی اسکن در نشان دادن ساختارهایی مانند سینوسها و اعصاب نیز که باید در جراحی آسیب نبینند، کمک کننده است. آسیب عصبی یا شکسته شدن سینوسها حین درمان ترمیمی برای بازیابی دندان دست رفته میتواند بسیار دردناک باشد، در نتیجه انجام این مرحله از پروسهی کاشت ایمپلنت بسیار مهم است.
پیوند استخوان
اگر طبق تصاویر اشعه ایکس یا سیتی اسکن مشخص شود که استخوان کافی در فک برای نگهداری ایمپلنت وجود ندارد، دندانپزشک میتواند گزینههای موجود برای بازسازی یا ساخت استخوان را به شما بگوید.
همانطور که در بخشهای قبل گفته شد، زمانی به پیوند استخوان نیاز داریم که بخواهیم استخوان کافی برای پایه (پست) داشته باشیم تا در آن کاشته شود. در غیر این صورت ممکن است درمان ایمپلنت دندان شکست خورده و در اثر فشار جویدن استخوان فک پایین (مندیبل) به ایمپلنت، شل شود.
- در پیوند استخوان چه انتظاراتی میتوانید داشته باشید: برای بازسازی فک، معمولاً باید استخوان از قسمتهای دیگر (فک/ران/چانه) یا قسمت اهدا کننده برداشته شود یا از مواد مصنوعی استخوان (کلسیم فسفات یا هیدروکسی آپاتیت) استفاده شود و به استخوان فک افزوده شود تا ایمپلنت بتواند در دهان همانند ریشه طبیعی تثبیت شود. از استخوان لاشه خوک، گاو یا انسان نیز میتوان استفاده کرد.
- در دیستراکشن استخوان چه انتظاراتی میتوانید داشته باشید: دیستراکشن استخوان با پیوند استخوان تفاوت دارد و تفاوت آن این است که این روش، روشی جراحی است که به جای قرار دادن استخوان در قسمت مد نظر و جوش خوردن آن با فک باعث تحریک بدن برای ساخت استخوان بیشتر در قسمتی که لازم است میشود. در این روش از پیچ و پین برای جدا کردن استخوان موجود از هم استفاده میشود و این کار باعث خواهد شد که بدن استخوان بیشتری برای پر کردن این جای خالی بسازد.
اگر قبل از کاشت ایمپلنت به یکی از این درمانها احتیاج داشته باشید، احتمالاً حدود 4 تا 12 ماه طول میکشد تا برای پیوند استخوان و کاشت ایمپلنت آماده شوید.
دو روش برای کاشت ایمپلنت وجود دارد:
- ایمپلنت اندوستیل
معمولاً از تیتانیوم در ایمپلنت اندوستیل استفاده میشود. این فلز با کمک جراحی داخل استخوان فک قرار میگیرد تا تثبیت شود، چون تیتانیوم فلزی زیست سازگار است و بنابراین تحریک ایجاد نمیکند و بدن نیز آن را پس نمیزند. پایهی فلزی (پست) در طول بهبودی به استخوان فک جوش میخورد.
- ایمپلنت ساب پریواستیل
این روش کمتر متداول است، اما برای افرادی که حجم استخوان آنها برای نگهداری ایمپلنت اندوستیل کافی نیست، مناسب است. ایمپلنت ساب پریواستیل پایینتر یا زیر بافت لثه اما روی استخوان فک قرار میگیرد. این روش همانند روش جراحی ایمپلنت اندوستیل است با این تفاوت که داخل استخوان فک قرار نخواهد گرفت.
کاشت ایمپلنت
در صورتی که از ایمپلنت اندوستیل استفاده شود:
- جراح دهان و دندان لثه را میبرد تا استخوان فک نمایان شود.
- سوراخهایی در استخوان ایجاد خواهد شد تا پایهی ایمپلنت داخل آنها قرار گیرد.
- اگر بخواهید میتوانید به خاطر مسائل زیبایی تا زمانی که دندان دائمی بتواند روی ایمپلنت قرار گیرد، از دندان مصنوعی موقت متحرک استفاده کنید.
در صورتی که از ایمپلنت ساب پریواستیل استفاده کنید، استخوان فک سوراخ نخواهد شد و پایهی ایمپلنت روی استخوان یا کمی بالاتر از استخوان قرار خواهد گرفت.
فرقی نمیکند که از چه نوع ایمپلنتی استفاده میکنید، باید کمی ناراحتی یا تورم را بعد از آن تحمل کنید. این مشکل ممکن است چندین روز طول بکشد. اکثر افراد روز بعد از کاشت ایمپلنت فعالیتهای عادی روزمره خود را شروع میکنند.
استئواینتگریشن
بعد از اینکه ایمپلنت دندان کاشته شد، حدود 2 الی 6 ماه طول میکشد تا استخوان جدید دور پیچ را بگیرد. این پروسه استئواینتگریشن یعنی جوش خوردن به استخوان نامیده میشود.
در استئواینتگریشن استخوان طبیعی فک تقویت شده و دور ایمپلنت دندان را خواهد گرفت. این مورد باعث میشود که پایه در جای خود تثبیت شود و به عنوان ریشهی مصنوعی دندان عمل کند.
نصب اباتمنت
اکستندر فلزی به نام اباتمنت به ایمپلنت اضافه میشود. این کار ممکن است در همان جراحی اولیه انجام شود یا جراحی جزئی دیگری با بیحسی موضعی در جلسات دیگر انجام شود. اباتمنت برای متصل کردن دندان جایگزین به ایمپلنت مورد استفاده قرار میگیرد.
اگر اباتمنت با عمل دیگری قرار گیرد، در صورتی که بافت لثه روی ایمپلنت را پوشانده باشد، جراح باید مجدداً لثه را برش دهد. دلیل این امر این است که بعد از کاشت ایمپلنت، کلاهکی (هیلینگ کپ) روی ایمپلنت قرار خواهد گرفت. در حالی که این مورد برای محافظت از ایمپلنت است، باعث میشود که بافت لثه نیز روی آن را نپوشاند.
در طول جراحی دوم، کلاهک (هیلینگ کپ) برداشته میشود و اباتمنت به ایمپلنت دندان پیچ میشود. سپس بافت لثه دور اباتمنت شکل خواهد گرفت. بهبود لثه تا چندین هفته بعد از نصب اباتمنت طول میکشد.
نصب روکش ایمپلنت
بعد از کامل شدن دوران نقاهت، دندانپزشک از دندانهایتان قالبی تهیه خواهد کرد تا دندانهای جایگزین دائمیتان ساخته شود. این دندانها میتوانند ثابت یا متحرک باشند.
اگر بخواهید دندانهایتان متحرک باشند، روی یک فرم فلزی متصل به اباتمنت قرار خواهند گرفت. این نوع دندان را میتوان در منزل برای تمیز کردن روزانه از دهان خارج کرد. اگر بخواهید دندانهایتان ثابت باشند، به طور دائمی به اباتمنت چسبانده یا پیچ خواهند شد.
بعد از تکمیل این پروسه، در صورتی که ناراحتی داشته باشید یا موارد زیر را تجربه کنید به دندانپزشکتان اطلاع دهید:
- ناراحتی مداوم
- درد شدید
- خونریزی
- تورم
- بایت نامتوازن یا سخت
دندانهای جدید شما ظاهر و حسی طبیعی خواهند داشت. باید با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه از آنها مراقبت کرد. برای تمیز کردن آنها نیازی به استفاده از مواد خاصی وجود ندارد. میتوانید از آنها همانند دندانهای طبیعی خودتان مراقبت کنید.
دوران نقاهت کاشت ایمپلنت دندان
ماندگاری ایمپلنت دندان میتواند در صورتی که به درستی از آن مراقبت شود، همانند دندان طبیعی باشد. میتوانید روز بعد از درمان فعالیتهای روزمره خود را شروع کنید.
در کل باید قبل از نصب دندان یا دندانهای دائمی صبر کنید تا ایمپلنت به استخوان فک جوش بخورد. این امر ممکن است حدود 4 تا 8 ماه زمان ببرد، اما در افراد مختلف متفاوت خواهد بود.
مراجعه منظم به دندانپزشک
ایمپلنت دندان نیز همانند دندان طبیعی نیازمند مراقبت دقیق در منزل و مراجعه منظم به دندانپزشک است تا کارکرد آن حفظ شده و از بیماری پریایمپلنت پیشگیری شود. برای تمیز و بدون جرم نگه داشتن ایمپلنت مسواک زدن و نخ دندان کشیدن ضروری است.
بعد از نصب ایمپلنت، پریودنتیست با شما و دندانپزشک عمومی شما همکاری خواهد کرد تا بهترین برنامهی مراقبتی را برای شما تهیه کند. مراجعات منظم و دورهای برای بررسی ایمپلنت، دندانها و لثهها برنامهریزی خواهد شد تا از سلامت آنها اطمینان حاصل شود.
سؤالات متداول
مراحل کاشت ایمپلنت از ابتدا تا انتها چقدر طول میکشد؟
پروسه ایمپلنت دندان اساساً یک پروسهی سه مرحلهای است که در افراد مختلف متفاوت میباشد. معمولاً کل این پروسه حدود 5 الی 8 ماه طول میکشد.
دردناکترین مرحله از مراحل کاشت ایمپلنت کدام است؟
هیچ کدام از مراحل ناراحتی ندارند، زیرا ناحیهی درمان کاملاً بیحس است. بعد از اینکه این ناحیه نمایانتر شد سوراخی برای ایمپلنت ایجاد میشود. در حالی که سوراخ کردن ظاهراً دردناک خواهد بود، اما استخوان فک عصبی ندارد که درد احساس کند. بیشترین ناراحتی که تجربه خواهید کرد، ناشی از فشار خواهد بود.
جراحی کاشت ایمپلنت چقدر طول میکشد؟
این پروسه 1 الی 2 ساعت زمان میبرد.
بعد از کاشت ایمپلنت دندان چقدر طول میکشد تا لثه بهبود یابد؟
اکثر بیماران یک هفته بعد از جراحی شاهد بهبود چشمگیری در وضعیت لثهها خواهند بود و لثهها دو هفته بعد از درمان به طور کامل بهبود خواهند یافت.
بعد از کاشت ایمپلنت دندان چطور باید خوابید؟
در مورد طرز خوابیدن بعد از جراحی دهان و دندان، بهتر است که سرتان بالا باشد (زیر سر بلند باشد). بهترین زاویه برای خوابیدن 45 درجه است. باید تا 48 ساعت بعد از جراحی به همین صورت بخوابید.
آیا جراحی ایمپلنت دندان از مراحل ساده در مراحل کاشت ایمپلنت است؟
فرد به خوبی برای این عمل آماده میشود. جراحی ایمپلنت تقریباً ساده است و دلیل آن این است که تمامی موارد مورد نیاز برای کاشت، قبل از عمل برنامهریزی میشوند.