دوران بارداری، در زندگی یک زن اهمیت ویژهای دارد و باید در این دوران، به سلامت خود، دقت و توجه بسیاری داشته باشد. به دلیل این که سلامت دندانها، نقش اساسی در سلامت کلی انسان دارد، در دوران بارداری نیز، رفع مشکلات دندانی، به وسیله کاشت ایمپلنت دندان، بسیار مهم است. کاشت ایمپلنتهای دندان، برای جایگزینی دندانهای از دست رفته، یک راه حل دائمی و موثر هستند، اما نصب ایمپلنت در دوران بارداری، سوالات و نگرانیهایی را به وجود میآورد.
آیا میتوان در دوران بارداری ایمپلنت انجام داد؟
خیر، زیرا اگرچه ایمپلنت، راهحلی موثر برای جبران دندان از دست رفته شناخته میشود، اما جزء درمانهای ضروری دندانپزشکی نیست و یک درمان انتخابی است، از سوی دیگر در دوران بارداری بهتر است به دلایل عوارض خطرناک احتمالی، از ایمپلنت دندان خودداری کرده و آن را به پس از زایمان موکول کنید. همچنین، برای حفظ زیبایی لبخند، راههای جایگزین دیگری نیز وجود دارند که میتوانید از آنها بهره ببرید. در طول دوران بارداری، به جز در موارد اورژانسی و درمانهای ضروری، از هرگونه جراحی یا عمل دندانی اجتناب باید کرد.
در چه صورتی در دوران بارداری میتوان به دندانپزشک مراجعه کرد؟
ما معمولا خطرات و مزایای هر گونه درمان پزشکی و دندانپزشکی را قبل از انجام آنها میسنجیم. با این که، خواسته همیشگی ما، به حداقل رساندن خطر آسیب رسیدن به بیمارانمان است، اما این امر در دوران بارداری از اهمیت بیشتری برخوردار است.
لازم به ذکر است که داشتن یک دندان عفونت کرده، سلامتی شما و جنین را به خطر میاندازد و خطر به تأخیر انداختن درمان این دندانها، بیشتر از خطراتی است که روشهای درمانی در پی دارند. کاشت ایمپلنتهای دندانی، به خودی خود، هیچ خطری برای سلامتی مادر و جنین ندارد، اما جراحی مرتبط با کاشت ایمپلنت ممکن است خطراتی برای بیمار در پی داشته باشد.
ایمپلنت در دوران بارداری چه خطراتی دارد؟
دندانپزشکان، به طور کلی توصیه مینمایند که از انجام روشهای درمانی اختیاری، در دوران بارداری اجتناب کنید؛ زیرا اگر درمان خود را با این روشها انجام ندهید، سلامتی شما به خطر نمیافتد. کاشت ایمپلنتهای دندان نیز، یکی از این روشهای اختیاری محسوب میشود و خطراتی که انجام این روش در دوران بارداری در پی دارد، بیش از حد انتظار است. بنابراین، دندانپزشک ممکن است به شما توصیه نماید که کاشت ایمپلنت دندان خود را به بعد از زایمان موکول کنید.
دلایلی که بر اساس آنها باید کاشت ایمپلنت دندان برای جایگزینی دندانهای از دست رفته، در دوران بارداری به تعویق بیفتد عبارتند از:
عوارض ناشی از ایمپلنت برای نوزاد خطرناک است
کاشت ایمپلنت دندان در دوران بارداری، به طور قطعی ممنوع نیست، اما به جز در مواردی که الزام فوری پزشکی وجود داشته باشد، به دلیل این که کاشت ایمپلنت، یک روش جراحی است، بهتر است نوزاد خود را در معرض خطرات ناشی از آن قرار ندهید. ایمپلنت دندان، یک پایه تیتانیومی کوچک است که از طریق جراحی در استخوان فک، نصب میشود تا دندان مصنوعی در روی آن قرار بگیرد. در این روش، قبل از قرار دادن دندان مصنوعی، مدتی طول میکشد تا استخوان فک، ترمیم شود و جوش بخورد. در دوران بارداری، هر نوع عمل جراحی ممکن است که عوارض جانبی فراوانی در پی داشته باشد و در صورت امکان، بهتر است از انجام آنها خودداری کرد.
اشعه ایکس برای نوزاد خطر دارد
قبل از انجام جراحی ایمپلنت، برای تعیین محل دقیق ایمپلنت دندان، نیاز به عکس برداری با اشعه ایکس وجود دارد. با این که، در سه ماه اول و سه ماه آخر بارداری، عکسبرداری اشعه ایکس دندان، برای زنان باردار، خطری ندارد، اما قرار گرفتن جنین در معرض پرتوهای مورد استفاده در رادیولوژی، خطراتی برای او در پی دارد. اگرچه میتوان اشعه ایکس تشخیصی دندانپزشکی را فقط بر روی ناحیه دهان متمرکز نمود، با این حال، بسیاری از دندانپزشکان، برای ایمنی بیشتر، انجام عکسبرداری اشعه ایکس در دوران بارداری را توصیه نمیکنند.
مواد بیحسی و بیهوشی برای مادر و نوزاد مضر است
استفاده از داروهایی که برای بیحس کردن موضعی دهان بیمار برای درمانهای دندانپزشکی مانند پر کردن، نصب روکشها و روت کانال مورد استفاده قرار میگیرند، در دوران بارداری کاملاً بیخطر است؛ اما گاهی کاشت ایمپلنت دندان، به دلیل تهاجمی بودن این روش، نیاز به مواد بیحسکننده قویتری دارد که ممکن است برای مادر و جنین داخل رحم او خطرناک باشد.
سطح اضطراب و استرس مادر بر کودک تاثیر منفی دارد
بالا رفتن میزان اضطراب مادر باردار، بر رشد جنین او تأثیر میگذارد و انجام یک جراحی اختیاری، مانند ایمپلنت، باعث ایجاد نگرانی اضافی و غیر ضروری در این دوران استرسزا میشود. هورمونهای بدن شما، در دوران بارداری، ممکن است باعث تغییرات خلق و خو و افسردگی شوند که این امر، از کنترل شما خارج است. بنابر این، بهتر است آرام باشید، روی آرامش نوزاد خود تمرکز کنید، به نگرانیهای خود اضافه نکنید و بعد از زایمان برای کاشت ایمپلنت دندان خود اقدام نمایید.
مادر موقعیت بدنی مناسبی حین ایمپلنت نخواهد داشت
در دوران بارداری، شکم مادر بزرگ میشود و موجب میشود که در هنگام جراحی ایمپلنت دندان وضعیت راحتی نداشته باشد. برای یک زن باردار بسیار مشکل و خطر آفرین است که، در یک وضعیت، به مدت طولانی بنشیند و یا دراز بکشد. ممکن است که نیاز باشد که دندانپزشک برای اطمینان از راحتی و ایمنی بیمار در طول جراحی، تنظیماتی را در تجهیزات خود انجام دهد.
داروهای بعد از ایمپلنت آسیبرسان هستند
بیماران، بعد از جراحی ایمپلنت دندان، برای کنترل درد و جلوگیری از عفونت، نیاز به مصرف دارو دارند. مصرف بیشتر داروها، برای زنان باردار، ممنوع است زیرا به جنین آسیب میرساند. در دوران بارداری، مصرف تعدادی از آنتی بیوتیکها جایز نیست و با این که عفونت دندان، بسیار دردناک است، اما شما نمیتوانید مسکنهای نسخهای یا حتی بیشتر مسکنهای بدون نسخه را برای کاهش درد و ناراحتی خود مصرف کنید. این امر، راه حلهای موجود برای کاهش علائم بعد از جراحی را محدود میکند.
روشهای جایگزین
هرچند انجام دادن اقدامات دندانپزشکی اختیاری مانند ایمپلنت، در دوران بارداری میتواند خطرناک باشد، اما راه حل های مختلفی با توجه به وضعیت هر فرد وجود دارد که با مشاوره با دندانپزشک میتوانید بهترین راه حل درمانی را به دست آورید. برخی روشهای جایگزین ایمپلنت دندان در بارداری عبارتند از:
بریج دندانی
نصب بریج دندانی، یک روش ثابت برای ترمیم و جایگزینی دندانها است؛ در این روش، دندانهای مصنوعی، با متصلشدن به دندانهای طبیعی مجاور، جایگزین دندانهای از دست رفته میشوند و نیازی به جراحی و یا استفاده از ایمپلنت دندان ندارد.
پروتزهای متحرک
پروتزها، دندانهای مصنوعی متحرکی هستند که جایگزین دندانهای از دست رفته میشوند و در دوران بارداری، میتوان از آنها، به عنوان یک راه حل موقت استفاده کرد و بعد از بارداری، این پروتزها را همراه با ایمپلنت به کار برد.
درمان ارتودنسی
اگر برای تراز کردن دندانها، و مشکلات بایت، نیاز به کاشت ایمپلنتهای دندان داشته باشید، میتوانید به جای آن، از روشهای درمان ارتودنسی استفاده نمایید. بریسها یا تراز کنندههای شفاف دندان، میتوانند به هم تراز کردن دندانهای شما کمک کنند.
روشهای موقتی (روکش یا پرکردنهای موقت)
در بعضی موارد، پرکردن دندان یا روکش کردن آن، ممکن است به عنوان یک اقدام موقتی برای حفظ دندانهای موجود به کار برده شود و بعد از بارداری، کاشت ایمپلنت انجام شود.
مراقبت از دندان در دوران بارداری
مراجعه به دندانپزشک، در دورانی که جنین در رحم شما در حال رشد میباشد، بیش از هر زمان دیگری مهم است!
برای مراقبت از دندانهای خود در دوران بارداری، چند نکته مهم وجود دارد که باید آنها را رعایت نمایید.
- مراجعه منظم به دندانپزشک، قبل از بارداری و در طول آن، برای حفظ سلامت دهان و دندانها و رفع هر گونه مشکل دندانی لازم است.
- کارهای مهمی که در دوران بارداری نباید آنها را فراموش کنید، نخ دندان کشیدن روزانه و مسواک زدن منظم با مسواک و خمیر دندان ملایم است.
- برای خنثی کردن اسید معده که در اثر استفراغ در دوران بارداری روی دندانها باقی میماند، میتوانید از محلول جوش شیرین با آب گرم استفاده نمایید و از دندانهای خود محافظت کنید.
- برای جلوگیری از پوسیدگی دندانها، مصرف مواد قندی را محدود کرده و بهداشت دهان و دندان را بعد از مصرف غذاها یا نوشیدنیهای شیرین، رعایت نمایید.
- برای جلوگیری از آسیب رسیدن به دندانها و مسمومیت احتمالی، ویار خود را برای خوردن مواد غیر خوراکی کنترل کنید.
- مصرف کلسیم، ویتامین D و ویتامینهای مورد نیاز دیگر در دوران بارداری، به تقویت دندانها و رشد جنین کمک میکند.
- با رعایت اقدامات احتیاطی مناسب، میتوانید از عکسبرداری دندانپزشکی برای بدست آوردن اطلاعات تشخیصی مهمی بهره ببرید.
- در دوران بارداری، ممکن است پلاکهای دندانی ایجاد شود؛ شما میتوانید با استفاده از دهانشویه ضد میکروبی که دندانپزشک به شما توصیه کرده است از ایجاد این پلاکها پیشگیری کنید.
اگر ایمپلنت دندان در دوران بارداری بیفتد چه باید کرد؟
اگر ایمپلنت دندان شما، در دوران بارداری افتاد، باید خیلی زود، به دندانپزشک مراجعه کنید. به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش جریان خون در لثهها در دوران بارداری، ممکن است ایمپلنتهای دندانی شما ناپایدار شوند. در این حالت، دندانپزشک با ارزیابی وضعیت موجود، دلیل افتادن ایمپلنت را مشخص میکند.
بسته به این که در چه ماهی از بارداری هستید، گزینههای درمانی برای رفع این مشکل، متفاوت است. در بعضی موارد ممکن است امکان نصب مجدد ایمپلنت وجود داشته باشد، اما این تصمیم، توسط دندانپزشک و با در نظر گرفتن شرایط بیمار گرفته میشود. دندانپزشک همچنین خطرات و فواید مربوط به هر نوع اقدام دندانپزشکی ضروری را در دوران بارداری، برای اطمینان از سلامت و آرامش مادر و جنین در نظر میگیرد.
سخن پایانی
با این که جراحی ایمپلنت دندان در دوران بارداری توصیه نمیشود، اما میتوانید برای آماده شدن در جهت کاشت ایمپلنت دندان، اقداماتی مانند ترمیمهای موقت دندان، همچنین برنامه ریزی مشاوره با یک متخصص دندانپزشکی را انجام دهید و فرآیند برنامهریزی برای کاشت ایمپلنت را شروع کنید. شما میتوانید با رفع هر گونه مشکل و طرح ریزی یک برنامه درمانی شخصی، بعد از تولد نوزاد خود، برای کاشت ایمپلنتهای دندانی خود آماده شوید.
سوالات متداول
بیخطرترین زمان در دوران بارداری برای انجام کارهای دندانپزشکی چه موقع است؟
سه ماه دوم بارداری، ایمنترین زمانی است که میتوانید در آن، درمان دندانپزشکی انجام دهید. سه ماه سوم بارداری هم بی خطر است، اما ممکن است برای بیمار مشکل باشد که به مدت طولانی روی صندلی بنشیند.
رایجترین مشکلات دندانی در دوران بارداری چیست؟
زنان در دوران بارداری، مستعد ابتلا به بیماریهای پریودنتال (لثه) و پوسیدگی دندانها میشوند. با توجه به این که نداشتن سلامت دهان و دندان در دوران بارداری میتواند منجر به پیامدهای ناخوشایندی برای مادر و نوزاد شود، مراقبت از بهداشت و سلامت دهان و دندانها، در دوران بارداری بسیار مهم است.
آیا در صورت افتادن ایمپلنت در دوران بارداری میتوان دوباره آن را کاشت؟
بسته به ماه بارداری که در آن قرار دارید و سایر عوامل، دندانپزشک تعیین میکند که آیا کاشت مجدد ایمپلنت امکان پذیر و بیخطر است یا خیر.
آیا التهاب لثه در بارداری، میتواند روی ایمپلنت دندان تاثیر بگذارد؟
التهاب لثه در بارداری، که باعث تورم و خونریزی لثهها میگردد، میتواند بر سلامت و پایداری ایمپلنتهای دندانی، تاثیر منفی بگذارد. انجام معاینات منظم دندانپزشکی و مراقبت صحیح از دهان در این شرایط بسیار مهم است.
آیا قبل از جراحی ایمپلنت دندان باید به دندانپزشک خود اطلاع دهم که باردار هستم؟
بله، بسیار مهم است که به دندانپزشک خود بگویید که باردار هستید، تا بتواند اقدامات احتیاطی لازم را انجام داده و تصمیمات آگاهانهای در مورد روشهای درمانی بگیرد.
چه مدت بعد از بارداری میتوانم کاشت ایمپلنت دندان را انجام دهم؟
بهتر است تا بعد از زایمان و دوران نقاهت پس از آن، برای جراحی انتخابی ایمپلنت دندان، صبر کنید.
آیا بارداری با ایمپلنتهای دندانی موجود میتواند عوارضی ایجاد کند؟
با این که به ندرت ممکن است که، بارداری منجر به ایجاد عوارضی با ایمپلنتهای دندانی موجود شود، اما انجام معاینات منظم دندانپزشکی برای نظارت بر وضعیت ایمپلنتهای شما ضروری است.