پزشکان با ایمپلنت دیجیتال میتوانند مراحل کاشت ایمپلنت را سریعتر و راحتتر از گذشته انجام بدهند. جراحی ایمپلنت دیجیتال به جراحی ایمپلنت با هدایت دیجیتال نیز معروف است. در جراحی ایمپلنت دیجیتالی از شبیهسازی کامپیوتری سهبعدی برای بررسی وضعیت استخوانها و موقعیت عصبها استفاده میشود. دندانپزشک با داشتن این اطلاعات برای جراحی با حداقل برش برنامهریزی میکند. چون جراحی ایمپلنت دیجیتال بر ایجاد کوچکترین برش ممکن مبتنی است، درد ناشی از جراحی ایمپلنت دیجیتال از جراحی ایمپلنت معمولی بسیار کمتر است.
جراحی ایمپلنت دیجیتال چیست؟
همانطور که گفته شد، در جراحی ایمپلنت دیجیتال از تکنولوژی رایانهای سهبعدی برای بررسی وضعیت استخوان فک و موقعیت عصبها استفاده میشود. دندانپزشک به کمک این تکنولوژی جدید جراحی ایمپلنت را با کوچکترین برشها انجام میدهد. چون کوچکترین برش ممکن ایجاد میشود، درد به حداقل میرسد و فرایند التیام سریعتر انجام میشود؛ بقیه عمل تقریباً مانند جراحی ایمپلنت معمولی است.
همانطور که میتوانید تصور کنید، تکنولوژی مورد استفاده در ایمپلنت دیجیتال جایگذاری دقیق پروتزهایی را ممکن میسازد که مانند دندان طبیعی هستند. بنابراین بهتر است بر روی جراحی کاشت ایمپلنت دیجیتال سرمایهگذاری کنید.
مزایای ایمپلنت دیجیتال دندان نسبت به ایمپلنت معمولی چیست؟
لازم به ذکر است که در صورت انتخاب ایمپلنت دیجیتال نیز از تمام مزایای ایمپلنت معمولی بهرهمند خواهید شد که شامل موارد زیر میشود:
- ظاهری مانند دندان طبیعی
- عملکردی مانند دندان طبیعی
- نیاز نداشتن به مراقبت خاص
- تحریک کردن استخوان فک برای حفظ ساختار صورت
- مادامالعمر بودن: مطالعات بالینی عملکرد بالای 30 سال ایمپلنت را ثابت میکنند.
دندانپزشکان با کاشت ایمپلنت به روش دیجیتال از هیچ کدام از مزایای ایمپلنت معمولی صرفنظر نمیکنند. البته ناگفته نماند که ایمپلنت دیجیتال مزایای خاص خود را نیز دارد:
- کوتاهتر بودن عمل: یکی از بهترین مزایای ایمپلنت دیجیتال، کوتاهتر بودن عمل است. در حالی که جراحی ایمپلنت معمولی برای کاشت دو ایمپلنت 130 دقیقه یا بیشتر طول میکشد، مرحله شبیهسازی در جراحی دیجیتال این امکان را برای دندانپزشک فراهم میسازد تا تمام جزئیات را قبل از عمل بررسی کند و زمان و روش انجام جراحی دیجیتال را بهینهسازی کند. در نتیجه کاشت دو ایمپلنت به روش دیجیتال فقط 15 دقیقه زمان میبرد.
- دریافت سریعتر دندانها: احتمال این که دندان موقت را در روش جراحی ایمپلنت دیجیتال همان روز دریافت کنید، بیشتر است. بهعلاوه در مجموع احتمال سریعتر دریافت کردن ترمیم بسیار بالاتر است. پروتز را در جراحی ایمپلنت دیجیتال به طور میانگین ظرف 5 تا 7 روز دریافت خواهید کرد، حال آن که دریافت پروتز در جراحی ایمپلنت معمولی تا 123 روز طول میکشد.
- راحتتر بودن عمل: دندانپزشکان به کمک تکنیک دیجیتال، ناراحتی بیماران را حین عمل هر چه بیشتر کاهش میدهند. جراحی ایمپلنت دیجیتال با کوچکترین برش ممکن انجام میشود و نیازی به بخیه ندارد. مرحله شبیهسازی جراحی این امکان را برای دندانپزشک فراهم میسازد تا عمل را به گونهای بهینهسازی کند که کمترین آسیب به لثهها و فک وارد شود.
- کمتر شدن تعداد مراجعات به دندانپزشکی: در جراحی ایمپلنت معمولی باید تقریباً در تمام مراحل برنامهریزی درمان در دندانپزشکی حاضر شوید. با این توصیف حداقل هفت بار برای کاشت یک ایمپلنت باید به کلینیک دندانپزشکی بروید. اما دندانپزشکان در جراحی دیجیتال بخش اعظم برنامهریزی را بدون حضور بیمار و بر اساس مدل دیجیتال انجام میدهند. در نتیجه فقط سه جلسه برای کاشت ایمپلنت دیجیتال کافی است.
- دوران نقاهت کوتاهتر: چون جراحی دیجیتال با برشهای بسیار کوچک و بدون بخیه انجام میشود، دوران نقاهت عمل بسیار کوتاه است. اگرچه درد متغیر و مسئلهای فردی است، ناراحتی ناشی از جراحی ایمپلنت دیجیتال احتمالاً بسیار کمتر از تکنیکهای معمولی و قدیمی است.
- اکلوژن عالی و بینقص: در جراحی معمولی ابتدا ایمپلنت جایگذاری میشود، سپس ترمیم به گونهای ساخته میشود که کاملاً اندازه محل قرارگیری ایمپلنت باشد. وضعیتی که برای جایگذاری ایمپلنت بهینه به نظر میرسد، گاهی برای اتصال روکش بهینه نیست؛ در نتیجه باید روکش دستکاری شود تا برای ایمپلنت کاشتهشده مناسب شود. اما در روش کاشت ایمپلنت دیجیتال تمام ایمپلنت همزمان طراحی میشود. از آنجایی که بهترین محل جایگذاری ریشه و بهترین شکل روکش، بریج یا دندان مصنوعی همزمان تعیین میشود، دو بخش را میتوان با هم بهینهسازی کرد، در نتیجه زیبایی و انسجام روکش هرگز فدای محل ایمپلنت نمیشود یا تغییرات پیشبینینشده در روکش ایجاد نمیشود.
- دقت و دوام بالاتر: دندانپزشکان راهنماهای جراحی را در قالب بخشی از فرایند برنامهریزی درمان طراحی و تولید میکنند تا محل دقیق جایگذاری ایمپلنت را مشخص کنند. دقت سیستم دیجیتال از دیگر روشهای برنامهریزی بسیار بالاتر است. انحراف از میانگین جایگذاری ایمپلنت در سیستم دیجیتال فقط 0.9 درجه است. حال آنکه انحراف از میانگین ایمپلنت در راهنماهای جراحیهای معمولی 2.5 یا حتی 4.9 درجه است. دقت بالاتر سیستم دیجیتال به این معناست که ایمپلنتها و ترمیمها کاملاً متناسب یکدیگراند و نتیجه کلی دوام بالاتری دارد.
کاندیدای مناسب ایمپلنت دیجیتال
بهطور کلی جراحی ایمپلنت دیجیتال برایتان مناسب است، اگر:
- یک یا چند دندان را از دست داده باشید و نتوانید درد ایمپلنت معمولی را تحمل کنید.
- رشد استخوان فکتان کامل شده باشد و انجام ایمپلنت معمولی دشوار به نظر برسد.
- استخوان کافی برای محکم نگه داشتن ایمپلنت دیجیتال داشته باشید یا بتوانید پیوند استخوان انجام بدهید.
- بافتهای دهانتان سالم باشد.
- به بیماریهایی مبتلا نباشید که جوش خوردن استخوان را مختل کنند.
- نتوانید یا نخواهید از دندان مصنوعی استفاده کنید.
- بخواهید گفتارتان بهتر شود.
- آمادگی متعهد شدن به یک درمان چند ماهه را داشته باشید.
- سیگاری نباشید یا دخانیات مصرف نکنید.
پروسهی کاشت ایمپلنت دیجیتال
1.اولین مرحله CT اسکن دیجیتال است که برای تعیین وضعیت دقیق استخوان انجام میشود.
-
- استنت حاوی مارکرهای ثبت کوچک حین رادیوگرافی سهبعدی و در طول جراحی به بیمار داده میشود.
- به ریزترین جزئیات توجه میشود تا موقعیت دقیق ایمپلنت با توجه به آناتومی خاص بیمار تعیین شود و جراحی به درستی برنامهریزی شود. مارکرهای ثبت درون استنت برای کاشت ایمپلنت مانند سیستم GPS عمل میکنند.
2.جراحی ایمپلنت دیجیتال را میتوان با استفاده از بیحسی موضعی یا دریافت آرامبخش و بیهوشی انجام داد.
-
- جراحی ایمپلنت دیجیتال را اکثر اوقات میتوان بدون برش انجام داد، چون پزشک با توجه به مدلسازی سهبعدی میداند که ایمپلنت را دقیقاً در کدام نقطه قرار بدهد.
- مارکرهای Inliant موجود در هندپیس و ردیاب بیمار، مرجعهای مشخصی را در طول عمل در اختیار پزشک میگذارند که به افزایش صحت و دقت عمل کمک میکند.
- یک نرمافزار موقعیت دقیق دندانها و دهان را محاسبه و ردگیری میکند و نتایج را روی نمایشگر نشان میدهد. پزشک زاویه و موقعیت دریل را با توجه به این اطلاعات تنظیم میکند. این تکنولوژی پیشرفته پزشک را راهنمایی میکند تا ایمپلنت را با درجه بالایی از صحت با اطمینان جایگذاری کند.
- بقیه درمان که شامل جایگذاری روکش میشود مشابه جراحی ایمپلنت معمولی است.
نتایج و مراقبتهای بعد از کاشت ایمپلنت دیجیتال
پس از جراحی ایمپلنت دیجیتال نیز مانند هر جراحی دندان دیگری ممکن است دچار ناراحتیها و عوارض معمول زیر بشوید:
- ورم کردن لثهها و صورت
- کبود شدن پوست و لثهها
- احساس درد در محل کاشت ایمپلنت
- خونریزی خفیف
ممکن است لازم باشد داروی مسکن یا آنتیبیوتیک پس از جراحی ایمپلنت دیجیتال مصرف کنید. اگر ورم، ناراحتی یا مشکلات دیگر در روزهای پس از جراحی شدیدتر شد، با جراح دهان و دندان معالجتان تماس بگیرید. پس از هر مرحله جراحی در مدتی که محل جراحی در حال التیام یافتن است، باید غذاهای نرم میل کنید. بخیههای مورد استفاده معمولاً جذبی هستند، اگر بخیه جذبی نباشد، برای کشیدن بخیهها باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
اکثر جراحیهای ایمپلنت دندان موفقیتآمیزند. با این حال گاهی استخوان به خوبی به ایمپلنت فلزی جوش نمیخورد. برای مثال کشیدن سیگار باعث پس زدن ایمپلنت و بروز عوارض میشود. اگر استخوان به خوبی جوش نخورد، دندانپزشک ایمپلنت را درمیآورد، استخوان را تمیز میکنید و درمان تقریباً سه ماه دیگر تکرار میشود.
توصیههای زیر را برای کمک به طولانیتر شدن عمر ترمیم و حفظ سلامت دندانهای طبیعی رعایت کنید:
- نهایت تلاشتان را برای رعایت بهداشت دهان و دندان بکنید. ایمپلنت، دندان مصنوعی و بافت لثه را مانند دندان طبیعی تمیز نگه دارید. از مسواکهای مخصوص مانند مسواک بیندندانی استفاده کنید که فضای بین دندانها را تمیز میکند. مسواکهای مخصوص برآمدگیها و شکافهای دور دندانها، لثهها و پستهای فلزی را تمیز میکنند.
- ویزیتهای دورهای دندانپزشکی را فراموش نکنید. به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید تا از سلامت و عملکرد مناسب ایمپلنتها مطمئن شوید. توصیههای دندانپزشک را درباره جرمگیری حرفهای رعایت کنید.
- عادتهای مضر را ترک کنید. از جویدن اجسام سختی مانند یخ و آبنبات خودداری کنید، در غیر این صورت ممکن است روکش یا دندان طبیعیتان بشکند. محصولات حاوی کافئین و توتون نیز باعث لک شدن دندانها میشود، پس آنها را کنار بگذارید. اگر دندان قروچه میکنید، برای درمان این عادت اقدام کنید.
نرخ موفقیت جراحی ایمپلنت دیجیتال 97/8% تا 100% است، حال آنکه نرخ موفقیت جراحی ایمپلنت معمولی بهطور میانگین 97% است.
عوارض ایمپلنت دیجیتال
همانطور که گفته شد عوارض ایمپلنت دیجیتال کمتر است، با این حال جراحی ایمپلنت دیجیتال نیز با خطرهای خاص خود از نظر بیدقتی در ساخت ایمپلنت و خطاهای پیادهسازی جراحی برنامهریزی شده همراه است.
از جمله عوارض جانبی ایمپلنت دیجیتال میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت: هجوم و رشد میکروبها در بدن
- آسیب دیدن لثهها، استخوانها و رگهای خونی: لثهها یا رگها حین جراحی ایمپلنت آسیب میبینند.
- آسیب دیدن عصبها
- مشکلات سینوس
- شکستن ایمپلنت
- ابتلا به بیماریهای مختلف
ماندگاری ایمپلنت دیجیتال چقدر است؟
پیچ ایمپلنت در صورت مسواک زدن و نخ کشیدن منظم میتواند مادامالعمر باشد، البته با فرض بر اینکه بیمار هر شش ماه یک بار برای ویزیتهای دورهای به دندانپزشک مراجعه کند. اما عمر روکش معمولاً 10 تا 15 سال است و پس از آن باید به دلیل ساییدگی تعویض شود.
قیمت کاشت ایمپلنت دیجیتال چقدر است؟
قیمت ایمپلنت دیجیتال به دلیل استفاده کردن از تکنولوژی جدیدتر، کمی بالاتر از ایمپلنت معمولی است. قیمت دقیق ایمپلنت دیجیتال به عاملهای مختلفی مانند نوع و تعداد دندانهای در نظر گرفته شده برای ایمپلنت دیجیتال و مدت زمان عمل بستگی دارد.
پرسشهای پرتکرار
کاشت ایمپلنت دیجیتال در چند جلسه انجام میشود؟
کاشت ایمپلنت معمولی در هفت جلسه انجام میشود، اما تعداد جلسات در جراحی دیجیتال به فقط سه جلسه تقلیل مییابد.
پس از جراحی ایمپلنت دیجیتال چطور باید بخوابم؟
پس از جراحی دندان بهتر است که سرتان را بالا بگذارید. 45 درجه زاویه خوبی برای تنظیم موقعیت خواب است. 36 تا 48 ساعت پس از جراحی باید در این وضعیت بخوابید.
درد جراحی ایمپلنت دیجیتال کمتر از جراحی ایمپلنت معمولی است؟
سی تی اسکن سهبعدی در جراحی دیجیتال اطلاعات دقیقی را درباره وضعیت استخوان و موقعیت عصب در اختیار میگذارد. دندانپزشک در جراحی معمولی باید برش بزرگی را در امتداد خط لثه ایجاد کند تا به استخوان برسد.
اما ایمپلنت در جراحی دیجیتال با استفاده از تکنولوژی کاشت دیجیتال با هدایت رایانه، بدون بالا بردن فلپ لثه جایگذاری میشود. به همین دلیل آسیب کمتری به محل جراحی وارد میشود و محل جراحی به بخیه نیاز ندارد. تکنیک دیجیتال خونریزی، ورم و دوران نقاهت را کاهش میدهد.
ایمپلنت دیجیتال ایمنترین ایمپلنت موجود است؟
بله، امکان اشتباه به دلیل فناوری پیشرفته و جایگذاری دقیق ایمپلنت کمتر است. با این توصیف ایمپلنت دیجیتال ایمنترین گزینه از بین ایمپلنتهای موجود است.
ایمپلنت به دندان مصنوعی یا بریج ترجیح داده میشود؟
بسیاری از بیماران ایمپلنت را به دندان مصنوعی متحرک، معمولی یا بریج ثابت ترجیح میدهند، چون ایمپلنت راحتتر، زیباتر و بادوامتر است و کیفیت زندگی را ارتقاء میدهد. بهعلاوه جایگذاری بریج متعارف با پایههای دندانی معمولاً مستلزم تراش دادن دندانهای سالم دو طرف فضای خالی برای نگه داشتن پروتز است.
چطور از ورم کردن ایمپلنت دندان جلوگیری کنم؟
ذرات غذا گاهی زیر دندان مصنوعی ایمپلنت گیر میکنند و باعث بدبو شدن دهان نیز میشود. اگر دندان مصنوعی ایمپلنت ثابت دارید، سعی کنید از واتر فلاسر برای شستن ذرات باقیمانده زیر دندان ایمپلنت استفاده کنید.
چرا ایمپلنت هنگام جویدن درد میگیرد؟
ایمپلنت باید دقیقاً حسی مانند دندان عادی داشته باشد. حساسیت هنگام جویدن به معنای عفونت ایمپلنت است، همچنین ممکن است ایمپلنت به خوبی به استخوان فک و بافت لثه جوش نخورده باشد.