ایمپلنت دندان، روش محبوبی برای جایگزین کردن دندان از دست رفته است. با این حال روند درمان ممکن است پیچیده باشد و زمانبندی در کاشت ایمپلنت دندان برای دستیابی به نتیجهای موفق نقش مهمی دارد. یکی از سوالاتی که اغلب افراد میپرسند این است که فاصلهی بین کشیدن دندان تا کاشت ایمپلنت چقدر است. پاسخ این پرسش به نوع ایمپلنت دندان بستگی دارد و در این مقاله به آن پرداخته خواهد شد. زمان لازم به طور میانگین 3 تا 6 ماه است، اما در برخی موارد میتوان ایمپلنت را زودتر کاشت (ایمپلنت فوری).
انواع ایمپلنت بر اساس زمان کاشت
سه گزینهی موجود عبارتند از:
ایمپلنت فوری
در برخی موارد میتوان ایمپلنت را بلافاصله بعد از کشیدن دندان کاشت. این روش ایمپلنت فوری نامیده میشود. در این روش، ایمپلنت بلافاصله بعد از کشیدن دندان در داخل سوکت خالی قرار خواهد گرفت. هدف ایمپلنت فوری کاهش فاصلهی زمانی بین کشیدن دندان و کاشت ایمپلنت است. تنها در مواردی که استخوان کافی برای حمایت از ایمپلنت وجود داشته و بافت لثه سالم باشد میتوان از این روش استفاده کرد.
ایمپلنت فوری مزایای مختلفی دارد که عبارتند از: کاهش طول درمان، نیاز به جراحیهای کمتر و نتایج بهتر از لحاظ زیبایی. با این حال این روش برای همهی افراد مناسب نیست و امکان استفاده از ایمپلنت فوری باید برای هر مورد به طور جداگانه بررسی شود.
ایمپلنت فوری نیازمند برنامهریزی دقیق و کاشت بادقت است تا حتماً ایمپلنت با استخوان مجاور جوش بخورد. افراد ممکن است بعد از این درمان کمی ناراحتی و تورم داشته باشند و لازم باشد تا برای بهبود یافتن اقدامات بعد از درمان خاصی را انجام دهند.
به طور کلی، ایمپلنت فوری گزینهی مناسبی برای افرادی است که میخواهند فاصلهی بین کشیدن دندان تا کاشت ایمپلنت کم باشد. با این حال تصمیمگیری برای ایمپلنت فوری باید با مشورت دندانپزشک متخصص و ماهری که میتواند شرایط فرد را بررسی کرده و بهترین روش درمان را توصیه کند، انجام شود.
ایمپلنت معمولی
در ایمپلنت معمولی اغلب باید 3 تا 6 ماه بعد از کشیدن دندان صبر کرد. در این مدت فرد باید از دندان مصنوعی موقتی (دنچر موقتی) یا بریج استفاده کند تا ظاهر خوبی داشته باشد و بتواند غذا بخورد و صحبت کند.
ایمپلنت تاخیری
کاشت ایمپلنت تاخیری به کاشت ایمپلنت چند هفته یا چند ماه بعد از کشیدن دندان گفته میشود. این روش به سوکت اجازه میدهد تا قبل از کاشت ایمپلنت ترمیم شده و هرگونه عفونت یا التهاب موجود برطرف شود.
کاشت ایمپلنت تاخیری نسبت به ایمپلنت فوری مزایای متعددی دارد. در این روش استخوان و بافت لثه بهبود مییابد که باعث افزایش احتمال موفقیت ایمپلنت در طولانی مدت خواهد شد. همچنین در ایمپلنت تأخیری میتوان مشکلات زمینهای دهان و دندان مانند بیماریهای لثه (پریودنتال) یا عفونت را قبل از کاشت ایمپلنت درمان کرد.
فاصلهی زمانی لازم برای کاشت ایمپلنت تأخیری بسته به شرایط افراد مختلف متفاوت خواهد بود. عواملی مانند: جای دندان از دست رفته، وضعیت استخوان و بافت لثه و سلامت کلی و سبک زندگی فرد میتوانند این فاصلهی لازم برای کاشت ایمپلنت را تحت تاثیر قرار دهند.
کاشت ایمپلنت تاخیری چندین مرحله دارد که معمولاً شامل مشاوره، آزمایشات تصویری تشخیصی و جراحی برای کاشت ایمپلنت است. ممکن است افراد بعد از این درمان کمی ناراحتی یا تورم داشته باشند و لازم باشد تا برای این که بهبود یابند از دستورات بعد از درمان خاصی پیروی کنند.
به طور کلی، ایمپلنت تأخیری برای افرادی که میخواهند ایمپلنت آنها نتایج طولانی مدت خوبی داشته باشد گزینهی مناسبی است. افراد باید به متخصص دندانپزشکی مراجعه کنند تا بسته به شرایطشان بهترین زمانبندی و روش درمان برای آنها در نظر گرفته شود.
فاصله بین کشیدن دندان تا کاشت ایمپلنت به چه عواملی بستگی دارد؟
به طور کلی باید فاصلهای چند ماهه بین کشیدن دندان و کاشت ایمپلنت باشد تا ایمپلنت به خوبی به استخوان فک جوش بخورد. زمان دقیق کاشت ایمپلنت به نوع ایمپلنتی که باید کاشته شود، مثلاً: ایمپلنت فوری، ایمپلنت معمولی و ایمپلنت تاخیری بستگی دارد. به طور کلی عوامل مؤثر بر زمان لازم برای کاشت ایمپلنت دندان عبارتند از:
- وضعیت استخوان فک: کیفیت و تراکم استخوان فک نقش مهمی در کاشت ایمپلنت دارد. اگر استخوان خیلی ضعیف باشد یا متراکم نباشد، نمیتوان ایمپلنت را فوراً کاشت.
- سلامت لثه: بیماریهای لثه میتوانند موفقیت کاشت ایمپلنت را تحت تاثیر قرار دهند. اگر لثهها سالم نباشند، باید تا زمانی که لثهها درمان شوند کاشت ایمپلنت را به تاخیر انداخت.
- مشکلات پزشکی: برخی از مشکلات پزشکی و بیماریها مانند: دیابت و بیماریهای خودایمنی میتوانند کاشت ایمپلنت را تحت تاثیر قرار دهند. افرادی که این بیماریها را دارند باید برای کاشت ایمپلنت بیشتر صبر کنند.
- سیگار کشیدن: سیگار کشیدن روند بهبودی را کند کرده و خطر شکست ایمپلنت را افزایش میدهد. افراد سیگاری باید برای کاشت ایمپلنت بیشتر صبر کنند.
- جای دندان از دست رفته: جای دندان از دست رفته میتواند زمان لازم برای کاشت ایمپلنت را تحت تاثیر قرار دهد. اگر دندان از دست رفته یکی از دندانهای جلویی باشد، برای حفظ ظاهر فرد در زمان بهبود یافتن ایمپلنت باید از جایگزینی موقتی استفاده کرد.
اهمیت فاصله بین کشیدن دندان تا ایمپلنت
فاصلهی بین کشیدن دندان تا کاشت ایمپلنت نقش مهمی در موفقیت ایمپلنت دارد. ایمپلنت برای جوش خوردن با استخوان و تثبیت شدن زمان مشخصی لازم دارد. این روند استئواینتگریشن نامیده میشود و برای این که ایمپلنت بتواند دندان جایگزین را نگه دارد باید این روند طی شود.
فاصلهی بین کشیدن دندان تا کاشت ایمپلنت اهمیت زیادی دارد چون زمان لازم برای استئواینتگریشن را تحت تأثیر قرار میدهد. اگر ایمپلنت دندان بعد از کشیدن دندان زود کاشته شود، احتمال این که با استخوان جوش نخورد زیاد خواهد بود. اگر ایمپلنت دندان خیلی دیر کاشته شود، ممکن است استخوان تحلیل رفته و کوچک شود و نتواند ایمپلنت را محکم و ثابت نگه دارد.
کلام آخر
فاصلهی زمانی لازم برای کاشت ایمپلنت نقش مهمی در موفقیت ایمپلنت دارد. به طور کلی باید بین کشیدن دندان تا کاشت ایمپلنت فاصلهای چند ماهه باشد تا ایمپلنت به خوبی با استخوان فک جوش بخورد. با این حال کاشت فوری ایمپلنت در برخی موارد امکانپذیر است. فاصلهی زمانی دقیق برای کاشت ایمپلنت به عوامل متعددی مانند: سلامت عمومی فرد، وضعیت استخوان فک و جای دندان از دست رفته بستگی دارد. با دندانپزشک یا جراح دهان و دندان مشورت کنید تا بهترین روش برای شما مشخص شود.
سوالات متداول
چرا باید بین کشیدن دندان و کاشت ایمپلنت فاصله وجود داشته باشد؟
این فاصله باعث میشود که استخوان بهبود یافته و با ایمپلنت جوش بخورد تا پایهی محکمی برای دندان جایگزین شده باشد.
پیوند استخوان چه تاثیری در کاشت ایمپلنت دارد؟
در صورتی که برای تقویت استخوان فک پیوند استخوان لازم باشد، چندین ماه به زمان لازم برای درمان اضافه خواهد شد.
آیا میتوانم در دوران نقاهت از دنچر موقتی استفاده کنم؟
بله. ممکن است برای حفظ ظاهر فرد و حفظ توانایی غذا خوردن و صحبت کردن، در دوران نقاهت از دنچر موقتی استفاده شود.
برای تسریع روند بهبودی بعد از کشیدن دندان چه کاری میتوانم انجام دهم؟
پیروی از دستورات مربوط به مراقبتهای بعد از درمان و رعایت بهداشت دهان و دندان میتواند روند درمان را تسریع کند.
خطرات کاشت زودهنگام ایمپلنت بعد از کشیدن دندان چیست؟
کاشت زود هنگام ایمپلنت بعد از کشیدن دندان باعث افزایش احتمال شکست ایمپلنت میشود، چون ایمپلنت برای جوش خوردن استخوان سالم و محکم لازم دارد.
از کجا بفهمم کاندید مناسبی برای ایمپلنت فوری هستم؟
همهی افراد کاندید مناسبی برای ایمپلنت فوری نیستند. دندانپزشک یا جراح دهان و دندان وضعیت شما را بررسی کرده و عواملی مانند: وضعیت جای دندان کشیده شده، استخوان موجود برای کاشت ایمپلنت و موارد دیگر مربوط به سلامت دهان و دندان را پیش از توصیه برای ایمپلنت فوری مدنظر قرار خواهد داد.