داشتن دندانهای جلویی سالم و منظم در زیبایی لبخند شما تاثیر فراوانی دارد؛ اما متاسفانه صدمه دیدن و از دست دان دندانهای جلویی بسیار متداول است؛ زیرا دندانهای جلویی در هنگام فعالیتهای ورزشی و حوادثی که ممکن است رخ دهد بسیار آسیب پذیر هستند.
مهمترین امر، در هنگام از دست دادن دندانهای جلویی این است که در کوتاهترین زمان ممکن آنها را جایگزین کنیم؛ برای این منظور، ایمپلنتهای دندانی انتخاب خوبی است؛ آنها کاملاً شبیه دندانهای واقعی هستند و تشخیص اینکه آنها دندانهای واقعی نیستند بسیار دشوار است. در این مقاله انواع ایمپلنت دندان جلو را بررسی میکنیم.
ایمپلنت دندان جلو
ایمپلنت دندان جلویی، دارای یک پایه از جنس تیتانیوم است که در استخوان فک نصب میگردد تا به عنوان ریشه دندان عمل نماید. این ایمپلنت کاشته شده، پس از گذشت ۴ تا ۶ ماه با بافت استخوان فک ترکیب شده و محکم میشود و تاج دندان مصنوعی را نگه میدارد. از متداولترین انواع ایمپلنت دندانی که روی برای دندانهای جلویی به کار برده میشود میتوان از مینی ایمپلنت دندانی، ایمپلنت فوری و ایمپلنت اندوستال نام برد.
مزایای ایمپلنت کردن دندان جلو
روشهای ایمپلنت دندانهای جلویی، مزایای خاص خود را دارند. این مزایا عبارتند از:
- میتوان ایمپلنت دندانهای جلویی را به راحتی مسواک زد و نخ دندان کشید و مراقبت از آنها آسانتر از ایمپلنت سایر دندانها است.
- ایمپلنت دندانهای جلویی، از دندانهای مجاور خود محافظت میکنند.
- کاشت ایمپلنت یک دندان، بسیار آسانتر و سریعتر انجام میشود.
- از تحلیل رفتن استخوان فک جلوگیری مینماید.
- مانند یک ریشه محکم، تاج دندان مصنوعی را نگه میدارد.
- ماندگاری آن دائمی است.
- برای نصب آنها نیازی به تغییر دادن دندانهای مجاور نیست.
- بسیار شبیه دندانهای طبیعی هستند.
و در کل، کاشت ایمپلنت دندانهای جلویی بهترین راه حل برای جایگزینی دندانهای جلویی محسوب میشود. ایمپلنتهای دندانی، برخلاف بریجهای دندانی که برای نصب نیازمند تراشیدن و تغییر شکل دندانهای مجاور دارند، تغییری بر روی دندانهای مجاور اعمال نمیکند.
همچنین، ایمپلنتها از استخوان فک محافظت کرده و توانایی جویدن و ثبات بیشتری نسبت به دندان مصنوعیهای معمولی دارند.
کاشت ایمپلنت دندان جلو برای چه کسانی مناسب است؟
کاشت ایمپلنت دندانهای جلویی در صورتی که فک و دندانهای بیمار به رشد کامل خود رسیده باشند، برای اکثر بیماران، گزینه مناسبی است. کودکانی که دندانهای دائمی جلویی خود را در اثر ضربه از دست دادهاند و یا اینکه به صورت مادرزادی این دندانها را ندارند، باید برای کاشت ایمپلنت دندان جلویی تا سن ۱۸ سالگی صبر کنند. در کل، کاشت ایمپلنت دندان جلویی در موارد زیر توصیه میشود:
- اگر کشیدن دندان جلویی به دلیل وجود پوسیدگی شدید، لازم باشد.
- اگر دندان جلویی را در یک حادثه و یا در اثر ضربه، از دست داده باشید.
- اگر عصب کشی و درمان ریشه ناموفق بوده و یا تاج دندان به شدت تخریب شده باشد.
- اگر دندان شما شکسته و یا ترکهای زیادی داشته باشد.
افراد بزرگسالی که تمایل به کاشت ایمپلنت دندان جلویی دارند، باید از سلامت عمومی و به خصوص سلامت دندانی خوبی برخوردار باشند و نباید هیچگونه بیماری لثه و یا مشکلات دندانی دیگری داشته باشند. البته اگر سیگار میکشید، کاندید مناسبی برای کاشت ایمپلنت دندان نیستید؛ زیرا سیگار کشیدن در توانایی بدن در روند درمان طبیعی خود اختلال ایجاد میکند. لازم به ذکر است که روند طبیعی درمان در مورد هر بیمار متفاوت است.
انواع ایمپلنت برای دندان جلو
متداولترین انواع ایمپلنتهای دندان، ایمپلنت اندوستال و ایمپلنت ساب پریوستال هستند. تفاوت اصلی این دو نوع ایمپلنت، در نحوه اتصال آنها به استخوان فک است.
ایمپلنت اندوستال
ایمپلنت اندوستال، متداولترین نوع ایمپلنت دندان است. شکل ایمپلنت اندوستال، مانند یک پیچ، استوانه و یا شبیه یک تیغه کوچک است. این ایمپلنتها در استخوان فک نصب میشوند و یک یا چند دندان مصنوعی را نگه میدارند. اگر قبلاً از دندان مصنوعی و یا بریج دندان استفاده میکردید، پزشک ممکن است کاشت ایمپلنت اندوستال را پیشنهاد کند. دندانپزشک به شما در انتخاب نوع ایمپلنت دندانی مناسب کمک میکند.
مینی ایمپلنتهای دندانی (MIDIs)
مینی ایمپلنتهای دندانی به باریکی یک خلال دندان و یا سر یک مداد بوده و از ایمپلنتهای دیگر باریکتر هستند. دندانپزشک، ممکن است برای ثابت نگه داشتن دندان مصنوعی فک پایین این نوع ایمپلنت را انتخاب نماید. مینی ایمپلنتهای دندانی به وسیله تکنیکهای کم تهاجمیتری نسبت به انواع دیگر ایمپلنتهای دندانی کاشته میشوند و در مواردی که بیمار استخوان فک کافی برای کاشت ایمپلنت دندانی نداشته باشد، ممکن است کاشت مینی ایمپلنت دندان انجام شود. در صورت لق شدن دندانهای مصنوعی نیز میتوان از آنها استفاده کرد. مینی ایمپلنت، دندان مصنوعی را محکم در جای خود نگه میدارد تا در زمان غذا خوردن و حرف زدن حرکت نکند.
ایمپلنت های دندانی فوری
ایمپلنت دندان فوری در یک جلسه کاشته میشود. به این روش، ایمپلنت فوری و یا ایمپلنت یک روزه نیز گفته میشود. اگر استخوان فک شما سالم و طبیعی باشد و ایمپلنت به طوری در جای خود محکم شده باشد که بتواند دندان مصنوعی را نگه دارد، میتوانید از کاشت ایمپلنتهای یک روزه بهره ببرید.
آمادگیهای لازم برای کاشت ایمپلنت دندان جلو
برای جایگزین کردن دندانهای جلویی در فک بالا، باید خیلی احتیاط کرد. زیرا با اینکه کاشت ایمپلنت و تاج دندان جلویی آسان است؛ اما رعایت فاصله ایمپلنتها در وسط دهان و حفظ شکل و سلامت لثه و ایجاد ظاهر و رنگ تاج مطابق با سایر دندانها مشکل است.
دندانپزشک قبل از کاشت ایمپلنت، تاریخچه دندانپزشکی، داروهای مصرفی، وضعیت و شکل دهان و دندانهای بیمار را بررسی میکند.
- آزمایشات تشخیصی
یک عکس رادیولوژی و همچنین یک تصویر سی تی اسکن از فک و دندانهای شما برای ارزیابی دقیقتر سلامت عمومی دندانها گرفته میشود. این تصاویر، برای بررسی دقیقتر مقدار و کیفیت استخوان فک و اطمینان از مناسب بودن استخوان فک شما، برای کاشت ایمپلنت دندان مورد استفاده قرار میگیرند. به علاوه، دندانپزشک از دندانهای شما قالب تهیه میکند.
- برنامه ریزی برای جراحی ایمپلنت
نتایج به دست آمده از آزمایشات تشخیصی ذکر شده، برای طراحی کامپیوتری جراحی شما مورد استفاده قرار میگیرد. دندانپزشک شما در مورد انتخاب بهترین نوع ایمپلنت و محل کاشت ایمپلنت از جمله عمق و زاویه پایه ایمپلنت تصمیم میگیرد. به کمک طرحهای کامپیوتری، میتوان مشاهده کرد که ایمپلنت جدید دندان شما پس از ترمیم کامل چگونه دیده میشود؛ این بخش مهمی از انجام ایمپلنت است، زیرا برای اطمینان از زیبایی و عملکرد عالی آن ضروری است.
کاشت ایمپلنت دندان جلو چگونه انجام میشود؟
یک جراحی کوچک برای کاشت دقیق ایمپلنت دندانی اندوستال در محل خود انجام میشود. این عمل تحت بی حسی موضعی انجام میشود و شما دردی احساس نمیکنید. در جراحی ایمپلنت دندان، جراح در لثه شما یک برش ایجاد مینماید تا جائی که استخوان فک دیده شود. سپس سوراخهایی در استخوان فک ایجاد میکند تا پایههای فلزی ایمپلنت را در آنها قرار دهد. پایههای ایمپلنت دندان در اعماق استخوان فک کاشته میشود، اما هنوز جای دندان شما خالی است. یک دندان مصنوعی موقتی برای پر کردن جای خالی دندان، نصب میشود. پس از اینکه پایه فلزی ایمپلنت در استخوان فک شما کاشته شد، شروع به یکپارچه شدن با استخوان مینماید. در این فرآیند، استخوان فک رشد کرده و با ایمپلنت دندان ترکیب میشود. پس از چند ماه ایمپلنت بسیار محکم میشود و یک پایه ثابت برای نصب دندان مصنوعی ایجاد میکند، که درست مانند ریشه دندانهای طبیعی عمل مینمایند.
وقتی که یکپارچگی استخوانی کامل شد، ممکن است برای نصب اباتمنت (قطعهای که تاج بر روی آن نصب میشود) به یک جراحی دیگر نیاز داشته باشید. این یک جراحی ساده است که معمولاً به صورت سرپایی و تحت بیحسی موضعی انجام میشود.
مراحل قرار دادن اباتمنت:
- جراح، در لثه شما مجدداً یک شکاف ایجاد میکند، تا پایه ایمپلنت دندان دیده شود.
- اباتمنت، به ایمپلنت دندان متصل میشود.
- بافت لثه اطراف اباتمنت را میگیرد، اما روی آن را نمیپوشاند.
مراقبتهای لازم بعد از کاشت ایمپلنت دندان جلو
این یک جراحی ساده است و بسیار سریع انجام میشود؛ در نتیجه شما یک روز بعد از این جراحی میتوانید فعالیتهای روزانه خود را ادامه دهید. ممکن است مقدار کمی درد و ناراحتی داشته باشید، اما با مصرف مسکن برطرف میشود. بسیاری از بیماران، بعد از کاشت ایمپلنت یک دندان، دردی ندارند.
شما باید موارد زیر را بعد از جراحی ایمپلنت دندان رعایت نمائید:
- حداقل تا یک هفته بعد از جراحی، فقط غذاهای نرم بخورید.
- تا حد امکان، بهداشت دهان و دندان را رعایت نمایید.
- ۳ یا ۴ بار در روز، دهان خود را با دهانشویهای که دندانپزشکتان توصیه کرده است شستشو دهید.
- داروهای آنتی بیوتیکی که برای شما تجویز شده است را سر موقع مصرف کنید.
- اگر درد داشتید، پاراستامول و یا ایبوپروفن مصرف کنید.
از موارد زیر اجتناب کنید:
- تا ۲۴ ساعت بعد از جراحی ایمپلنت دندان خود، غذا و نوشیدنی داغ نخورید.
- چیزی را با نی نمکید و یا از سیگار الکترونیکی استفاده نکنید.
- تا چند روز بعد از جراحی، فعالیتهای شدید انجام ندهید.
- محل ایمپلنت خود را با انگشت و یا زبان لمس نکنید.
- حداقل به مدت ۲ هفته بعد از جراحی، از سیگار کشیدن و مصرف الکل خودداری کنید.
- از گذاشتن دندان مصنوعی بر روی ناحیه جراحی شده خودداری نمایید.
عوارض ایمپلنت دندان جلو
جراحی ایمپلنت دندان، مانند همه جراحیها، خطراتی به همراه دارد. با این وجود، این خطرات نادر هستند و اگر اتفاق بیفتد شدید نبوده و به راحتی قابل درمان هستند.
خطرات جراحی ایمپلنت دندان جلویی عبارتند از:
- عفونت کردن محل ایمپلنت
- آسیب رسیدن به نواحی اطراف ایمپلنت، مانند دندانهای دیگر و یا رگهای خونی
- آسیب عصبی، که ممکن است باعث بروز درد دندان و بی حسی یا سوزش در لثهها، لبها یا چانه شود.
- مشکلات سینوسی، گاهی ایمپلنتهای دندانی که در فک بالا کاشته میشوند، به یکی از حفرههای سینوسی راه پیدا میکند.
ماندگاری ایمپلنت دندان جلو چقدر است؟
ایمپلنتهای دندانی، برای ماندگاری دائم در دهان ساخته شدهاند. مطالعات نشان داده است که ۹۰ تا ۹۵ درصد از ایمپلنتهای موفقیت آمیز تا ۱۰ سال ماندگاری دارند. با این وجود ممکن است که عمل کاشت ایمپلنت دندان با شکست مواجه شود؛ البته اگر به یک دندانپزشک ماهر و با تجربه مراجعه نمائید و از ایمپلنت خود مراقبت کنید این امر رخ نمیدهد.
هزینه ایمپلنت دندان جلو
هزینه ایمپلنت دندان جلویی به تعداد دندانهایی که ایمپلنت میکنید و نوع ایمپلنتی که نیاز دارید بستگی دارد. همچنین وضعیت فک و لثه بیمار، مهارت دندانپزشک و محل کلینیک نیز در میزان هزینههای این جراحی تاثیر دارند.
سؤالات متداول
آیا دندان جلویی که ایمپلنت شده، طبیعی به نظر میرسد؟
کاشت ایمپلنت دندان، یک نوع عمل زیبایی دندانپزشکی محسوب میشود. ساخت ایمپلنت دندان جلویی که کاربردی بوده و نتایج زیبایی نیز داشته باشد، نیاز به مهارت و توجه دقیق به جزئیات دارد. اگر ایمپلنتهای دندانی به خوبی برنامه ریزی و اجرا شوند، بسیار طبیعی به نظر میرسند و شبیه دندانهای طبیعی هستند و رنگ، بافت، شفافیت درخشندگی و شکل، همگی در تاجهای مصنوعی دندان در نظر گرفته شده است.
آیا ممکن است دهان، ایمپلنت دندانهای جلویی را پس بزند؟
بله، بدن شما ممکن است که ایمپلنت دندان را پس بزند؛ اما خوشبختانه این امر بسیار نادر است.
آیا ایمپلنت دندان جلویی ارزش هزینه کردن را دارد؟
کاشت ایمپلنتهای دندانی، پر هزینهتر از دندان مصنوعی است. با این وجود، کاشت آنها نتایج ایدهآلی را به همراه داشته و کاملاً ارزش هزینهاش را دارند.
چرا هنگامی که با دندانهای جلویی ایمپلنت شده خود گاز میزنم، درد دارد؟
درد و حساسیت ایمپلنت در هنگام گاز زدن، ممکن است نشانه عفونت ایمپلنت باشد و یا اینکه ایمپلنت کاملاً با بافت اطراف ترکیب نشده باشد.
بهترین وقت برای کاشت ایمپلنت دندان جلو چه زمانی است؟
به نظر دندانپزشکان، بهتر است ایمپلنت دندان، چند ماه بعد از کشیدن دندان آسیب دیده کاشته شود. این کار به فک و لثه شما فرصت میدهد تا بهبود پیدا کنند. اگر نیاز به پیوند استخوان داشته باشید، میتوان آن را در این دوره انجام داد.
کاشت دندان جلو چقدر دردناک است؟
در جراحی ایمپلنت دندان در فک و لثه برشهایی ایجاد میشود. البته دهان شما بیحس است و دردی احساس نمیکنید؛ اما وقتی که اثرات بیحسی رفع شد، بیماران معمولاً احساس درد دارند.
چه مدت طول میکشد تا ایمپلنتها به طور کامل بهبود یابند؟
معمولاً ۴ تا ۶ ماه و یا کمی بیشتر طول میکشد تا ایمپلنت بهبود پیدا کند. البته، در روند بهبودی این درمان، نباید عجله کنید؛ زیرا ایمپلنت به تدریج با استخوان فک پیوند میخورد و یک اتصال دائمی ایجاد مینماید.