بوی بد دهان یا هالیتوز یک مشکل رایج است که میتواند باعث ایجاد ناراحتیهای روانی شود. هالیتوزیس علل مختلفی دارد که با تشخیص دندانپزشک درمان میشود.
هالیتوزیس یا بوی بد دهان یک بیماری شایع است که تقریباً از هر ۴ نفر، ۱ نفر به آن دچار است. درمانهای خانگی ساده و تغییرات سبک زندگی، مانند بهبود بهداشت دهان و دندان و ترک سیگار، اغلب میتوانند این مشکل را برطرف کنند. با این حال، اگر بوی بد دهان ادامه پیدا کرد، توصیه میشود که برای بررسی علل زمینهای به دندانپزشک مراجعه کنید.
علل رایج بوی بد دهان (هالیتوز)
همانطور که قبلاً ذکر شد، یکی از شایع ترین دلایل بوی بد دهان، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است؛ اما علل دیگری هم ممکن است وجود داشته باشند.
بهداشت ضعیف دهان و دندان
ذرات ریز غذای باقی مانده در بین دندانها، به مرور تجزیه میشوند و باعث ایجاد بوی بد دهان میشوند. اما با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، میتوان از این امر جلوگیری کرد. اگر به طور منظم مسواک نزنید، لایهای از باکتری به نام پلاک، روی دندان تشکیل میشود. این پلاکها باعث تحریک و التهاب لثهها شده و به بیماری به نام پریودنتیت، منجر میشوند. اگر پروتزهای دندانی هم به خوبی یا به طور منظم تمیز نشوند، به منشأ باکتری تبدیل شده و باعث هالیتوزیس میشوند.
پوسیدگی دندان
اگر باکتریها و ذرات غذایی به خوبی و به طور منظم از روی دندانها پاک نشوند، روی دندان حفرههایی شروع به شکل گیری میکنند و مینای دندان را به تدریج از بین میبرند. اگر حفرههای دندان به موقع مدیریت و درمان نشوند، باعث ایجاد عفونت و پوسیدگی بیشتر و حتی شکستن دندان میشوند.
هنگامی که باکتریهای عامل پوسیدگی با قندها و نشاسته موجود در غذاها و نوشیدنیها تماس پیدا میکنند، یک اسید تشکیل میدهند. این اسید، به مینای دندان حمله کرده و باعث از بین رفتن املاح معدنی آن میشود. تجمع باکتریها روی دندان باعث ایجاد بوی بد میشود، در کنار آن، پوسیدگی یا عفونت دندان نیز یکی دیگر از عوامل بوی بد دهان است.
اگر دندان به طور منظم در معرض اسید باشد و فرد دائماً غذاها و نوشیدنیهای حاوی قند و نشاسته زیاد مصرف کند، دندان با سرعت بیشتری پوسیده میشود. ممکن است یک لکه سفید، در محلی که مواد معدنی دندان در حال از بین رفتن هستند؛ ایجاد شود. این یکی از نشانه های اولیه پوسیدگی است.
پوسیدگی دندان را میتوان در این مرحله متوقف و درمان کرد. در صورت داشتن بهداشت دهان و دندان مناسب، مینای دندان میتواند خود را با استفاده از املاح موجود در بزاق دهان و نیز فلوراید موجود در خمیر دندان یا فلوراید تراپی توسط دندانپزشک ترمیم کند. اگر املاح معدنی دندان تا حدی از بین رفته باشد که دیگر قابل جبران نباشد، مینای دندان ضعیف شده و در نهایت تجزیه میشود و حفراتی در آن شکل میگیرد. پوسیدگی دندان در مراحل اولیه معمولا هیچ علامتی ندارد.
با پیشرفت پوسیدگی، دندان نسبت به شیرینی، گرما و سرما حساس میشود و بعد دندان درد شروع میشود. اگر دندان عفونت کند، یک آبسه چرکی ممکن است ایجاد شود که میتواند به تورم صورت و تب هم منجر شود.
پوسیدگی دندان را میتوان در طی معاینه منظم دندانپزشکی تشخیص داد. پوسیدگی دندان به صورت لکههای سفید، قهوهای یا سیاه روی دندان، مشخص میشود. اگر پوسیدگی پیشرفت کند، باعث ایجاد حفره روی دندان میشود. دندانپزشک برای تشخیص پوسیدگی دندانها را بررسی میکند، البته با تصویربرداری اشعه ایکس هم پوسیدگی دندان مشخص میشود.
برای جلوگیری از پیشرفت پوسیدگی دندان، باید بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید. با مراجعه منظم به دندانپزشک میتوانید دندانها را جرم گیری کرده و نیز پوسیدگیها را در مراحل اولیه تشخیص دهید.
ژنژیویت
بیماری لثه (که ژنژیویت نیز نامیده میشود) در بین بزرگسالان بسیار شایع است. ژنژیویت در اثر التهاب لثه به دلیل تجمع پلاک و باکتری ایجاد میشود. رعایت بهداشت دهان و دندان مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه، برای جلوگیری از بیماریهای لثه و پوسیدگی دندان بسیار مهم است.
تجمع باکتریها و پلاکها علاوه بر ایجاد بیماری و عفونت، باعث ایجاد بوی بد دهان نیز میشود. دندانپزشک در هر جلسه مراجعه، علاوه بر تمیز کردن دندانها، لثهها را هم معاینه میکند تا بتواند علائم بیماری لثه را تشخیص دهد، زیرا معمولاً بیماری لثه در مراحل اولیه تشخیص داده نمیشود.
پیشگیری از بیماریهای لثه برای جلوگیری از بوی بد دهان ضروری است. هر روز لثههای خود را چک کنید تا تغییرات رنگ، خونریزی، درد، پف کردگی یا حساسیت دندانی را مشاهده کنید.
پریودنتیت
اگر التهاب لثه درمان نشود، میتواند به بیماری پریودنتیت تبدیل شود که استخوان و لثههایی که دندانها را در جای خود نگه میدارند را درگیر میکند. در مراحل اولیه بیماری پریودنتیت، لثهها تحلیل رفته و بین دندان و لثه فاصله ایجاد میشود. در فاصله ایجاد شده، باکتریها تجمع پیدا میکنند. در اثر دفاع سیستم ایمنی بدن در مقابله با عفونت، لثهها تحلیل میروند. در این صورت فرد در هنگام مسواک زدن دچار خونریزی شده یا حتی از دست دادن استخوان را تجربه میکند.
در پریودنتیت متوسط، خونریزی، درد و تحلیل رفتن لثه متداول است. سپس دندانها تکیه گاه استخوانی خود را از دست میدهند و لق میشوند. عفونت همچنین ممکن است منجر به یک پاسخ التهابی در سراسر بدن شما شود. در پریودنتیت پیشرفته، بافت پیوندی که دندانها را در جای خود نگه میدارد، شروع به تحلیل رفتن میکند. سپس، لثهها استخوانها و سایر بافتهایی که از دندانها حمایت میکنند، از بین میروند. اگر پریودنتیت پیشرفته دارید، ممکن است در حین جویدن درد شدید، بوی بد دهان و هالیتوزیس را تجربه کنید. در این صورت فرد به احتمال زیاد، دندانهای خود را از دست خواهد داد.
از آنجایی که پریودنتیت جز بیماریهای شدید لثه است، باید با رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت از دندانها و لثهها از آن جلوگیری کرد. اگر بیماری پریودنتیت تا حد کمی پیشرفت کرده باشد، دندانپزشک میتواند اقداماتی را برای جلوگیری از پیشرفت آن انجام دهد.
تجمع باکتری در زیر روکش دندان
بهداشت ضعیف دهان میتواند باعث تجمع باکتری در زیر یا اطراف روکش دندان شود. در این صورت، تجمع باکتریها باعث بوی بد دهان میشود. اگر روکش دندان به خوبی نصب نشده باشد، ممکن است باکتریها به زیر آن نفوذ کنند و باعث پوسیدگی شوند. پوسیدگی در اطراف یا زیر روکش دندان هم میتواند یکی از علل بوی بد دهان باشد. علاوه بر این، اگر روکش دندان به خوبی ساخته یا نصب نشده باشند، میتوانند باکتری را در خود به دام بیاندازند و به منشأ باکتری تبدیل شوند. با گذشت زمان، روکش دندان نامناسب، حتی میتواند به بافت لثه هم آسیب بزند. در مواردی، حتی ممکن است به بیماریهای شدید لثه منجر شود. بیماریهای لثه یکی از عوامل بوی بد دهان هستند.
دندان افرادی که بدون عصب کشی، روکش دندان نصب کردهاند، هنوز ریشه و عصب دارد. به همین دلیل اگر روکش نامناسب باشد یا به خوبی نصب نشده باشد، میتواند به ریشه و عصب دندان فشار وارد کند و منجر به عفونت شود. اگر روکش روی یک پر کردگی قدیمی نصب شود، ممکن است باعث نفوذ باکتریهای موجود در پرکردگی قدیمی، به ریشه دندان شده و باعث درد، ناراحتی و عفونت ریشه دندان شود؛ مخصوصاً پس از عصب کشی یا ترمیم دندان.
فقط دندانپزشک میتواند تشخیص دهد که روکش دندان آلوده شده یا خیر، اما علائم رایج آن عبارتند از:
- درد ضربان دار در فک
- حساسیت به غذاها و نوشیدنیهای سرد
- درد عصب دندان
عفونت ایمپلنت دندانی
در بیشتر موارد، بوی بد دهان در افرادی که ایمپلنت دندان دارند، مربوط به عفونت محل ایمپلنت است. گاهی اوقات، علائم عفونت ممکن است خفیف باشد. این علائم ممکن است شامل، احساس طعم بد در دهان، خونریزی یا تورم لثه باشند.
معمولاً ایمپلنت دندان، تحت تاثیر دو نوع عفونت قرار میگیرد. در عفونت نوع موکوزیت اطراف ایمپلنت، باکتریها به بافت نرم اطراف ایمپلنت، مانند لثه حمله میکنند. در بیشتر موارد، موکوزیت اطراف ایمپلنت قابل درمان و برگشت پذیر است. به همین دلیل است که اگر متوجه قرمزی، خونریزی یا تورم لثههای اطراف ایمپلنت شدید، باید در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
در صورت عدم درمان، موکوزیت اطراف ایمپلنت ممکن است به پری ایمپلنتیت تبدیل شود که عفونت بافت نرم و استخوان اطراف ایمپلنت است. در صورت عفونت، استخوان تحلیل میرود. بنابراین ایمپلنت تکیه گاه خود را از دست میدهد و لق میشود. در موارد شدید، ممکن است عفونت وارد جریان خون شده و مشکلات سیستمیک ایجاد کند. معمولاً برای درمان پری ایمپلنتیت مداخله جراحی ضروری است.
به لطف پیشرفت در دندانپزشکی زیبایی، هیچ وقت ایمپلنتها عامل اصلی عفونت نیستند. معمولاً عفونت ناشی از خطاهای انسانی است. زیرا معمولاً افرادی که ایمپلنت دندان دارند، بهداشت دهان و دندان را رعایت نمیکنند. ایمپلنتهای دندانی همچنان به مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و تمیز کردن منظم نیاز دارند تا از تجمع باکتریها در نزدیکی ایمپلنت یا در جای دیگری در دهان جلوگیری شود. در صورت عدم رعایت بهداشت و نیز عدم درمان عفونت اولیه، پیشرفت عفونت، باعث از دست دادن استخوان و لق شدن ایمپلنت میشود.
بیماری گوارشی
ممکن است بوی بد دهان به دلیل بیماریهای گوارشی باشد. بیماریهای گوارشی، دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار میدهند. مانند سندروم روده تحریک پذیر (IBS) بیماری که روده بزرگ را درگیر میکند، یبوست، رشد بیش از حد باکتریهای روده کوچک (SIBO)، سوء هاضمه، زخم معده، انسداد روده که انسداد جزئی یا کامل روده بزرگ یا کوچک است.
کتواسیدوز
اگر سطح انسولین در بدن یک فرد دیابتی بسیار پایین باشد، بدن دیگر نمیتواند از قند استفاده کند و به جای آن باید چربی را تجزیه کند. در هنگام تجزیه چربی، کتون تولید میشود. مقدار زیاد کتون سمی بوده و بوی نامطبوعی ایجاد میکند. کتواسیدوز یک بیماری جدی و میتواند زندگی فرد را به خطر بیندازد.
برونشکتازی
این یک وضعیت طولانی مدت است که در آن راههای هوایی بازتر از حد طبیعی میشوند و مخاط بیشتری تولید کرده و در نتیجه باعث ایجاد بوی بد دهان میشوند.
پنومونی آسپیراسیون
تورم یا عفونت ریهها یا راههای هوایی به دلیل ورود استفراغ، بزاق، غذا یا مایعات به داخل آنها.
دیگر دلایل بوی بد دهان
- تنباکو: مصرف فراوردههای تنباکو باعث ایجاد بوی بد دهان میشوند. علاوه بر این فراوردههای تنباکو احتمال ابتلا به بیماریهای لثه را نیز افزایش میدهند.
- ماندن غذا بین دندانها: تجزیه ذرات غذای گیر کرده در بین دندانها میتواند باعث ایجاد بو شود. برخی مواد غذایی مانند پیاز و سیر همچنین باعث بوی بد دهان میشوند. پس از هضم این مواد غذایی، مواد حاصل از تجزیه آنها از طریق خون به ریهها رفته و باعث بدبو شدن تنفس میشوند.
- دهان خشک: بزاق به طور طبیعی دهان را تمیز میکند. اگر دهان به طور طبیعی به دلیل بیماری خاصی مانند خشکی، دهان خشک شده باشد، ممکن است هالیتوزیس ایجاد شود.
- سرماخوردگی: چکه کردن مخاط از بینی به داخل دهان از طریق مجرای بین بینی و دهان، باعث بوی بد میشود. این اتفاق علاوه بر سرماخوردگی، ممکن است در اثر آلرژی یا عفونت باکتریایی هم رخ دهد. زیاد شدن مخاط، محیط بیشتری را برای رشد، در اختیار باکتریها قرار میدهد. به همین دلیل بوی بدی در دهان ایجاد میشود.
- رژیمهای کراش (کاهش وزن سریع): برنامههای غذایی روزه داری (Fasting) و کم کربوهیدرات، میتوانند باعث بوی بد دهان شوند. زیرا تجزیه چربیها باعث تولید کتون میشود. کتونها بوی شدیدی دارند.
- داروها: مصرف بعضی از داروها باعث کاهش بزاق و ایجاد بوی بد در دهان میشود. برخی از داروها نیز در اثر تجزیه شدن و انتشار مواد شیمیایی، باعث هالیتوز میشوند. به عنوان مثال میتوان به نیتراتهای مورد استفاده برای درمان آنژین، برخی از مواد شیمیایی شیمی درمانی و برخی آرام بخشها مانند فنوتیازینها اشاره کرد. افرادی که مکملهای ویتامین را در دوزهای بالا مصرف میکنند نیز مستعد بوی بد دهان هستند.
- شرایط لوزه و سینوس: گاهی اوقات سنگهای کوچک و پر از باکتری روی لوزهها تشکیل میشوند و باعث ایجاد بوی بد در دهان میشوند. همچنین، عفونت یا التهاب در بینی، گلو یا سینوسها می تواند باعث هالیتوز شود.
- جسم خارجی: بوی بد دهان ممکن است در اثر گیر کردن یک جسم خارجی در حفره بینی ایجاد شده باشد، البته این حالت در کودکان شایعتر است.
درمان بوی بد دهان (هالیتوزیس)
روشهای مختلفی برای درمان بوی بد دهان وجود دارند و خبر خوب این است که میتوان این روشها را در خانه انجام داد.
خود مراقبتی
بوی بد دهان مزمن، در بسیاری افراد معمولاً چندین دلیل دارد. شما میتوانید با توجه به دلیل بوی نامطبوع، برای درمان بوی بد دهان اقدام کنید. میتوانید برای خوش بو شدن دهان خود از روشهای زیر استفاده کنید:
- تغییرات رژیم غذایی. میتوانید از مصرف مواد غذایی که بوی نامطبوع دارند خودداری کنید. میتوانید از اطرافیان خود بخواهید که زمانی که بوی بد دهان از بین میرود، بر تغذیه شما نظارت داشته باشند. برای تشخیص غذاهایی که باعث ایجاد بوی بد در دهان میشوند، ممکن است به مدتی آزمون و خطا نیاز داشته باشید. بلافاصله بعد از تغییر رژیم غذایی، بوی بد دهان کاهش مییابد.
- بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید. شما باید هر روز پلاکهای دندانی را از بین ببرید. برای این کار هم باید به طور منظم از روشی درست استفاده کنید. در امر بهداشت دهان و دندان خود عجله نکنید. از دندانپزشک بخواهید تا بهترین روش مسواک زدن و نخ کشیدن را به شما آموزش دهد. برای پاک کردن پلاکهای زبان نیز میتوانید به طور روزانه از یک پاک کننده زبان استفاده کنید. با حذف پلاکها، تعداد باکتریهای موجود در دهان کاهش مییابد و بوی بد نیز کمتر میشود.
- عادات بد خود را ترک کنید. ترک مصرف سیگار و سایر فراوردههای تنباکو اهمیت خیلی زیادی دارد. این مواد خطرات زیادی برای سلامتی دارند. در نتیجه خوشبو بودن دهان فقط یکی از مزایای ترک سیگار و تنباکو است.
- هیدراته بمانید. بسیاری از افراد از خشکی دهان رنج میبرند و این عامل باعث تشدید بوی دهان میشود. ممکن است خشکی دهان در نتیجه مصرف یک داروی خاص باشد یا اینکه فقط در اثر کم آبی بدن ایجاد شده باشد؛ اما در هر حال نوشیدن آب زیاد به بهبود آن کمک میکند. آب آشامیدنی منابع لازم برای تولید بزاق را در اختیار غدد بزاقی قرار میدهد. همچنین نوشیدن آب به پاک شدن ذرات مواد غذایی از روی دندانها نیز کمک میکند.
- از دهانشویه استفاده کنید. امروزه بسیاری از دهانشویههای موجود در بازار بوی بد دهان را با موادی مانند ستیل پیریدینیوم کلراید، دی اکسید کلر فعال و روی، از بین میبرند. نکته مهم این است که باید از مصرف دهانشویههای حاوی الکل، اجتناب کرد. زیرا دهانشویههای حاوی الکل باکتریهای دهان را از بین نمیبرند و همچنین با خشک کردن دهان، بوی بد را تشدید میکنند.
مراقبت حرفهای
اگر با خود مراقبتی بهبود نیافتید، باید حتماً به یک متخصص مراجعه کنید. مراقبتهای حرفهای در صورت بوی بد دهان، شامل موارد زیر میشود:
- آموزش بهداشت دهان و دندان. از آنجایی که تجمع پلاک یکی از عوامل اصلی بوی بد دهان است، دندانپزشکان و متخصصان بهداشت دندان، روش تمیز کردن دندانهای شما را بررسی میکنند. ممکن است شما در حین تمیز کردن دندانها نقاطی را از دست داده باشید، در نتیجه دندانپزشک بهترین روش تمیز کردن دندانها را به شما آموزش میدهد.
- درمان حفره دندان. روش درمان حفرههای دندان به شدت و وضعیت آنها بستگی دارد. روشهای درمانی عبارتند از:
-
- درمان با فلوراید. اگر حفره دندان به تازگی شروع به تشکیل کرده باشد، فلوراید درمانی ممکن است به ترمیم مینای دندان کمک کند و گاهی اوقات میتواند حفره را در مراحل اولیه از بین ببرد. در فلوراید تراپی، به فلوراید بیشتری نسبت به آب لوله کشی، خمیر دندان و دهانشویه نیاز است. مواد فلوراید تراپی ممکن است مایع، ژل، فوم یا لاک باشند که روی دندانهای شما مسواک میشوند یا اینکه روی دندانها قرار داده میشوند.
- پر کردن. پرکردن یا ترمیم، روش اصلی درمان حفره دندان است. پرکنندهها از مواد مختلفی مانند رزینهای کامپوزیت همرنگ دندان، چینی یا آمالگام دندان که ترکیبی از چند ماده است ساخته میشوند.
- روکشها. در صورت پوسیدگی وسیع، به روکش دندان نیاز است، روکشها به صورت سفارشی ساخته شده و جایگزین تاج دندان میشوند. دندانپزشک بخش پوسیده و بخشی از نواحی سالم دندان را میتراشد تا به بخش سالم دندان برسد. روکشهای دندان ممکن است از طلا، چینی با استحکام بالا، رزین، چینی ذوب شده با فلز یا مواد دیگر ساخته شوند.
- عصبکشی. هنگامی که پوسیدگی به پالپ دندان برسد، شما به عصب کشی نیاز خواهید داشت. این روش درمانی، در موارد وجود عفونت در دندان و به جای کشیدن دندان، به کار میرود. در این روش پالپ دندان آسیب دیده برداشته میشود. برای از بین بردن عفونت، گاهی اوقات دارو در داخل کانال ریشه دندان قرار داده میشود. سپس فضای خالی داخل دندان پر میشود.
- کشیدن دندان. برخی از دندانها به قدری دچار پوسیدگی میشوند که قابل ترمیم نیستند و باید کشیده شوند. کشیدن دندان، باعث ایجاد فضای خالی در بین دندانها شده و ممکن است منجر به جا به جایی بقیه دندانها شود. در صورت امکان بهتر است به جای دندان از دست رفته؛ بریج دندان یا ایمپلنت قرار دهید.
- تمیز کردن عمیق لثه. ممکن است بوی بد دهان از لثهها منشأ بگیرد. ممکن است لبههای لثه عمیق شوند و باکتریهای زیادی در آنها جمع شوند. ممکن است تمیز کردن معمولی، برای از بین بردن تمام باکتریها کافی نباشد. میتوانید برای تمیز کردن حرفهای لثهها به دندانپزشک مراجعه کنید. تمیز کردن حرفهای لثهها، علاوه بر از بین بردن بوی بد دهان، از بیماریهای لثه هم جلوگیری میکند.
دندانپزشک ممکن است بسته به شکل و فرم لثههای شما، هر یک تا دو سال یک بار، تمیز کردن حرفهای لثه را توصیه کند. گاهی اوقت تمیز کردن عمقی لثه در حد یک جرمگیری ساده است. اما در مواردی هم نیاز به یک جلسه دیگر وجود دارد. دندانپزشک ممکن است برای کمک به درمان لثهها و ارائه گزینههای درمانی اضافی، شما را به متخصص پریودنتیست ارجاع دهد. پریودنتیست بیماریهای پیشرفته لثه را تشخیص داده و درمان میکند. درمان بیماریهای لثه، به بهبود بوی بد دهان و نیز حفظ سلامت دهان و دندان کمک میکند.
- تمیز کردن زبان
زبان هم ممکن است باعث ایجاد بوی بد دهان شود. زبان معمولاً دارای تعداد زیادی باکتری است و اگر به درستی تمیز نشود، این باکتریها افزایش مییابند. با افزایش باکتریها، بوی بد دهان ممکن است بدتر شود. علاوه بر مسواک زدن، دندانپزشکان استفاده از یک تمیزکننده زبان را نیز توصیه میکنند. دندانپزشک میتواند قسمتهای انتهایی زبان را هم تمیز کند. این کار در خانه دشوار است.
دندانپزشک از یک ابزار مخصوص برای پوشش دهی عرض و عمق زبان شما استفاده میکند. پاک کردن زبان به از بین رفتن باکتریها کمک میکند. میتوانید به طور منظم برای تمیز کردن زبان به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک روش صحیح مسواک زدن و تمیز کردن زبان در خانه را به شما میآموزد.
- درمان بوی بد دهان با لیزر
لیزر درمانی یک درمان مستقل نیست، اما در کنار درمانهای سنتی استفاده میشود. در لیزر درمانی پریودنتال، پریودنتیست شما از لیزر برای برداشتن بافت ملتهب لثه از اطراف ریشه دندان استفاده میکند. سپس جرم و پلاک ایجاد شده در زیر و اطراف خط لثه را از بین میبرد. سپس از ابزار دیگری برای صاف کردن هر نقطه زبر روی دندان، در بالا و پایین خط لثه استفاده میکند. از بین بردن این لکههای زبر احتمال جذب باکتریهای بیشتر و ابتلا به عفونتهای بعدی دندانها و لثهها را کاهش میدهد و ممکن است بوی بد دهان را کاهش دهد.
پس از لیزر درمانی، دهان شما برای بهبود و بازسازی به زمان نیاز دارد. در طول بهبودی، لثهها عاری از عفونت میشوند تا بتوانند به خوبی دندانها را نگه دارند. استفاده از لیزر برای پاکسازی بافتهای بیماری لثه مزایای متعددی دارد. چهار مزیت اصلی استفاده از لیزر برای درمان بیماری لثه به شرح زیر است:
- زمان بهبودی و دوران نقاهت کوتاهتر است.
- شما نیازی به بیهوشی عمومی ندارید، همانطور که گاهی اوقات برای سایر اشکال جراحی دندان مورد نیاز است.
- لیزر میتواند نواحی آسیب دیده را به طور دقیق مورد هدف قرار دهد.
- خونریزی، درد و تورم کمتری وجود دارد، زیرا لیزر پریودنتال نسبت به جراحی معمولی، کمتر تهاجمی است.
سخن آخر
هالیتوزیس بر اعتماد به نفس شما اثر گذاشته و ممکن است بوی بد دهان شما برای دیگران آزاردهنده باشد. این امر میتواند گهگاه منجر به اضطراب در هنگام قرار گرفتن در کنار افراد دیگر یا تمرکز اغراق آمیز روی نفس خود شود. اگر احساس می کنید که هالیتوز بر سلامت روان یا رفاه اجتماعی شما تأثیر میگذارد، در مورد علائم و احساسات خود با پزشک خود صحبت کنید. آنها ممکن است توصیه کنند با یک متخصص سلامت روان مانند یک روانشناس در مورد بوی بد دهان خود مشورت کنید. روشهای مختلفی برای درمان بوی بد دهان وجود دارند که میتوانید با مراجعه به یک دندانپزشک مجرب روند درمان را آغاز کنید.
سؤالات متداول
بوی بد دهان چقدر طول میکشد؟
بوی بد دهان در زمان بیدار شدن از خواب طبیعی است. این حالت معمولاً بعد از خوردن یا نوشیدن و مسواک زدن از بین میرود. اگر بوی بد دهان از بین نمیرود، ممکن است نشانهای از یک مشکل دیگر باشد.
بوی بد دهان چقدر شایع است؟
تقریباً ۳۰ درصد مردم از بوی بد دهان شکایت دارند. هالیتوزیس اغلب بعد از خوردن سیر یا بعد از بیدار شدن ایجاد میشود. سایر علل هالیتوزیس موقت شامل نوشیدن برخی نوشیدنیها (از جمله نوشیدنیهای الکلی یا قهوه) و استعمال دخانیات است.
آیا بوی بد دهان با افزایش سن به وجود میآید؟
بالا رفتن سن باعث خشکی دهان میشود، که میتواند به بد بویی دهان منجر شود. کاهش تولید بزاق باعث میشود تا ذرات غذا و باکتریها در اطراف دندانها و لثهها باقی بمانند و بوی قابل توجهی تولید کنند.
کدام دارو برای بوی بد دهان بهتر است؟
دهانشویههایی که حاوی آنتی باکتریال هستند عوامل ستیل پیریدینیوم کلراید (Cepacol)، کلرهگزیدین (Peridex) یا پراکسید هیدروژن موثر هستند. کلوزیس، خمیر دندان، دهانشویه و سیستم بهداشتی اسپری دهان هم موثر هستند. این محصولات باکتریهای ایجاد کننده بوی بد دهان را از بین میبرند و نفس شما را خوشبو میکنند.
علت اصلی بوی بد دهان چیست؟
در اکثر موارد، بوی بد دهان به دلیلی عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ایجاد میشود. اگر دندانها و کل دهان خود را به طور منظم تمیز نکنید، ذرات غذا در دهان شما باقی میماند و تجمعی از باکتری (همچنین به عنوان پلاک) روی دندانهای شما ایجاد میشود.
آیا استرس میتواند باعث بوی بد دهان شود؟
در مواقع خاصی، استرس باعث خشکی دهان میشود. این اتفاق به دلیل ترشح هورمونهای استرس کورتیزول، آدرنالین و نورآدرنالین رخ میدهد. این هورمونها میتوانند تولید باکتری VSC را تغییر دهند و بوی بدی را ایجاد کنند.
آیا ممکن است لوزهها عامل بوی بد دهان باشند؟
سنگهای لوزه معمولاً باعث بوی بد دهان میشوند. این سنگها میتوانند باعث سرفه، تحریک پذیری، گوش درد، گلودرد یا احساس طعم بد در دهان شوند. با وجود سنگهای لوزه، بلعیدن دشوار است.
آیا بوی بد دهان ارثی است؟
هالیتوز ممکن است ارثی باشد.
علت بوی بد دهان کودکان چیست؟
بوی بد دهان در کودکان شایع است. این حالت ممکن است مزمن (هالیتوزیس) یا حاد، مانند نفس صبحگاهی، باشد. شایع ترین علل هالیتوزیس در کودکان، بهداشت نامناسب دهان، حفرههای دندان و التهاب لثه است. بوی بد دهان همچنین میتواند به دلیل خوردن غذاهای بدبو، ترمیمهای دندان لق، خشکی دهان، عفونت در دهان، گوش، بینی یا گلو و برخی بیماریها و داروها باشد.
کودکان چه زمانی برای بوی بد دهان باید به دندانپزشک مراجعه کنند؟
در بیشتر موارد بوی بد دهان در کودکان نشانه چیز جدی نیست و به راحتی برطرف میشود. اگر بوی بد دهان کودک شما پایدار است و حتی با رعایت بهداشت دهان و دندان بهبود نمییابد، به دندانپزشک کودک مراجعه کنید.
علت بوی بد دهان در دوران بارداری چیست؟
تغییرات هورمونی، حالت تهوع صبحگاهی، عفونت سینوسها و خشکی دهان از دلایل رایج بوی بد دهان در دوران حاملگی هستند.