ایمپلنت بدون جراحی | انواع و مزایا

ایمپلنت بدون جراحی انواع و مزایا

ایمپلنت بدون جراحی نوعی از ایمپلنت است که طی آن نیازی بر جراحی کردن دندان نمی‌باشد. برخلاف تکنیک‌های قدیمی کاشت (ایمپلنت) دندان که با برش لثه و سوراخ کردن استخوان فک برای قرار دادن ایمپلنت در آن همراه است، ایمپلنت بدون جراحی، شیوه‌ای پیشرفته بوده که میزان تهاجمی بودن آن حداقل است. در این نوع از ایمپلنت، درد، تورم و مدت زمان نقاهت کم می‌باشد. بنابراین با ما همراه شوید تا از جزئیات این روش و کاندیدهای مناسب برای آن اطلاعات کافی کسب کنید.

ایمپلنت بدون جراحی چیست؟

ایمپلنت بدون جراحی چیست؟

این تکنیک، همان‌طور که اشاره شد، یک روش کم تهاجمی است که شامل استفاده از لوازم دندان‌پزشکی مخصوص برای ایجاد یک سوراخ کوچک در لثه و به دنبال آن قرار دادن ایمپلنت در استخوان فک بیمار می‌باشد. در این روش، آسیب ایجاد شده به لثه و نیز زمان نقاهت حداقل می‌باشد، زیرا نیازی به برش لثه وجود نداشته و ایمپلنت به راحتی در استخوان قرار می‌گیرد. همچنین، این نوع از ایمپلنت معمولاً در بیمارانی استفاده می‌شود که از تراکم استخوان و سلامت دهانی کافی برخوردار باشد. با این وجود، همه افراد، کاندید مناسبی برای استفاده از این تکنیک نیستند و باید طبق نظر نهایی دندان‌پزشک ایمپلنت دندان را انجام دهند.

انواع روش‌های کاشت ایمپلنت بدون جراحی

ایمپلنت پانچی یا فلپلس

ایمپلنت پانچی یا فلپلس

 برای انجام این نوع از ایمپلنت، هیچ نیازی به ایجاد فلپ جراحی در بافت لثه وجود ندارد. به‌طور واضح‌تر، ایمپلنت را می‌توان به طور مستقیم از طریق بافت لثه و بدون هیچ برشی در استخوان فک قرار داد و به همین ترتیب، درد و خونریزی به حداقل میزان خود می‌رسد. در طول روش ایمپلنت فلپلس، دندانپزشک از مته مخصوصی استفاده می‌کند که روی محل ایمپلنت قرار گرفته و ایمپلنت را با زاویه و عمق مورد نیاز، در فک جای می‌دهد. در این شیوه، نیاز به برش لثه وجود نداشته و به طبع عوارض کاهش یافته و نیز روند بهبودی تسریع می‌شود.

ایمپلنت لیزری

ایمپلنت لیزری

ایمپلنت دندان با استفاده از لیزر، به نوعی از روش ایمپلنت گفته می‌شود که در آن از لیزر به جای ابزارهای جراحی برای آماده کردن محل ایمپلنت و قرار دادن آن در فک استفاده می‌شود. همچنین می‌توان از این لیزر برای استریل کردن محل ایمپلنت و کاهش خطر عفونت استفاده کرد. زمانی‌که محل ایمپلنت آماده شد، ایمپلنت را با استفاده از روش مرسوم کاشت، در استخوان فک قرار می‌دهند. از دیگر کاربردهای ایمپلنت لیزری می‌توان به تحریک سلول‌های استخوانی و بهبود سریع‌تر و جوش خوردن ایمپلنت در استخوان فک اشاره کرد.

ایمپلنت دیجیتال

ایمپلنت دیجیتال

ایمپلنت دیجیتال به نوعی از ایمپلنت دندانی گفته می‌شود که از فناوری دیجیتال پیشرفته برای برنامه‌ریزی، طراحی و قرار دادن ایمپلنت با دقت بالا استفاده می‌شود. در ایمپلنت دیجیتال از اسکن دیجیتالی و اشعه ایکس برای ایجاد یک مدل سه بعدی از استخوان فک و دندان‌های بیمار استفاده می‌گردد. سپس این نرم افزار با مدل‌سازی سه بعدی که ایجاد کرده به دندان‌پزشک اجازه می‌دهد تا قبل از انجام عمل، محل و زاویه دقیق ایمپلنت را ارزیابی کرده و با استفاده از ابزار و تجهیزات تخصصی ایمپلنت را انجام دهد. این روش نیز منجر به کاهش زمان نقاهت و کاهش بروز عوارض شود.

ایمپلنت فوری

ایمپلنت فوری

ایمپلنت فوری دندان نوعی روش کاشت دندان می‌باشد که به دندان‌پزشک این امکان را می‌دهد که بلافاصله پس از کشیدن دندان، ایمپلنت را انجام دهد. این روش ایمپلنت فوری معمولاً کم تهاجمی است و اغلب بدون نیاز به جراحی قابل انجام است. در طول عمل نیز دندان آسیب‌دیده یا پوسیده با دقت برداشته شده و ایمپلنت در استخوان فک بیمار قرار می‌گیرد.

مزایای ایمپلنت بدون جراحی

ایمپلنت بدون جراحی دارای مزایای بسیاری نسبت به ایمپلنت سنتی است، از جمله:

  • کم تهاجمی بودن: ایمپلنت به شیوه بدون جراحی، از طریق سوراخ کوچکی در بافت لثه قرار گرفته که باعث کاهش درد و ناراحتی بیمار می‌شود. همچنین نیازی به ایجاد برش جراحی، پیوند استخوان یا بخیه نیست.
  • کاهش مدت زمان نقاهت: از آنجایی که آسیب بافتی کمتر است، بیماران معمولاً پس از ایمپلنت به این روش، تورم، درد و خونریزی کمتری خواهند داشت. نیز بیماران می‌توانند زودتر به انجام فعالیت‌های عادی خود بازگردند.
  • خطر کمتر بروز عوارض: قرار دادن ایمپلنت بدون جراحی خطر عوارضی مانند آسیب عصبی، عفونت و شکست ایمپلنت را کاهش می‌دهد. این روش همچنین کمتر تهاجمی است و بنابراین آسیب کمتری برای بیمار ایجاد می‌کند.
  • نتایج ایده‌آل: از آنجایی که هیچ برشی در لثه ایجاد نمی‌شود، احتمال ایجاد اسکار کم است که می‌تواند منجر به ترمیم طبیعی‌تر و زیباتر لثه شود.
  • مقرون به صرفه بودن: ایمپلنت بدون جراحی اغلب ارزان‌تر از ایمپلنت سنتی است، زیرا برای انجام آن نیاز به زمان و مواد اولیه کمتری وجود دارد. به طور کلی، این روش از ایمپلنت حداقل تهاجمی بوده و به دندان بیماران ظاهری طبیعی می‌بخشد.

ایمپلنت بدون جراحی برای کدام افراد مناسب است؟

ایمپلنت بدون جراحی برای کدام افراد مناسب است؟

همان‌طور که پیش‌تر نیز ذکر شد، تمامی افراد کاندید مناسبی برای ایمپلنت بدون جراحی نیستند و دندان‌پزشک تشخیص می‌دهد که باید از کدام شیوه ایمپلنت استفاده کرد. به هر ترتیب، افرادی که شرایط زیر را دارند می‌توانند کاندید خوبی برای استفاده از این روش باشند:

  • افراد با سلامت دهان و دندان مناسب: بیمارانی که دارای لثه‌های سالم، تراکم استخوان کافی و مشکلات متعدد در دهان و دندان خود هستند، کاندیدای خوبی برای ایمپلنت بدون جراحی می‌باشند.
  • افراد با تراکم استخوانی کافی: در این شیوه از ایمپلنت، نیاز به تراکم استخوان کافی برای فیکس کردن ایمپلنت در فک وجود دارد. بیمارانی که تراکم استخوان خوبی در ناحیه فک خود دارند، بهترین گزینه برای ایمپلنت بدون جراحی هستند.
  • افرادی که استخوان فک نازک دارند: بیمارانی که استخوان فک نازک، شاید برای ایمپلنت به شیوه سنتی زیاد جالب نباشند، اما برای ایمپلنت بدون جراحی بهترین گزینه‌اند.
  • افرادی که مایل به استفاده از یک روش کم تهاجمی هستند: بیمارانی که ترجیح می‌دهند از روش‌های کم تهاجمی با حداقل درد و زمان بهبودی استفاده کنند، بهتر است از ایمپلنت بدون جراحی بهره ببرند.
  • افرادی که خواهان ترمیم دندان خود با حفظ ظاهر طبیعی آن هستند: این نوع از ایمپلنت اغلب گزینه مناسبی برای افرادی است که مایل به ایمپلنت دندان با حفظ ظاهر طبیعی آن هستند.

بنابراین برای تعیین اینکه آیا ایمپلنت بدون جراحی بهترین گزینه برای شما می‌باشد یا خیر، بهترین کار این است که با یک دندان‌پزشک خبره مشورت کنید.

مراقبت‌های لازم بعد از ایمپلنت بدون جراحی

  • بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید: دندان‌های خود را حداقل دو بار در روز مسواک کرده و روزانه از نخ دندان استفاده کنید تا ایمپلنت و حتی سایر دندان‌ها تمیز و عاری از پلاک شوند.
  • از مصرف غذاهای سفت و چسبنده پرهیز کنید: در چند هفته اول پس از عمل، از غذاهای سفت و چسبنده که باعث فشار آوردن بر ایمپلنت و بافت‌های اطراف می‌شوند خودداری کنید. ولی می‌توانید به تدریج و با بهبود ایمپلنت، از غذاهای سفت نیز استفاده کنید.
  • از دهانشویه استفاده کنید: بنابر دستور دندان‌پزشک، از دهانشویه آنتی باکتریال برای کمک به تمیز نگه داشتن ایمپلنت و جلوگیری از عفونت استفاده کنید.
  • به طور منظم به دندان‌پزشکی مراجعه کنید: طبق دستور دندان‌پزشک، تمامی ویزیت‌های بعدی را نیز بروید تا وضعیت سلامت دندان‌هایتان به خوبی بررسی شود. همچنین اگر هر مشکلی در دندان خود دیدید، حتما به دندان‌پزشک اطلاع دهید.
  • سیگار را ترک کنید: سیگار می‌تواند روند بهبودی را مختل کرده و باعث آسیب به ایمپلنت شود. بنابراین اگر سیگار می‌کشید، توصیه می‌شود در طول دوران نقاهت، سیگار را تا حد امکان کنار بگذارید.
  • از ایمپلنت به خوبی نگهداری کنید: از ساییدن یا فشردن دندان‌های خود خودداری کرده و در صورت شرکت در ورزش‌هایی مانند بوکس یا سایر فعالیت‌هایی که منجر به ضربه زدن به دهان یا دندان می‌شود، از گارد دهان و دندان استفاده کنید.

عوارض ایمپلنت بدون جراحی

این نوع از ایمپلنت به طور کلی شیوه‌ای ایمن است و خطرات و عوارض جانبی کمتری در مقایسه با کاشت سنتی دارد. اما با این وجود، ممکن است برخی از عوارض جانبی نیز رخ دهد:

  1. مقداری تورم و درد در اطراف محل ایمپلنت شایع می‌باشد. البته این عارضه معمولاً در عرض چند روز برطرف شده و می‌توان برای بهبود هرچه سریع‌تر آن از داروهای مسکن بدون نسخه و کمپرس یخ استفاده کرد.
  2. اگرچه خطر عفونت ایمپلنت بدون جراحی کم است، اما همچنان ممکن است رخ دهد. به همین منظور، دندان‌پزشک دستورالعمل‌هایی را در مورد نحوه مراقبت از ایمپلنت و جلوگیری از عفونت به شما خواهد گفت.
  3. اگر ایمپلنت به درستی به استخوان فک جوش نخورد یا در طول فرآیند کاشت به ایمپلنت آسیب وارد شود، باز هم ممکن است عمل شما ناموفق باشد.
  4. در هنگام انجام این نوع از ایمپلنت، خطر آسیب جزئی عصبی وجود دارد که ممکن است منجر به بی‌حسی یا گزگز در دهان یا صورت شود.
  5. برخی افراد ممکن است نسبت به مواد استفاده شده در ایمپلنت مانند تیتانیوم یا زیرکونیا، واکنش آلرژیک داشته باشند. به همین منظور دقت کنید که دندان‌پزشک سابقه پزشکی شما را ارزیابی کرده و مطمئن شود که آیا آلرژی به این مواد دارید یا خیر.

هزینه ایمپلنت بدون جراحی چقدر است؟

هزینه ایمپلنت بدون جراحی بسته به عواملی مانند نوع ایمپلنت مورد استفاده، تعداد ایمپلنت مورد نیاز، مکان جغرافیایی و تجربه و تخصص دندان‌پزشک می‌تواند متفاوت باشد.

سوالات متداول

آیا استفاده از آرام‌بخش برای ایمپلنت بدون جراحی ضروری است؟

برای کمک به مدیریت درد می‌توان از آرام‌بخش در طی این عمل استفاده کرد.

در ایمپلنت بدون جراحی، چه مدت طول می‌کشد تا ایمپلنت با استخوان فک جوش بخورد؟

مدت زمان این پیوند، به عوامل مختلفی بستگی دارد، اما به طور کلی سریع‌تر از ایمپلنت سنتی است.

آیا می‌توان از ایمپلنت بدون جراحی برای افراد مبتلا به دیابت استفاده کرد؟

این نوع از ایمپلنت ممکن است برای افراد مبتلا به دیابت مناسب باشد اما به شرطی که وضعیت آن‌ها به خوبی کنترل شود و از سلامت دهان و دندان و سلامت کلی برخوردار باشند.

آیا مدت زمان بهبودی برای ایمپلنت بدون جراحی کوتاه‌تر است؟

بله، ایمپلنت‌ بدون جراحی معمولاً در مقایسه با ایمپلنت سنتی، زمان بهبودی کوتاه‌تری دارد.

آیا روش کاشت دندان بدون جراحی دردناک است؟

این روش به طور کلی نسبت به روش‌ سنتی ایمپلنت دردناک‌تر و ناراحت‌کننده‌تر است.

آیا می‌توان ایمپلنت بدون جراحی را برداشت؟

 درست است که احتمال شکست ایمپلنت بدون جراحی کم است، اما در صورت لزوم می‌توان دندان ایمپلنت شده را برداشت.

مقالات مرتبط

تماس با دندانپزشکی