طول عمر کامپوزیت دندان | بررسی عوامل موثر بر ماندگاری کامپوزیت

طول عمر کامپوزیت دندان

کامپوزیت یک روش زیبایی دندانپزشکی است که می‌تواند برای درمان‌های ترمیمی هم استفاده شود. با استفاده از رزین با رنگ متناسب با دندان‌ها می‌توان ترک، شکستگی، رنگ و نامرتبی جزئی دندان‌ها را اصلاح کرد. یکی از سؤالات مهم و پرتکرار مراجعین از دندانپزشک‌ها درباره طول عمر کامپوزیت دندان است. ماندگاری کامپوزیت دندان با توجه به عوامل مختلفی مانند برند کامپوزیت، کاربرد، تبحر دندانپزشک، واکنش بدن و مراقبت‌های بعدی فرد، حدوداً بین 10 الی 15 سال و بعضاً بیشتر است. با مراجعه به دندانپزشک ماهر و رعایت نکات مراقبتی، می‌توانید طول عمر مفید کامپوزیت دندان‌هایتان را افزایش دهید.

طول عمر کامپوزیت دندان معمولاً چقدر است؟

کامپوزیت دندان

طول عمر کامپوزیت به عوامل مختلفی مانند مهارت دندانپزشک، کیفیت مواد استفاده شده و میزان مراقبت‌های فرد از دندان‌های خود بستگی دارد. به طور متوسط، طول عمر کامپوزیت دندان می‌تواند بین 5 تا 10 سال باشد. با مراقبت مناسب، این امکان وجود دارد که ماندگاری کامپوزیت دندان بیشتر شود. مطالعات نشان می‌دهند که اگر کامپوزیت به درستی انتخاب و اعمال شود حداقل 60 درصد از ترمیم‌های کامپوزیت دندان بیش از 10 سال طول عمر و ماندگاری خواهند داشت.

عواملی که بر طول عمر کامپوزیت دندان تأثیر می‌گذارند چیست؟

عوامل تاثیرگذار بر بر طول عمر کامپوزیت دندان

عوامل مختلفی می‌توانند بر طول عمر و ماندگاری کامپوزیت دندان تأثیر بگذارند. در ادامه برخی از مهم‌ترین‌ها را معرفی می‌کنیم:

کیفیت مواد و برند مورد استفاده در انجام کامپوزیت دندان نیز می‌تواند بر طول عمر و ماندگاری آن تأثیر بگذارد. مواد با کیفیت بالاتر، دوام بیشتری دارند و در برابر لک شدن مقاوم هستند.

رعایت بهداشت دهان و دندان برای افزایش طول عمر و ماندگاری کامپوزیت ضروری است. فردی که این درمان را دریافت کرده باید به طور مرتب دندان‌های خود را مسواک بزند و نخ دندان بکشد. مصرف غذاها و نوشیدنی‌هایی که می‌توانند دندان‌ها را لک کنند باید حداقل شود. همچنین بعد از خوردن خوراکی‌های چسبناک باید مسواک و نخ دندان کشیده شود تا چیزی لابه‌لای دندان و ونیر کامپوزیت گیر نکند.

کشیدن سیگار و استعمال دخانیات با تغییر رنگ کامپوزیت و نیاز به انجام پولیش زود به زود، منجر به کاهش طول عمر کامپوزیت دندان می‌شود.

نوشیدن قهوه و خوردن خوراکی‌های رنگی مانند شاه‌توت، با تغییر رنگ کامپوزیت و نیاز به انجام پولیش زودهنگام، طول عمر و ماندگاری کامپوزیت دندان را در درازمدت کاهش می‌دهد.

مهارت و تجربه دندانپزشکی که از کامپوزیت برای زیبایی یا ترمیم دندان استفاده می‌کند بسیار مهم است. یک دندانپزشک ماهر به درستی و کاملاً اصولی کامپوزیت دندان را انجام می‌دهد. هر روز تکنیک‌های دندانپزشکی خصوصاً در شاخه زیبایی آپدیت می‌شوند. بنابراین یک دندانپزشک زیبایی خود باید با تکنیک‌ها و متریال باکیفیت آشنا باشد تا بتواند طول عمر کامپوزیت دندان را به حداکثر میزان خود برساند.

جویدن چیزهای سخت، مانند یخ یا بدنه خودکار، می‌تواند به کامپوزیت دندان آسیب برساند. اجتناب از این عادات برای جلوگیری از آسیب و افزایش طول عمر کامپوزیت دندان بسیار مهم است. همچنین اگر فردی دچار براکسیسم (دندان قروچه) باشد، اصطکاک باعث از بین رفتن کامپوزیت خواهد شد.

نکاتی که باید برای افزایش طول عمر کامپوزیت دندان رعایت شوند

افزایش طول عمر کامپوزیت دندان

خوب مراقبت کردن از کامپوزیت دندان طول عمر و ماندگاری آن را بالا می‌برد. در این‌جا چند نکته برای کمک به مراقبت از کامپوزیت دندان را ذکر می‌کنیم:

مراجعه به بهترین دندانپزشک زیبایی

برای افزایش طول عمر و ماندگاری کامپوزیت دندان حتماً به بهترین دندانپزشک زیبایی محل زندگی خود برای انجام کار مراجعه کنید. یک دندانپزشک باتجربه به شما کمک می‌کند بهترین برند و رنگ کامپوزیت را برای کار زیبایی یا ترمیمی خود انتخاب کنید. در ادامه او با انجام درست و نصب اصولی ونیر‌های کامپوزیت یا ترمیم پوسیدگی با متریال کامپوزیتی مناسب، طول عمر و ماندگاری بیشتر آن را تضمین می‌کند.

استفاده از متریال اولیه باکیفیت

جنس متریال و برند کامپوزیت تأثیر زیادی بر طول عمر و ماندگاری آن دارد. البته لمینت‌های سرامیکی طول عمر بیشتری از لمینت‌های کامپوزیتی دارند. به همین دلیل مراجعین زیادی در صورت نداشتن مشکل با هزینه بالاتر، می‌توانند برای زیبایی و اصلاح رنگ و نامرتبی جزئی یا حتی ترمیم دندان‌های خود از لمینت استفاده کنند. در واقع لمینت‌ها مزایا و دوام روکش‌های سرامیکی و ونیر‌های کامپوزیتی را با هم دارند. به همین دلیل تبدیل به یکی از پرتقاضاترین روکش‌های زیبایی دندان شده‌اند.

بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید

یکی از شایع‌ترین علل شکست و افتادن کامپوزیت دندان، پوسیدگی است. پوسیدگی‌هایی که در مجاور روکش‌های کامپوزیت یا ترمیم‌های کامپوزیتی ایجاد می‌شوند موجب آسیب و شکستگی آن‌ها خواهند شد. برای جلوگیری از این امر، باید بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت شود. توصیه می‌شود بعد از انجام کامپوزیت دندان حداقل دو بار در روز مسواک زده و هر روز از نخ دندان استفاده شود.

عدم استعمال دخانیات و نوشیدن الکل

تنباکو و الکل موجب کاهش طول عمر و ماندگاری کامپوزیت دندان می‌شوند. اگر سیگاری هستید و یا خیلی زیاد مشروبات الکلی می‌نوشید، بهتر است از کامپوزیت دندان برای کارهای زیبایی / ترمیمی استفاده نکنید. زیرا هر دو به بافت کامپوزیت آسیب رسانده و موجب شکست و تحلیل آن می‌شوند.

محافظت از آسیب‌های فیزیکی به کامپوزیت

استفاده از محافظ دهان هنگام انجام ورزش‌های پربرخورد، گذاشتن نایت گارد برای افرادی که هنگام خواب دندان قروچه دارند، عدم استفاده از دندان به عنوان ابزاری برای باز کردن اشیاء و اجتناب از جویدن خوراکی‌های سفت مانند آبنبات، یخ یا آجیل می‌تواند به افزایش طول عمر و ماندگاری کامپوزیت دندان کمک کند.

مراجعه منظم به دندانپزشکی برای چکاپ

بعد از استفاده از کامپوزیت دندان به عنوان یک روش زیبایی یا ترمیم پوسیدگی فرد باید مرتب و حداقل 6 ماه یکبار به دندانپزشکی مراجعه و سلامت دندان‌هایش بررسی شود. ممکن است ونیر‌های زیبایی و یا ترمیم‌های کامپوزیتی مانع از دیدن پوسیدگی‌های دندان شوند. بدین منظور فرد باید به صورت منظم به دندانپزشک مراجعه کند تا او سلامت دندان‌ها را با کمک عکس OPG بررسی کند.

دیر فهمیدن پوسیدگی‌ها ممکن است عواقب بدی به همراه داشته باشند. در برخی مواقع پوسیدگی ممکن است به مرحله عصب کشی یا کشیدن دندان منجر شود. در این صورت اقدامات بعدی باید سریع‌تر انجام شوند تا زیبایی و سلامت دندان‌ها بیشتر به خطر نیفتد. مراجعه منظم به دندانپزشکی و جرم‌گیری و پولیش دندان کامپوزیت یا ترمیم شده می‌تواند طول عمر و ماندگاری آن را افزایش دهد.  پیروی از این نکات می‌تواند ماندگاری و طول عمر کامپوزیت دندان را به بیش از یک دهه برساند.

سخن آخر

کامپوزیت دندان برای مصارف زیبایی و ترمیمی به کار می‌رود. طول عمر یا ماندگاری کامپوزیت دندان به عواملی مانند مهارت دندانپزشک، کیفیت مواد، رعایت بهداشت دهان و عادات جویدن فرد بستگی دارد. معاینات منظم دندانپزشکی و رعایت بهداشت دهان و دندان موجب افزایش طول عمر و ماندگاری کامپوزیت می‌شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر، می‌توانید با کلینیک دندانپزشکی مهر ایرانیان تماس بگیرید.

سؤالات متداول

بهترین مارک یا برند کامپوزیت دندان چیست؟

مارک‌های مختلفی برای مصارف ترمیمی و زیبایی کامپوزیت دندان در بازار موجود هستند. مشورت با یک دندانپزشک زیبایی باتجربه می‌تواند به شما برای انتخاب بهترین برند کامپوزیت با طول عمر بالا کمک کند.

آیا کامپوزیت به دندان آسیب می‌زند؟

اگر کامپوزیت با متریال خوب و تکنیک اصولی استفاده شود هیچ آسیبی به دندان وارد نمی‌کند. گاهی اوقات استفاده از مواد بی‌کیفیت و تکنیک‌های غیراصولی علاوه بر پائین آوردن طول عمر کامپوزیت دندان، منجر به آسیب‌های جدی به دندان‌ها می‌شوند.

چرا کامپوزیت دندان زودتر از موعد خراب می‌شود و می‌ریزد؟

عدم مهارت دندانپزشک، نصب / پرکردن غیراصولی کامپوزیت دندان، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، عدم رعایت مراقبت‌های لازم، عدم چکاپ منظم دندانپزشکی و … از دلایل آسیب یا اصطلاحاً ریختن کامپوزیت دندان هستند.

قیمت کامپوزیت دندان چه تأثیری بر طول عمر آن دارد؟

مواد اولیه با کیفیت با تکنولوژی‌های پیشرفته‌ای تولید و نصب می‌شوند. بنابراین واضح است که هر چه قیمت کامپوزیت دندان بالاتر رود طول عمر و ماندگاری آن بیشتر می‌شود. قیمت مواد اولیه و تبحر پزشک تأثیر مستقیمی بر هزینۀ نهایی کامپوزیت دندان دارد. دندانپزشکان باتجربه از مواد باکیفیت و تکنیک‌های جدید استفاده می‌کنند. بنابراین قیمت انجام کامپوزیت دندان توسط آن‌ها بالاتر خواهد بود.

آیا کامپوزیت دندان می‌تواند 20 سال دوام آورد؟

رعایت نکات ذکر شده در بالا می‌تواند طول عمر کامپوزیت دندان را به بیش از 15 الی 20 سال برساند.

متوسط طول عمر کامپوزیت دندان چقدر است؟

متوسط ماندگاری کامپوزیت دندان 5 تا 10 سال است. رعایت موارد ذکر شده در مقاله، طول عمر کامپوزیت را تغییر می‌دهد.

هر چند وقت یکبار ونیر کامپوزیت دندان باید تعویض شود؟

معمولاً توصیه می‌شود هر 10 تا 12 سال یکبار کامپوزیت‌های زیبایی / ترمیمی دندان تعویض شوند.

مقالات مرتبط

بهترین متخصص عصب کشی در شرق تهران

بهترین متخصص عصب کشی در شرق تهران

متخصص عصب کشی، یک متخصص دندانپزشکی است که بر روی مشکلات پیچیده دندان تمرکز دارد که عمدتاً بر پالپ دندان تأثیر می‌گذارد. متخصصان دندانپزشکی، اعصاب،

تماس با دندانپزشکی