ایمپلنت یکی از روشهای درمانی محبوب برای جایگزینی دندانهای افتاده و آسیبدیده محسوب شده و کمک میکند تا ظاهر طبیعی لبخند و دندانها حفظ شود. در صورتی که یک یا تعدادی از دندانهای شما آسیبدیده یا افتاده باشند میتوانید از ایمپلنت استفاده کنید. دوام ایمپلنتها به طور میانگین نزدیک به 30 سال میباشد؛ اما این موضوع به عواملی چون مواد سازنده ایمپلنت، نحوۀ جایگذاری آنها، برنامههای مراقبتی و میزان رعایت بهداشت دهان فرد بستگی دارد.
طول عمر ایمپلنت دندان چقدر است؟
ایمپلنتهای دندان دوام و ماندگاری بالایی دارند. به طور میانگین در صورتی که از ایمپلنت به خوبی مراقبت نمایید یک عمر دوام خواهد داشت. میزان دوام ایمپلنتها به طور گستردهای به عواملی چون بهداشت دهان، سلامت عمومی فرد و سبک زندگی وی بستگی دارد. مراجعه منظم به دندانپزشک، رعایت کامل بهداشت دهان و پرهیز از عادتهایی نظیر سیگار کشیدن باعث افزایش طول عمر ایمپلنتها خواهد شد. با پیشرفت تکنولوژی در این صنعت، ایمپلنتهای دندانی به یک گزینه قابلاتکا و بادوام برای جایگزینی دندانهای از دست رفته تبدیل شدهاند.
عوامل اصلی مؤثر بر طول عمر ایمپلنت دندان
اگرچه نرخ شکست و پسزدگی ایمپلنتها بسیار پایین میباشد؛ اما برخی از عوامل میتوانند به افزایش طول عمر آنها کمک کنند. برخی از این عوامل به شرح زیر هستند:
کیفیت و جنس ایمپلنت
جنس و ترکیب مواد استفاده شده در ساخت ایمپلنت مهمترین نقش را در دوام آنها ایفا میکند. ایمپلنتهای باکیفیت ساخته شده از مواد زیستسازگار مانند تیتانیوم، دوام بسیار بالایی دارند. عواملی چون نرمی و زبری سطح ایمپلنت نیز میتوانند بر روی استئواینتگراسیون یا جوش خوردن ایمپلنت با استخوان فک تأثیر بگذارند. ایمپلنتهایی با ویژگیهای سطحی پیشرفتهتر، بهتر با استخوان پیوند خورده و دوام بیشتری دارند.
تکنیک جراحی و کاشت ایمپلنت
میزان تجربه و حرفهای بودن دندانپزشکی که جراحی کاشت ایمپلنت را انجام میدهد نقش مهمی را در موفقیتآمیز بودن این پروسه ایفا میکند. جایگذاری دقیق ایمپلنت درون استخوان فک برای حفظ ثبات دندان و جلوگیری از بروز عوارض بعدی ضروری میباشد. برنامهریزی دقیق و استفاده از ابزارهای رادیولوژی و راهنمای کامپیوتری در هنگام کاشت ایمپلنت میزان دقت پروسه را افزایش داده و از آسیب دیدن بافتهای اطراف جلوگیری مینماید. همچنین پیروی از پروتکلهای جراحی مانند استریل بودن محیط و اطمینان از بالا بودن کیفیت و میزان استخوان فک نیز برای موفقیتآمیز بودن جراحی کاشت ایمپلنت ضروری است.
بهداشت دهان و دندان
رعایت کامل بهداشت دهان برای حفظ دوام ایمپلنتها ضروری میباشد. مسواک زدن منظم، استفاده از نخ دندان و دهانشویههای آنتیباکتریال از جمع شدن پلاک و باکتری در اطراف ایمپلنتها جلوگیری کرده و خطر ابتلا به پری ایمپلنت را کاهش میدهد. بیماری شبیه به بیماریهای لثه که بافتها اطراف ایمپلنت را مورد هدف قرار میدهد. مراجعه منظم به دندانپزشک و جرمگیری دندانها به تشخیص زودهنگام و درمان بیماریهای دندان کمک کرده و دوام ایمپلنتها را افزایش میدهد.
سلامت بدن و سبک زندگی سالم
سلامت عمومی بدن و سبک زندگی افراد نیز بر روی میزان دوام ایمپلنتها تأثیر میگذارد. برخی از بیماریها مانند دیابت کنترل نشده و بیماریهای خودایمنی ممکن است بر روی روند درمان ایمپلنتها و نحوهٔ جوشخوردن آنها با استخوان فک تأثیر بگذارند. علاوه بر این سیگار کشیدن نیز احتمال پسزدگی ایمپلنتها را افزایش میدهد. داشتن سبک زندگی سالم که شامل ورزش کردن، داشتن رژیم غذایی متعادل و پرهیز از عادتهای مضر میشود، میتواند به بالا رفتن دوام ایمپلنتها کمک نماید.
تراکم استخوانی
برای جایگذاری ایمپلنت باید استخوانهای فک بیمار تراکم کافی را داشته باشند. در صورتی که تشخیص داده شود که استخوانهای فک تراکم لازم برای نگه داشتن پایۀ ایمپلنت را ندارند میتوان از روشهایی مانند جراحی پیوند استخوان استفاده نمود.
موقعیت ایمپلنت دندانی
ایمپلنتهایی که در قسمت جلویی دندان کار گذاشته میشوند در مقایسه با ایمپلنتهای دندانهای عقبی دوام بیشتری دارند، زیرا هنگام غذا خوردن فشار بیشتری به دندانهای عقب وارد میشود. با این حال پیشرفت تکنولوژی در زمینه مواد تشکیلدهندۀ ایمپلنتها و همچنین رعایت بهداشت، باعث بالا رفتن دوام ایمپلنتها در تمامی نقاط دهان شده است.
چگونه دوام و طول عمر ایمپلنت را افزایش دهیم؟
برخی اقدامات به افزایش دوام ایمپلنتها کمک میکنند از جمله:
استفاده از نخ دندان و مسواک زدن
سعی کنید بهداشت دهان خود را به خوبی رعایت کنید. دو بار در روز مسواک زده و یک با در روز از نخ دندان استفاده نمایید. رعایت کردن بهداشت دهان فقط مختص افرادی که ایمپلنت کردهاند نیست و برای همهٔ افراد ضروری میباشد. اگرچه ایمپلنت دندان مستعد پوسیدگی نیست؛ اما حفظ سلامت دیگر دندانها و لثههایی که ایمپلنت را در خود جای دادهاند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
مراجعه به دندانپزشک هر 6 ماه یکبار
مراجعه منظم به دندانپزشک نیز به حفظ دوام ایمپلنتها کمک میکند. تمیز نگه داشتن دندانها و سالم بودن لثهها باعث میشود تا ایمپلنتها برای مدت طولانی در جای خود ثابت بمانند. علاوه بر این، در طول این معاینات میتوان مشکلات احتمالی مانند بیماریهای لثه که ممکن است سلامت ایمپلنتها را به خطر بیندازند بهسرعت تشخیص داد.
پرهیز از سیگار کشیدن
سیگار کشیدن یکی از اصلیترین عواملی است که باعث کاهش دوام ایمپلنتها میشود. دود سیگار جریان خون درون رگهای لثه را مسدود و روند بهبودی و جوش خوردن ایمپلنت با استخوان فک را مختل مینماید.
داشتن سبک زندگی سالم
داشتن سبک زندگی سالم یکی از اصلیترین عوامل برای داشتن دندانهایی سالم محسوب میشود. داشتن استخوانهایی سالم برای حفظ ایمپلنتها و دیگر دندانها ضروری است. به همین دلیل و برای حفظ سلامت استخوانها بهتر است تحت نظر پزشک از ویتامینها و مکملهای حاوی کلسیم و پتاسیم استفاده نمایید.
علائم و علتهای شکست ایمپلنت
برخی از رایجترین علائم شکست ایمپلنت به شرح زیر است:
- تورم
- درد و ناراحتی
- شل شدن ایمپلنت
- التهاب لثه
اگرچه نرخ موفقیتآمیز بودن ایمپلنتها بسیار بالا میباشد؛ اما در برخی موارد احتمال شکست آن نیز وجود دارد. ایمپلنت پسزده شده باید از لثه خارج شود. شکست ایمپلنت میتواند بلافاصله بعد از کاشت آن و یا بعد از چندین سال رخ دهد. عوامل متعددی در بروز این عارضه نقش دارند از جمله:
- بروکسیم یا دندان قروچه
- واکنش آلرژیک به فلز سازندۀ پیچ ایمپلنت
- آسیب دیدگی عصبها
- جا به جا شدن ایمپلنت در طی دوران بهبودی
- تجربه نداشتن جراح
- کیفیت ضعیف
- بیماریهای زمینهای
- نداشتن تراکم کافی در استخوان فک
- نداشتن بهداشت دهان مناسب
در صورت شکست ایمپلنت دندان، باید سریعاً از لثه خارج شود. در برخی موارد بعد از بهبودی میتوان ایمپلنت جدیدی را جایگزین ایمپلنت قبلی کرد. در صورتی که ایمپلنت به دلیل نداشتن تراکم استخوان پسزده شده باشد، جراح قبل از کاشت مجدد ایمپلنت از جراحی پیوند استخوان استفاده خواهد کرد. بعد از بهبودی استخوانها میتوان از ایمپلنت جدید استفاده نمود. در برخی موارد استفاده از دندانمصنوعی یا بریج گزینهٔ مناسبتری میباشد.
سخن آخر
ایمپلنتها یکی از روشهای محبوب و ماندگار برای جایگزینی دندانهای از دست رفته محسوب میشوند. با در نظر گرفتن عواملی چون مواد سازنده ایمپلنت، سلامت عمومی فرد، رعایت بهداشت دهان، داشتن تراکم استخوان در فک و کمک گرفتن از یک جراح متبحر، افراد میتوانند برای مدت طولانی از مزایای ایمپلنتها بهره ببرند. مراجعه منظم به دندانپزشک و مراقبت از ایمپلنتها برای حفظ دوام آنها ضروری میباشد. برای اطلاع از مناسب بودن ایمپلنتها و همچنین گرفتن راهنماییهای لازم در خصوص نحوه مراقبت از آنها باید حتماً با یک دندانپزشک متخصص مشورت نمود. ایمپلنتهای دندانی به دلیل دوام بالا و عملکردی که دارند یک گزینهٔ عالی برای بازسازی دندانها و حفظ زیبایی و سلامت دهان به حساب میآیند.
سؤالات متداول
نرخ شکست ایمپلنت دندان چقدر است؟
نرخ شکست ایمپلنتهای دندان بین 5 تا 10 درصد میباشد. پسزدگی ایمپلنتها ممکن است بنا به عوامل مختلفی مانند داشتن جراح بیتجربه، رعایت نکردن بهداشت دهان، بیماریهای زمینهای و … رخ دهد.
آیا ایمپلنت دندان از نظر هزینه ارزشش را دارد؟
در نگاه اول، ایمپلنت دندان ممکن است نسبت به سایر روشهای جایگزینی دندان انتخاب گرانتری به نظر برسد. با این حال، آنها نهتنها یک گزینه مقرون به صرفه هستند، بلکه این روش در بیشتر موارد ایدهآل است. ایمپلنتهای دندانی نرخ موفقیت باورنکردنی ۹۵ درصدی دارند و با توجه به نقشی که در افزایش کیفیت زندگی و صرفهجویی هزینههای آتی بیمار ایفا میکنند، قیمت کاملاً معقول و مناسبی دارند.
آیا عمر ایمپلنت دندان در همه افراد یکسان است؟
خیر، عمر ایمپلنت دندان در همه افراد یکسان نیست و تحت تأثیر عوامل متعددی قرار میگیرد. بهداشت دهانی، سلامت عمومی بدن، شرایط استخوانی فک، نوع مواد استفاده شده در ایمپلنت، مهارت دندانپزشک و سبک زندگی فرد از جمله عوامل تأثیرگذار هستند.
آیا ایمپلنت مادامالعمر است؟
میانگین عمر ایمپلنتهای دندان چیزی بین 10 تا 30 سال میباشد. به همین دلیل میتوان گفت بسته به سنی که از ایمپلنتها استفاده میکنید، میتوانند یک عمر دوام داشته باشند.
کدام برند ایمپلنت طول عمر بهتری دارد؟
به طور کلی ایمپلنتهای آلمانی و سوئیسی بهترین و بالاترین طول عمر را دارند؛ اما در صورت مراقبت مناسب ایمپلنتهای کرهای و ایرانی علاوه بر کمهزینهتر بودن، قابلقبول هستند.
آیا طول عمر روکش دندان بیشتر از ایمپلنت است؟
طول عمر روکش و ایمپلنت بستگی به مراقبت و نگهداری آنها دارد. اما در حالت کلی، ایمپلنتها میتوانند برای مدت زمان طولانیتری نسبت به روکشها دوام داشته باشند.
آیا بریج طول عمر و ماندگاری بیشتری نسبت به ایمپلنت دارد؟
بریجها معمولاً باید هر 5 تا 7 سال تعویض شوند، در حالی که ایمپلنتها میتوانند برای دههها باقی بمانند.
آیا روش دیگری به جز ایمپلنت وجود دارد که ماندگاری بالایی داشته باشد؟
روشهای دیگری نیز برای جایگزینی دندان وجود دارد، از جمله بریجها، دندانهای مصنوعی تکهای و دندانهای کامل مصنوعی. هر یک از این گزینهها مزایا و معایب خود را دارد و طول عمر آنها بستگی به مراقبت و نگهداری دارد، اما دوام ایمپلنت از همه بالاتر است.
آیا ایمپلنتها از دندان واقعی محکمتر و بادوامتر هستند؟
ایمپلنتها، به طور عمومی، محکمتر از دندانهای طبیعی هستند. دندانهای طبیعی دارای ریشه و لیگامان هستند که به لثه و فک متصل میشوند. اما در مورد ایمپلنتها، بخش ریشه دندان جایگزین شده و به استخوان فک پیوند میخورد.