مینی ایمپلنت دندان کارآمدی ایمپلنتهای معمولی را دارند؛ اما با توجه به اینکه اندازه کوچکتری دارد دارای مزایای بیشتری است؛ برای مثال دوره درمان کوتاهتری دارد. در ادامه این مقاله به این موضوع میپردازیم که مینی ایمپلنت دندان چیست، چرا به آن نیاز است، همچنین شرایط استفاده و تفاوتهای روند درمان توضیح داده خواهد شد.
مینی ایمپلنت دندان چیست؟
مینی ایمپلنت دندان نوع جدیدی از ایمپلنت دندان است که از یک پیچ یک تکه با قطر کمتر از 3 میلی متر استفاده میکند. پیچهای ایمپلنت معمولی از دو تکه ساخته شده و قطری بین 3.25 تا 5 میلی متر دارند. مینی ایمپلنت دندان گزینه خوبی برای افرادی است که نمیتوانند از ایمپلنت معمولی استفاده کنند. اما مینی ایمپلنت برای همه دندانها مناسب نیست.
مزایای مینی ایمپلنت چیست؟
مینی ایمپلنت مزایای زیادی دارد از جمله:
- جراحی کمتر تهاجمی: برای کاشت مینی ایمپلنت میتوان از یک بیحس کننده موضعی استفاده کرد. این روش نسبت به ایمپلنت معمولی کم تهاجمیتر است و ممکن است درد کمتری هم داشته باشد.
- زمان بهبودی سریعتر: اندازه کوچک و روش کم تهاجمی که برای کاشت مینی ایمپلنت استفاده میشود به این معنی است که بسیاری از افراد سریعتر بهبود مییابند.
- هزینه کمتر: هزینه کاشت مینی ایمپلنت ممکن است متفاوت باشد. اما اغلب ارزانتر از ایمپلنت معمولی است.
- نیاز به تراکم استخوان کمتر: برای کاشت ایمپلنت معمولی فک شما باید مقدار معینی توده استخوانی داشته باشد. اما برای کاشت مینی ایمپلنت با توجه به کوچکتر بودن آنها به توده استخوانی کمتری نیاز است. این مسئله باعث میشود مینی ایمپلنت برای افرادی که تراکم استخوان فک خود را به دلیل پوسیدگی دندان، آسیب یا از دست دادن استخوان به دلیل مشکلاتی مانند پوکی استخوان از دست دادهاند مناسب باشد.
- بدون پیوند استخوان قابل انجام است: افرادی که فکشان استخوان کافی برای حمایت از ایمپلنت معمولی را ندارد، معمولا باید قبل از کاشت ایمپلنت پیوند استخوان فک انجام دهند. دوران نقاهت و بهبودی پس از پیوند استخوان ممکن است تا یک سال طول بکشد. برای کاشت مینی ایمپلنت ممکن است نیاز به پیوند استخوان نداشته باشید.
- نتایج سریعتر: ایمپلنتهای معمولی نیاز به چندین جلسه درمانی دارند؛ چون تا زمانی که فک و لثه بهبود نیابد نمیتوان روکشها را روی پیچهای ایمپلنت قرار داد. اما بعد از کاشت مینی ایمپلنت معمولا این امکان وجود دارد که روکشها را در همان روز روی پیچهای ایمپلنت قرار داد.
- مینی ایمپلنت میتواند در نواحی کوچکتر دهان شما قرار گیرد: مینی ایمپلنت اغلب انتخاب بهتری برای جایگزینی دندانهای کوچک یا قرار گرفتن در قسمتهای باریک و همچنین برای افرادی با فک کوچک است.
- کاشت و ترمیم آن درد کمتری دارد: کوچک بودن مینی ایمپلنت باعث میشود که کاشت و ترمیم آن نسبت به ایمپلنتهای معمولی درد کمتری داشته باشد.
- ماندگاری دائمیتر از بریج یا دندان مصنوعی: بریج و دندان مصنوعی میتوانند جایگزین دندانهای از دست رفته شوند. اما قابل مقایسه با روشهای دائمی مانند مینی ایمپلنت یا ایمپلنت معمولی نیستند.
- از افتادگی صورت جلوگیری میکند: مینی ایمپلنت داخل استخوان فک کاشته میشود و به دندانها و فک شما اجازه میدهد محل قرار گیری و اندازه قبلی خود را حفظ کنند.
کاربردهای مینی ایمپلنت دندان چیست؟
مینی ایمپلنت دندان را میتوان برای ثابت ماندن دندان های مصنوعی و جایگزینی یک یا چندین دندان از دست رفته استفاده کرد. همچنین میتوان از آن در روش ارتودنسی استفاده کرد. کاربردهای مینی ایمپلنت دندان عبارتند از:
جایگزینی دندانهای از دست رفته
اگر به هر دلیلی یک یا چند دندان خود را از دست دادهاید، میتوانید از مینی ایمپلنت برای جایگزینی آنها استفاده کنید.
نگه داشتن یا جایگزینی دندانهای مصنوعی
مینی ایمپلنتها را میتوان برای نگه داشتن و حمایت از دندانهای مصنوعی استفاده کرد. این کار از حرکت دندانهای مصنوعی جلوگیری میکند. اگر دندانهای مصنوعی به دلیل حجیم بودن، حرکت کردن، صدا دادن یا دردناک بودن شما را اذیت میکنند، میتوانید از مینی ایمپلنت برای نگهداشتن و حمایت از آنها استفاده کنید. این کار جویدن غذا را آسانتر کرده و به هضم غذا کمک میکند و همچنین شما اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت. این روش یک راه کم هزینه برای برطرف کردن مشکل دندانهای مصنوعی قدیمی و لق است.
استفاده از مینی ایمپلنت در ارتودنسی
مینی ایمپلنت دندان به عنوان جایگزینی برای هدگیرهای سنتی ارتودنسی که پوشیدن آن برای بسیاری از بیماران دشوار است، استفاده میشود.
مینی ایمپلنت دندان برای چه افرادی مناسب است؟
مینی ایمپلنت برای همه به خصوص برای کودکان یا افرادی که دهانشان به طور کامل رشد نکرده مناسب نیست، چون ایمپلنت میتواند با رشد استخوان احاطه شود.
همچنین بیمارانی که دارای مشکلات خاصی هستند نمیتوانند از مینی ایمپلنت استفاده کنند. این مشکلات عبارتند از:
- دیابت
- بیماری عروقی
- هموفیلی و سایر شرایط انعقادی
- بیماری استخوان
- پریودنتیت
- شرایطی که بر بهبود زخم یا استخوان تاثیر میگذارد.
برخی از عوامل و داروها هم میتوانند بر امکان کاشت ایمپلنت تاثیر بگذارند:
- مصرف سیگار
- بهداشت دهان و دندان ضعیف
- مصرف هر گونه داروی ضد انعقاد
- مصرف داروهایی که روند بهبودی استخوان را کند میکنند.
- انجام شیمی درمانی یا پرتو درمانی
مینی ایمپلنت به اندازه ایمپلنت معمولی به تراکم استخوان فک نیاز ندارند، اما همچنان به مقدار معینی تراکم استخوان نیاز دارد. در نتیجه در صورت وجود پوسیدگی یا تحلیل استخوان ممکن است نتیجهبخش نباشد. افرادی که لثههای فرورفته یا آسیب دیده دارند هم ممکن است قادر به کاشت مینی ایمپلنت نباشد.
پروسه کاشت مینی ایمپلنت
برای کاشت مینی ایمپلنت بهتر است با نحوه درمان آشنا شوید. به خاطر داشته باشید نه برای ایمپلنت معمولی و نه برای مینی ایمپلنت در اولین مرحله روکش نصب نمیشود. ابتدا پایه تیتانیومی که دندان را به استخوان فک وصل میکند زیر لثه قرار میگیرد و روی استخوان فک محکم میشود سپس مینی ایمپلنت دندان از طریق یک مفصل گوی و سوکت وصل میشود.
اما ایمپلنت معمولی به قطعه فلزی دوم به نام اباتمنت نیاز دارد که پس از قرار دادن و محکم شدن پایه فلزی اصلی در خط لثه محکم میشود. استفاده از مینی ایمپلنت دندان زمانی توصیه میشود که بیمار دچار تحلیل لثه شده باشد یا استخوان فک تراکم کافی برای حمایت از ایمپلنت معمولی را نداشته باشد. مینی ایمپلنت دندان به عنوان یک راه حل سریع یا حتی موقت مناسب است؛ زیرا فرایند کاشت آن در مقایسه با ایمپلنت معمولی نسبتا سریع و بدون درد است.
دندانپزشک قبل از شروع درمان برای نصب مینی ایمپلنت رادیوگرافی انجام میدهد و بعد از مشخص شدن ناحیه مناسب با استفاده از یک مته سوراخ کوچک در لثه ایجاد میکند و سپس مینی ایمپلنت را از طریق سوراخ وارد میکند و آن را با ابزارهای تخصصی در جای خود محکم میکند.
در ابتدا ایمپلنت دندان از بالای لثه بیرون میزند اما دندانپزشک آن را اصلاح میکند. تا چند روز بعد از کاشت ایمپلنت باید از خوردن غذاهای خیلی سفت یا چسبنده اجتناب کنید. در این مدت بهتر است غذاهایی مانند پوره سیب زمینی، بستنی، سوپ و اسموتی مصرف کنید.
با این حال درد مینی ایمپلنت نسبت به ایمپلنت سنتی کمتر است و شما میتوانید یک یا دو روز پس از درمان فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرید. اگر درد شدید را تجربه کردید یا درد شما بیشتر از چند روز ادامه داشت باید برای بررسی هر گونه مشکل با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
مراقبتهای لازم بعد از کاشت مینی ایمپلنت دندان
نحوه مراقبت از مینی ایمپلنت دندان مانند دندانهای طبیعی است. شما باید روزانه مسواک بزنید و نخ دندان بکشید و اگر لثههایتان بعد از عمل حساستر شدند از یک مسواک با موهای نرم استفاده کنید. مینی ایمپلنت ظاهری طبیعی دارد و مانند دندانهای طبیعی دوام خواهد داشت بنابراین باید مانند دندانهای طبیعی از آنها مراقبت کنید. برای حفظ سلامت مینی ایمپلنت دندان و بقیه دندان ها باید دائما بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید و به طور منظم برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید.
مینی ایمپلنت دندان پس از کاشت، ظاهر و احساسی کاملا طبیعی خواهد داشت. شما میتوانید دندان را بردارید و با یک پنبه نرم ناحیه کاشت ایمپلنت را تمیز کنید. سپس با یک مسواک مخصوص دندان مصنوعی فضای خالی را تمیز کرده و سپس از دهانشویه استفاده کنید. دندانپزشک شما میتواند بهترین محصولات را برای تمیز کردن دهان و دندان به شما توصیه کند. با وجود اینکه یک مرحله به روال بهداشت دندان شما اضافه میشود اما به سرعت به آن عادت خواهید کرد. داشتن یک لبخند زیبا ارزش این تلاش را دارد.
معایب مینی ایمپلنت
در بسیاری از موارد مینی ایمپلنت دندان موقتی است و قرار نیست به عنوان جایگزین دائمی برای دندانهای از دست رفته استفاده شود. مینی ایمپلنت به عنوان یک جایگزین فوری برای دندانهای از دست رفته استفاده میشود. به این معنی که مینی ایمپلنت بلافاصله بعد از کشیدن دندان کاشته میشود تا سوراخی برای کاشت ایمپلنت ایجاد شود و حداکثر تا یک سال در جای خود باقی میماند.
ماندگاری مینی ایمپلنت دندان چقدر است؟
مینی ایمپلنت دندان با مراقبت مناسب میتواند مدت طولانی دوام داشته باشد. اگر دندانهای طبیعی خود را از دست دادهاید، مینی ایمپلنت میتواند اعتماد به نفستان را به شما بازگرداند بدون اینکه تاثیر قابل توجهی بر روال زندگی روزمره شما داشته باشد.
مینی ایمپلنت میتواند با مراقبت مناسب و معاینات منظم توسط دندانپزشک سالها دوام داشته باشد. البته باید توجه داشته باشید که وضعیت دهان افراد مختلف یکسان نیست؛ بنابراین ماندگاری مینی ایمپلنت دندان برای هر فرد متفاوت خواهد بود. اگر از مینی ایمپلنت به خوبی مراقبت کنید 6 تا 9 سال دوام خواهد داشت، این در حالی است که طول عمر ایمپلنت سنتی 15 سال یا بیشتر است.
قیمت مینی ایمپلنت دندان چقدر است؟
هزینه مینی ایمپلنت معمولا کمتر از ایمپلنت معمولی است، چون معمولا فقط به یک جلسه درمانی نیاز دارد. مینی ایمپلنت معمولا بین نصف تا یک چهارم ایمپلنت معمولی هزینه دارد. البته هزینههای واقعی به نیازها و مشکلات خاص هر بیمار بستگی دارد.
مقایسه مینی ایمپلنت و ایمپلنت معمولی
دلایل زیادی برای انتخاب مینی ایمپلنت دندان به جای ایمپلنت معمولی وجود دارد. به عنوان مثال این روش نسبتا سریع است و شما حتی میتوانید از دندانهای جدید خود در همان روز استفاده کنید. دندانپزشک معمولا مینی ایمپلنت دندان را در یک جلسه و با استفاد از بیحسی موضعی و بدون استفاده از بخیه نصب میکند، در حالی که ایمپلنت معمولی نیاز به جلسات درمانی بیشتر و جراحیهای تهاجمی بیشتری دارد.
علاوهبراین، روند کاشت ایمپلنتهای معمولی چندین ماه طول میکشد و به چندین جلسه درمانی نیاز دارد. بسته به نوع ایمپلنت دندانی که به آن نیاز دارید، ممکن است به چندین جلسه درمانی اضافه برای پیوند استخوان هم نیاز داشته باشید. اگر فک شما توده استخوانی زیادی را از دست داده است، مینی ایمپلنت میتواند گزینه بهتری برای شما باشد.
معمولا خطرات عوارض ناشی از مینی ایمپلنت دندان در مقایسه با ایمپلنت معمولی کمتر است. دقت کنید که اگر سابقه دندان قروچه دارید یا اگر فک شما استخوان عمودی کافی ندارد ممکن است کاندید مناسبی برای مینی ایمپلنت نباشید. دندان قروچه مینی ایمپلنت را زودتر از موعد فرسوده میکند و کم بودن استخوان عمودی فک برای کاشت ایمپلنت مشکل ایجاد میکند.
همچنین ممکن است استفاده از مینی ایمپلنت برای ثابت کردن دندان مصنوعی مناسبتر باشد. مینی ایمپلنت دندان اغلب برای دندانهای بالا یا دندانهای آسیاب توصیه نمیشود چون این دندانها بیشترین عمل جویدن را انجام میدهند. کاشت مینی ایمپلنت معمولا برای کسانی که کاندید مناسبی برای کاشت ایمپلنت نیستند امکانپذیر است. بهتر است در اینباره با دندانپزشک خود صحبت کنید.
اگر جراحی تهاجمیتر و آسیبزایی که برای ایمپلنت معمولی لازم است به دلیل خطرات جراحی یا عوامل زمینهای مانند تراکم استخوان یا دیابت برای شما امکان پذیر نیست، ممکن است مینی ایمپلنت دندان گزینه مناسبی برای شما باشد.
سوالات پرتکرار
آیا مینی ایمپلنت قابل برداشتن است؟
بله برداشتن ایمپلنت دندان از دهان بیمار امکان پذیر است حتی اگر به عنوان درمان دائمی انجام شده باشد.
چرا مینی ایمپلنت شکست میخورد؟
مینی ایمپلنت از ایمپلنت معمولی کوچکتر است؛ در نتیجه مقاومت نسبتا کمتری دارد. این مسئله احتمال شکست مینی ایمپلنت را کمی بیشتر میکند. اما با مراقبت مناسب میتوانید از ایجاد چنین مشکلی پیشگیری کنید.
میزان موفقیت مینی ایمپلنت دندان چقدر است؟
میزان موفقیت کلی مینی ایمپلنت 95.63 درصد گزارش شده است.
آیا مینی ایمپلنت درد دارد؟
در طول عمل دندانپزشکی دردی را احساس نخواهید کرد. پس از عمل و در دوران نقاهت معمولا بیماران درد خفیفی را تجربه میکنند.
آیا بدن شما میتواند مینی ایمپلنت دندانی را پس بزند؟
بله امکان پس زدن مینی ایمپلنت توسط بدن وجود دارد اما خوشبختانه این اتفاق بسیار نادر است.
مراحل درمان مینی ایمپلنت چقدر طول میکشد؟
مینی ایمپلنت به زمان نیاز دارد تا بهبود یابد و به استخوان اطراف پیوند بخورد. این فرایند معمولا سه ماه یا بیشتر طول میکشد. در ابتدا دندانپزشک یک تاج موقت برای شما نصب میکند و پس از محکم شدن مینی ایمپلنت در جای خود تاج دائمی روی آن قرار میگیرد.
آیا مینی ایمپلنت دندان به پیوند استخوان نیاز دارد؟
خیر مینی ایمپلنت دندان نیازی به پیوند استخوان ندارد.