امروزه روشهای جاگذاری یا جراحی کاشت ایمپلنت دندان، بطور پیوسته در حال تغییر و تکامل هستند تا جراحان بتوانند به بهترین روش جاگذاری ایمپلنت دست پیدا کنند. از اینرو، روش فلپ لس (ایمپلنت بدون جراحی) یا ایمپلنت دندان به روش پانچ یکی از روشهای نوین با میزان تهاجم کمتر برای کاشت ایمپلنت دندان است. طی سالیان اخیر، ایمپلنت پانچ بدلیل کارایی و اثربخشی بالای این روش محبوبیت زیادی پیدا کرده است. ایمپلنت پانچ با نام ایمپلنت بدون جراحی نیز شناخته میشود. در این مقاله تمامی موارد از جمله مزایا و قیمت ایمپلنت پانچی دندان را بررسی میکنیم.
جراحی فلپ لس چیست؟
در جراحی فلپ لس جاگذاری فیکسچر ایملپنت دندانی بدون شکافتن بافت پوششی یا اپیتلیوم، بافت همبند یا پریوستئوم روی استخوان آلوئول انجام میشود. با این حال جاگذاری فیکسچر ایمپلنت مستلزم دسترسی جراح به استخوان زیرین است که این امر نیز بوسیله انواع تکنیکها شامل پانچ بافت نرم، ایجاد برش کوچک/مینی یا آماده سازی و دریل مستقیم بافت نرم در محل استئوتومی فکی انجام میشود.
ایمپلنت پانچ چیست؟
در ایمپلنت پانچ یا به عبارتی تکنیک پانچ بافت نرم که یک روش با حداقل برش و صدامات وارده برای کاشت دندان است، تنها قطر کوچکی از بافت نرم پوشاننده استخوان فک مطابق با برنامه ریزی انجام شده و متناسب با سایز فیکسچر ایمپلنت جدا میشود. ماهیت این روش کم تهاجمی بوده و معمولاً با استفاده از فرز الماسی دندانپزشکی انجام میشود.
مزایای ایمپلنت پانچی
ایمپلنت پانچ بدلیل مزایای متعدد خود به روش محبوبی برای کاشت ایمپلنت دندان بین پزشکان و بیماران تبدیل شده است:
- بهبود سریعتر بافت نرم: جراحی پانچ با حداقل شکافت و برش بافت نرم از ایجاد صدمه بیشتر جلوگیری کرده و در نتیجه ترومای ناشی از جراحی لثه نیز کاهش پیدا میکند. از اینرو، روند التیام و ترمیم اسکار و زخم ایجاد شده کوتاهتر بوده و عوارض جانبی ناشی از آن نیز به حداقل میرسد که به بخیه هم نیازی ندارد. عدم نیاز به استفاده از بخیه در اکثریت موارد موجب بهبود سریعتر بافت نرم میشود.
- حداقل تداخل با جریان خون: از آنجایی که در روش پانچ بر خلاف جراحی فلپ لثه، تنها یک منفذ ضروری به میزان حداقل بر روی بافت نرم ایجاد میشود، به دلیل به حداقل رسیدن تداخل با جریان خون در این روش میتوان از عوارض جانبی متعدد و حتی نکروز فلپ نیز جلوگیری کرد.
- کاهش میزان خونریزی: یکی از بارزترین مزایای جراحی پانچ که هم پزشک و هم بیمار از آن استقبال میکنند کاهش قابل توجه میزان خونریزی ناحیه در حین و بعد از انجام جراحی است. حداقل بودن میزان شکاف و صدمات وارده موجب خونریزی کمتر شده و شرایط را برای انجام یک جراحی تمیز و کوتاهتر شدن دوره نقاهت فراهم میسازد.
- کاهش مدت زمان جراحی: عدم نیاز به جراحی فلپ لثه و بخیه، روند جراحی را تا حد امکان ساده کرده و در اکثریت موارد موجب کاهش مدت زمان جراحی نیز میشود. با این حال، این روش با تکنیک بدون رویت مستقیم استخوان فک انجام شده و به همین دلیل نسبت به جراحی ایمپلنت معمولی مستلزم تمرکز ویژه و وقف زمان بیشتری است.
- کاهش احتمال بروز عوارض جانبی و راحتی بیشتر بیمار: همه تحقیقات انجام شده نشان میدهند که در روش پانچ نسبت به جراحی معمولی ایمپلنت، هم احتمال بروز عوارض جانبی کاهش مییابد و هم خود بیمار در حین و بعد از جراحی راحتتر است. از اینرو، بیماران رضایت بیشتری از این روش درمانی دارند.
ایمپلنت پانچ برای چه کسانی مناسب است؟
به طور کلی میتوان گفت که افرادی که نمیخواهند عوارض ناشی از روشهای ایمپلنت سنتی را متحمل شده و نمیخواهند ایمپلنت آنها به یک روش سریعتر انجام شود، میتوانند کاندیدای دریافت ایمپلنت پانچ باشند. چندین عامل دیگری که موجب میشود شما کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت پانچ باشید عبارتند از:
- سالم بودن لثه: موفقیت جراحی پانچ کاملا به سالم بودن لثه اطراف محل کاشت ایمپلنت بستگی دارد. ابتلا به بیماری پریودنتال یا سایر مشکلات لثه میتواند احتمال بروز عوارض را افزایش دهد. از اینرو، مواردی نظیر التهاب لثه و پریودنتیت باید قبل از کاشت ایمپلنت دندان درمان شوند.
- برخورداری از تراکم استخوانی کافی: کاشت ایمپلنت مستلزم تراکم استخوانی کافی سات تا بتواند پایه ایمپلنت را ثابت نگهدارد. برخورداری از تراکم استخوانی کافی برای موفقیت ایمپلنت پانچ نیز حیاتی است.
- سالم بودن محیط دهان و دندان: بهداشت مناسب دهان و دندان و در نتیجه داشتن دندانهایی سالم، یکی از مواردی است که شما را دردسته کاندیداهای مناسب ایمپلنت پانچ قرار میدهد. رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه منظم به دندانپزشکی علاوه بر اینکه موجب سلامتی دندانهای شما میشود، از طرفی موجب میشود تا عوارض ناشی از جراحی نیز به حداقل برسند.
آمادگیهای لازم برای انجام ایمپلنت پانچ
آمادهسازی جهت دریافت ایمپلنت پانچ مستلزم پیروی از موارد زیر است:
- دریافت معاینه جامع دندانپزشکی
- در صورت لزوم، شروع مصرف یک دوره آنتی بیوتیک
- آماده سازی بدن برای عمل جراحی
- در صورت لزوم، روند امادهسازی فک
- برنامه ریزی برای گذراندن دوره نقاهت و مراقبتهای بعد از جراحی ایمپلنت
- برخورداری از آمادگی لازم میتواند بر نتیجه جراحی نیز تأثیر گذار باشد.
کاشت ایمپلنت به روش پانچ چگونه انجام میشود؟
پزشک ابتدا محل کاشت ایمپلنت را بی حس میکند.
این روش طی ۲ مرحله صورت میگیرد:
- دسترسی به استخوان فک با پانچ کردن مقدار کمی از بافت نرم، شکاف یا پانچ تنها به مقداری که برای آماده سازی استئوتومی و کاشت ایمپلنت لازم است انجام میشود.
- سپس استخوان به وسیله ی یک دریل سوراخ شده و برای کاشت پایه ایمپلنت آماده میشود.
بعد از هر مرحله برای اطمینان از درست بودن روند کاشت ایمپلنت تصویر رادیوگرافی گرفته میشود. در نهایت پایهی ایمپلنت با ابعاد مناسب در محل قرار داده شده و یک هیلینگ کپ روی آن نصب میشود.
این روش به دلیل آن که نسبت به شیوهی سنتی کاشت ایمپلنت کم تهاجمیتر است نیاز به بخیه ندارد.
مراقبتهای بعد از ایمپلنت پانچ
پیروی از اقدامات مراقبتی بعد از ایمپلنت پانچ بسیار مهم و حیاتی میباشد. روند مراقبتی بعد از ایمپلنت پانچ شامل موارد زیر میشود:
بایدها:
- سعی کنید حداقل تا یک هفته بعد از ایمپلنت فقط غذاهای نرم مصرف کنید.
- تا حد امکان بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید.
- پس از درمان، روزانه حداقل ۳ یا ۴ مرتبه از دهانشویه توصیه شده دندانپزشک خود استفاده کنید.
- مرتبا داروی آنتی بیوتیک تجویز شده را مصرف کنید
- در صورت نیاز به تسکین درد، از داروهای مسکن بدون نسخه مانند پاراستامول یا ایبوپروفن استفاده کنید.
نبایدها:
- طی 24 ساعت اولیه نباید غذا و نوشیدنی گرم بخورید.
- برای نوشیدن مایعات از نی استفاده نکرده و سیگار نکشید.
- تا چند روز بعد از جراحی کارهای سنگین انجام ندهید.
- ایمپلنت خود را با انگشتان یا زبان خود لمس نکنید.
- حداقل به مدت ۲ هفته الکل یا سیگار مصرف نکنید.
- از دندان مصنوعی که ناحیه آسیب دیده را میپوشاند استفاده نکنید.
عوارض و معایب ایمپلنت پانچ
عوارض احتمالی و معایب ایمپلنت پانچ میتواند شامل موارد زیر باشد:
- تکنیک کور یا بدون رویت مستقیم استخوان
عدم شکاف کافی و قطر محدود ناحیه باز شده موجب کاهش دید جراح شده و مانع از مشاهده صحیح استخوان فک، شکل تاج یا فرورفتگی شود. این امر میتواند موجب افزایش عوارضی مانند خراشیده شدن کورتیکال، کاشت بد ایمپلنت و زاویه کاشت بد آن شود.
- خطر آسیب دیدگی ساختارهای آناتومیک
محدودیت دید یا عدم رویت مستقیم استخوان میتواند امکان آسیب رسیدن به ساختارهای مجاور مانند کورتیکال، بویژه کورتیکال باکال، ریشه دندانهای مجاور، اعصاب حیاتی یا سینوس را افزایش دهد.
- سفتی لثه کراتینیزه در اطراف دندان و ایمپلنت
در مورد نقش لثه کراتینیزه در اطراف دندان و ایمپلنت و موفقیت جراحی در دراز مدت اختلاف نظر وجود دارد.
- عدم امکان جابجایی فلپ به دلایل زیبایی شناختی
بلند نکردن فلپ و محدودیت فضا، انجام این تکنیک جراحی پلاستیک پریودنتال را برای افزایش حجم بافت های نرم باکال ایمپلنت یا بهبود وضعیت و حجم پاپیلا بسیار دشوار میسازد.
- عدم امکان ارزیابی و درمان مشکلات استخوانی
دید محدود مانع از ارزیابی صحیح تاج استخوان و تعیین وجود مشکلاتی مانند شکستگی میشود که این امر میتواند در قرار دهی صحیح ایمپلنت داخل استخوان تداخل ایجاد کند.
ماندگاری ایمپلنت پانچ چقدر است؟
ایمپلنت پانچ بطور متوسط تا ۲۵ سال ماندگاری دارد. عوامل متعددی اعم از نحوه مراقبت از ایمپلنت و بهداشت دهان و دندان نیز میتوانند در افزایش یا کاهش طول عمر آن تاثیرگذار باشند.
هزینه ایمپلنت پانچ چقدر است؟
هزینه ایمپلنت پانچ به عوامل متعددی از جمله تعداد دندانهای مورد نیاز برای کاشت، نوع عمل و جنس ایمپلنت بستگی دارد. موقعیت مکانی و محل کلینیک و همچنین تخصص و مهارت دندانپزشک نیز در هزینه این روش تاثیرگذار خواهند بود.
پرسشهای متداول
در چه مواردی انجام ایمپلنت پانچ توصیه نمیشود؟
اکثر دندانپزشکان این روش را برای افراد سیگاری یا افرادی که از تنباکوی بدون دود استفاده میکنند توصیه نمیکنند.
میزان موفقیت ایمپلنت پانچ یا ایمپلنت بدون جراحی فلپ چقدر است؟
طبق تحقیقات انجام شده، میزان موفقیت این روش بین 93 تا 100 درصد است.
آیا ایمپلنت پانچ درد دارد؟
در این روش میزان درد و ناراحتی کمی وجود دارد، اما در کل دردی که متحمل میشوید نسبت به روش سنتی کاشت ایمپلنت دندان کمتر خواهد بود.
آیا ایمپلنت پانچ یا ایمپلنت بدون جراحی فلپ ارزش صرف وقت و هزینه را دارد؟
با توجه به مزایای متعدد این روش و درصد موفقیت بالای آن میتوان گفت که ایمپلنت پانچ یا ایمپلنت بدون جراحی فلپ کاملا ارزش صرف وقت و هزینه را دارد.
آیا ایمپلنت پانچ براحتی قابل برداشته شدن است؟
بله، امکان برداشتن ایمپلنت پانچ از دهان بیمار وجود دارد.
آیا مدت زمان مورد نیاز برای بهبودی و ریکاوری در روش ایمپلنت پانچ بیشتر است؟
خیر، در واقع مدت زمان مورد نیاز برای بهبودی و ریکاوری بیمار در روش ایمپلنت پانچ کوتاهتر است.