اگر متقاضی اصلاح و زیبایی طرح لبخند باشید، حتماً با گزینه لمینت دندان آشنا هستید. لمینت دندان یک روش برگشتناپذیر و دائمی دندانپزشکی زیبایی برای بهبود رنگ، شکل، اندازه، نظم و … دندانها است. دلایل افتادن و شکستن لمینت دندان ممکن است عدم نصب درست، استفاده از برند نامعتبر، پوسیدگی دندان، عدم رعایت نکات مراقبتی و … باشد. برای اینکه دندان یا ونیر افتاده کمترین آسیب را ببینند باید لمینت شکسته یا افتاده را در یک محفظه مناسب قرار داده و سریعاً به دندانپزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم برای ترمیم و تعویض لمینت دندان انجام شود.
مراقبتهای لازم بلافاصله بعد از افتادن یا شکستن لمینت دندان
- تکههای لمینت افتاده یا شکسته را با دقت از دهان خود خارج کنید.
- آنچه را که پیدا میکنید در یک قوطی تمیز و محکم نگهداری کنید. مثلاً میتوانید آنها داخل پنبه گذاشته و درون بطری دارو نگهداری کنید. اگر لمینت هنوز کاملاً سالم باشد، دندانپزشک ممکن است بتواند آن را دوباره بچسباند.
- با دقت دندان خود را از نظر تیزی و زبری بررسی کنید. در صورت نیاز، موم دندانپزشکی از داروخانه خریداری کنید و روی سطح دندانی که دچار افتادن یا شکستن لمینت شده قرار دهید تا از بریده شدن لبها، گونهها و زبان محافظت کند.
- با دندانپزشک خود تماس بگیرید و وضعیت خود را گزارش دهید.
- تا حد امکان جویدن و گاز زدن را محدود کنید. همچنین خوردن و آشامیدن مواد خیلی گرم و سرد را محدود کنید، زیرا این نوع محرکها ممکن است موجب ایجاد حساسیت و درد شوند.
زمانی که روکشهای لمینت میافتند یا میشکنند یا به هر طریقی آسیب میبینند، نباید سعی کنید خودتان آنها را بچسبانید یا تعمیر کنید. رفع این مشکل توسط شما ممکن است موجب آسیب بیشتر به دندان و روکش لمینت شود. با احتیاط روکش را در یک ظرف کوچک قرار دهید و با دندانپزشک خود تماس بگیرید تا یک ملاقات اورژانسی داشته باشید.
دلایل شکستن و افتادن لمینت دندان و درمان آنها
معمولاً لمینت دندان به گونهای ساخته میشود که برای مدت طولانی دوام بیاورد. اما ممکن است به دلایل مختلفی این روکشها دچار آسیب شوند. به طور کلی دندانپزشک میتواند گاهی اوقات لمینت شکسته، ترک خورده یا خرد شده را با رزین کامپوزیت موقتاً ترمیم نماید. اما این ماده به اندازه پرسلن محکم یا بادوام نیست و در آینده مشکلاتی ایجاد خواهد کرد. در بیشتر موارد، لمینت دندانی که قابل اتصال مجدد نیست باید تعویض شود. با توجه به دلایل شکستن و افتادن لمینت دندان، برای درمان اقدامات متفاوتی باید انجام شود:
اتمام عمر لمینت
دلیل اصلی افتادن و شکستن لمینت دندان اتمام عمر و ماندگاری آن است. روکشهای سرامیکی لمینت باید حداقل ده سال دوام بیاورند، البته برای بسیاری از مردم طول عمر لمینت دندان بیش از 10 سال است. با گذشت زمان، روکشهای لمینت به آرامی از دندانها جدا میشوند. زیرا باند چسبنده در گذر زمان ضعیف میشود و موجب لق شدن و افتادن لمینت میشود. گاهی اوقات با افزایش سن، استخوان و فک عقب میروند، که منجر به افتادن و شکستن لمینت دندان میشود.
درمان
اگر بیش از 10 سال است که دندانهای خود را لمینت کردهاید، ممکن است که ساییدگی و پوسیدگی موجب افتادن و شکستن روکشها از روی دندان شده باشد. بسته به شرایط دهان و دندان، دندانپزشک تصمیم میگیرد که آیا روکش لمینت میتواند به جای خود بازگردد یا باید تعویض شود. اگر لمینت آسیبی ندیده باشد دندانپزشک چسب باقیمانده روی دندان را تمیز و سپس با آمادهسازی سطح داخلی دندان و زدن چسب، دوباره لمینت را روی دندان نصب میکند.
نصب اولیه نادرست
اگر روکشهای لمینت به درستی روی دندانها نصب نشوند، با کوچکترین ضربه و فشاری این روکشها از روی دندان میافتند یا میشکنند. به عبارتی عدم ایجاد پیوند مناسب بین روکش و دندان موجب افتادن لمینت خواهد شد.
درمان
هنگامی که دندانپزشک به درستی روکشهای لمینت را نصب نکند و زودتر از موعد لمینتها لق شوند یا بشکنند بهتر است به یک دندانپزشک باتجربه مراجعه کنید. یک دندانپزشک حاذق میتواند روکش سالم را به درستی روی دندان نصب کند تا در آینده دچار افتادن و شکستن لمینت نشوید.
چسب ضعیف
دلیل رایج دیگر این است که باندینگ استفاده شده برای چسباندن لمینت روی دندانها کیفیت بالایی نداشته باشد، یا زمان کافی و تکنیک مناسبی برای اتصال لمینت به کمک چسب اختصاص داده نشده است.
درمان
وقتی علت افتادن و شکستن لمینت دندان استفاده از چسب نامرغوب باشد هم بهتر است به یک دندانپزشک دیگر مراجعه کنید. اگر روکش لمینت دندان سالم باشد یک دندانپزشک معتمد با استفاده از چسب و رزین باکیفیت و استاندارد روکش لق یا افتاده را دوباره چسب میزند و سر جای خود فیکس میکند.
پوسیدگی دندان
یکی دیگر از دلایل افتادن و شکستن لمینت دندان، پوسیدگی دندانهای زیر روکش لمینت است. دلایل زیادی برای پوسیدگی دندان وجود دارند. سبک زندگی ناسالم، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، عدم چکاپ منظم دندانپزشکی و مصرف برخی داروها ممکن است موجب پوسیدگی دندان و آسیب به روکشهای لمینت شوند.
درمان
هنگامی که دندان پوسیده میشود، چسب لق شده و لمینت میافتد. تغییر سبک زندگی و رعایت بهداشت دهان و دندان کمک میکند تا از افتادن و شکستن لمینت جلوگیری شود. پوسیدگی دندان نه تنها برای لمینت بلکه برای سلامت کلی نیز خطرناک است. برخی داروها ممکن است پوسیدگی دندان را تسریع کنند. بنابراین باید با دندانپزشک خود در مورد عوارض جانبی داروهای مصرفی خود مشورت کنید.
دندان قروچه
یکی دیگر از دلایل افتادن و شکستن لمینت دندان عادت فرد به دندان قروچه یا براکسیسم در هنگام خواب یا استرس است. اگر دندان قروچه به طور منظم رخ دهد، نیروی وارد بر روکشهای لمینت بسیار زیاد خواهد شد. این روکشها نمیتوانند فشار بالایی را روی لبه داخلی تحمل کنند و ممکن است بیفتند، بشکنند یا آسیب ببینند.
درمان
هنگامی که عادت دندان قروچه خصوصاً هنگام خواب دارید، بهتر است شبها از نایت گارد استفاده کنید تا از آسیب، افتادن و شکستن لمینت جلوگیری شود.
عدم رعایت نکات مراقبتی
مهمترین دلیل افتادن و شکستن لمینت دندان، سهلانگاری و بیتوجهی به نکات مراقبتی بعد از انجام لمینت است. روکشهای لمینت بسیار ظریف هستند و نیاز به مراقبت دارند. اگر فشار فیزیکی زیادی هنگام غذا خوردن و جویدن به لمینت وارد شود ممکن است روکشها بیفتند یا بشکنند.
درمان
مهمترین کار برای جلوگیری از افتادن و شکستن لمینت دندان این است که از آنها به خوبی مراقبت کنید. جویدن آبنبات، غذاهای سفت مانند یخ و تهدیگ و جویدن مواد غذایی چسبناک مانند تافی باید اجتناب کنید تا ناخواسته موجب آسیب به آنها نشوید.
انسداد یا تراز قرار نگرفتن بایت و دندانها روی هم
دلیل اهمیت جایگیری درست فک بالا و پایین (بایت) این است که فشار و تراز نبودن دندان نیش موجب افتادن یا شکستن لمینت دندان خواهد شد. فکها ساختاری پویا هستند و حرکات فک امکان تداخل و تماس دندانها از چپ به راست و عقب و جلو را فراهم میکند. اگر به تماس دندانها و تراز آنها روی هم پس از قرار دادن روکشهای لمینت توجه نشود، ممکن است با گذر زمان لمینتها بیفتند یا بشکنند.
درمان
برای جلوگیری از این مشکل دندانپزشک ابتدا باید روکشهای لمینت را روی ماکت دهان و دندان شما نصب کند. این کار کمک میکند تا پزشک دقیقاً نحوه حرکت فک را ببیند. روکشهای لمینت باید بر اساس نحوه حرکت فکها و نحوه تماس دندانها با یکدیگر نصب شوند. اگر بایت و تراز دندانها درست نباشد، ممکن است با گذر زمان روکشهای لمینت زودتر از موعد بیفتند یا بشکنند.
عفونت لثه
یکی دیگر از دلایل افتادن و شکستن لمینت دندان، عفونت لثه است. اگر روکشهای لمینت به درستی نصب نشوند و یا مسواک و نخدندان مرتب استفاده نشوند، ممکن است مواد غذایی و پلاکها اطراف روکش و لثه تجمع کنند. گیر کردن غذا یا تجمع باکتری و پلاک اطراف لثه ممکن است موجب عفونت لثه شود. عفونت لثه میتواند منجر به لق شدن یا افتادن روکشهای لمینت دندان شود.
درمان
اگر افتادن و شکستن لمینت دندان به علت عفونت لثه باشد معمولاً نیاز است مدتی دارو مصرف کنید تا این عفونت کاملاً تخلیه شود. سپس اگر روکش لمینت سالم بود دوباره روی دندان نصب میشود. اما اکثراً باید لمینت مجدداً ساخته شود.
آسیب فیزیکی به لمینت
برخی مواقع به دلیل آسیب فیزیکی هنگام تصادف روکش لمینت لق شده و میافتد. بدین سبب برای جلوگیری از افتادن و شکستن روکشهای لمینت دندان باید مراقب باشید فشار فیزیکی به آنها وارد نشود. اگر به دلیل تصادفات ناگهانی که اجتنابناپذیر هستند دچار این مشکل شدید، باید سریعاً به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.
درمان
اگر به علت آسیب یا ضربه فیزیکی لمینت دندان بشکند یا بیفتد باید با مراجعه به دندانپزشک و قالبگیری مجدد، لمینت دوباره برای یک یا چند ونیر آسیب دیده ساخته و نصب شود.
آیا میتوان از افتادن و شکستن لمینت دندان جلوگیری کرد؟
پیشگیری از افتادن یا شکستن لمینت دندان علاوه بر اینکه هزینه کمتری دارد، در درازمدت موجب صرفهجویی در زمان خواهد شد. در ادامه بهترین کارهایی که میتوانید برای حفاظت و افزایش ماندگاری لمینت دندان انجام دهید را معرفی خواهیم کرد:
استفاده از نایت گارد
اگر عادت به فشردن یا ساییدن دندانهای خود دارید، بهتر است هنگام خواب از نایت گارد استفاده کنید. خطر افتادن یا شکستن لمینت دندان در اثر فشار دادن یا ساییدن بسیار زیاد است. بنابراین استفاده مداوم از نایت گارد در شب بسیار مهم است. بهترین نایت گارد، محافظی است که توسط دندانپزشک ساخته میشود.
عدم استفاده ابزاری از دندان
اگر شما از دندان خود به عنوان ابزاری برای باز کردن درب بطری یا شکستن پسته، بادام و … استفاده کنید موجب آسیب رساندن به دندان طبیعی و یا افتادن و شکستن لمینت خود خواهید شد. بنابراین هیچ وقت از دندان خود استفاده ابزاری نکنید.
رعایت بهداشت دهان و دندان
محافظت از دندان در زیر روکشهای لمینت بسیار مهم است. پلاک دندان موجب ایجاد پوسیدگی و بیماری لثه میشود. شما باید با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بهداشت دهان و دندان خود را رعایت و از آسیب دیدن لمینت، افتادن و یا شکستن آن به دلیل عدم رعایت بهداشت جلوگیری کنید.
چکاپ منظم دندانپزشکی
مراقبت در منزل بخشی ضروری برای پیشگیری از مشکلات دندانی است، اما به تنهایی کافی نیست. از بین بردن پلاکها و رسوبات جرمی که نمیتوانید آنها را با مسواک و نخ دندان خارج کنید، از ملزومات بعد از لمینت است. شما باید بعد از انجام لمینت حداقل شش ماه یکبار جرمگیری را در مطب دندانپزشکی انجام دهید تا از افتادن و شکستن روکشهای لمینت جلوگیری شود. از طرفی چکاپ منظم دندانپزشکی این امکان را فراهم میکند تا سلامت دندانها مرتب ارزیابی شوند و در صورت نیاز اقدامات لازم زودتر انجام شوند.
هزینه اصلاح افتادن و شکستن لمینت دندان چقدر است؟
بعد از انجام بررسیهای لازم توسط دندانپزشک مشخص میشود که روکش لمینت باید موقتاً تعمیر و سپس تعویض شود و یا قابل تعمیر است و نیازی به تعویض نیست. همچنین اگر افتادن و یا شکستن لمینت موجب آسیب به دندانهای مجاور شده باشد باید آنها نیز درمان شوند. بنابراین نمیتواند به طور مشخص گفت هزینه افتادن و شکستن لمینت دندان چقدر است. برای اطلاع دقیقتر باید با دندانپزشک خود صحبت کنید.
سؤالات متداول
آیا در صورت شکستن یا افتادن، لمینت دندان قابل ترمیم است؟
خیر. بعد از افتادن یا شکستن لمینت باید روکش تعویض شود. در برخی موارد اگر روکش لمینت کاملاً سالم باشد میتوان دوباره آن را چسباند. اما روکشهای شکسته قابل تعمیر نیستند.
بعد از چه مدتی ممکن است لمینت دندان بیفتد یا بشکند؟
لمینت دندان به دلیل استحکام بالایی که دارد معمولاً حداقل به مدت 10 سال هیچ مشکلی ایجاد نمیکند. عدم نصب درست، استفاده از چسب بیکیفیت و رعایت نکردن نکات بهداشتی و مراقبتی ممکن است موجب افتادن یا شکستن زودهنگام لمینت دندان شود.
بعد از افتادن و شکستن لمینت دندان باید حتماً تعویض شود؟
بله، اگر روکش لمینت علاوه بر جدا شدن شکسته باشد، باید دوباره در لابراتوار ساخته و مجدداً روی دندان نصب شود. در برخی مواقع که روکش هیچ آسیبی ندیده باشد و تنها از روی دندان بیفتد یا لق شده باشد میتوان با چسب آن را ترمیم کرد و نیازی به تعویض نیست.
آیا افتادن و یا شکستن لمینت دندان طبیعی است؟
بله، همانطور که در مقاله اشاره شد به دلایل مختلفی ممکن است روکش لمینت لق شده یا آسیب ببیند. با توجه به علت افتادن و یا شکستن لمینت دندان، اقدامات لازم برای تعمیر و یا تعویض آن انجام خواهد شد.
چند وقت یکبار باید لمینتهای دندان را تعویض کرد؟
حدوداً بعد از 15 تا 20 سال روکشهای لمینت دندان باید تعویض شوند. برخی از نشانههایی که نشان میدهد زمان تعویض آنها فرا رسیده است، این است که دچار شکستگی یا ترک خواهند شد.
عوارض تعویض نکردن لمینت دندان افتاده و شکسته چیست؟
عوارض جانبی نامطلوبی وجود دارد که بعد از افتادن و شکستن لمینت دندان ممکن است فرد را درگیر کند. روکش لمینت افتاده یا شکسته، موجب آسیب یا پوسیدگی دندان زیرین میشود، دندان به تغییرات دمایی حساس خواهد شد و یا دندان زیری میشکند.
چگونه متوجه آسیب به روکش لمینت دندان خواهیم شد؟
رایجترین روش برای تشخیص لق بودن لمینت این است که احساس میکنید دارد تکان میخورد. عدم توجه به این مورد میتواند منجر به افتادن یا شکستن بخشی یا تمام روکش لمینت دندان شود.
آیا در صورت آسیب دیدن روکش لمینت باید فوراً برای ترمیم و تعویض اقدام کنم؟
بله، در صورت به تعویق انداختن مراجعه خود به دندانپزشک ممکن است دچار عوارض نامطلوبی همچون پوسیدگی و حساسیت دندان شوید.
آیا میتوانیم به جای لمینت افتاده از روکش یا کامپوزیت استفاده کنم؟
خیر، در اغلب موارد به دلیل تفاوت ساختاری، دوام و رنگ و جنس متفاوت لمینت با دیگر روکشها، دندانپزشک از روش دیگری برای ترمیم لمینت آسیب دیده استفاده نخواهد کرد.