خطرات و عوارض ایمپلنت دندان چیست؟ + روش‌های پیشگیری

خطرات و عوارض ایمپلنت دندان چیست؟ + روش‌های پیشگیری

همه ی اقدامات پزشکی و دندانپزشکی کم و بیش دارای عوارض جانبی هستند و هیچ روش بی خطری وجود ندارد. به عنوان مثال ایمپلنت دندان با وجود درصد موفقیت بالا، در بعضی از افراد با عوارض جانبی همراه است. هر چند این عوارض کم خطر و جزئی هستند اما بهتر است در صورت مشاهده ی علائم، آن را با پزشک خود در میان بگذاری. در صورتی که قصد انجام  ایمپلنت دندان را دارید برای جلوگیری از عوارض و خطرات احتمالی بهتر است به یک متخصص مراجعه کنید و همچنین با خطرات و عوارض ایمپلنت دندان آشنا شوید

عوارض موقت ایمپلنت دندان

عوارض موقت ایمپلنت دندان

بعضی از عوارض ایمپلنت دندان موقتی هستند و سریع رفع می شوند. وقوع این عوارض طبیعی است و جای نگرانی ندارد.

  • ناراحتی: احساس ناراحتی و کمی درد بعد از هرگونه عمل جراحی طبیعی است و معمولاً تا چند روز پس از جراحی ادامه دارد. البته این درد شدید نیست و پزشک می‌تواند مسکن تجویز نماید.
  • خونریزی: کمی خونریزی پس از ایمپلنت دندان طبیعی است و مشکلی به وجود نمی آورد. این خونریزی معمولاً بیشتر از یک یا دو روز طول نمی کشد.
  • تورم: تورم از دیگر عوارض ایمپلنت دندان است و علاوه بر لثه، گونه و صورت را نیز درگیر می کند. تورم در ساعات اولیه رخ می دهد و به مرور برطرف می شود. استفاده از کمپرس سرد برای از بین بردن تورم بسیار مؤثر است.
  • کبودی: کبودی صورت نیز یکی دیگر از عوارض جانبی ایمپلنت دندان می باشد و مانند تورم، به مرور زمان طی چند روز برطرف می‌شود.

عوارض نادر ایمپلنت دندان

عوارض نادر ایمپلنت دندان

برخی از عوارض ایمپلنت دندان نادر هستند و احتمال وقوع آنها کمتر از سایر عوارض می باشد. با این حال باید نسبت به آنها آگاهی داشت.

  • عفونت در ناحیه ی ایمپلنت
  • جراحت یا آسیب به دندان ها، لثه یا رگ های خونی
  • آسیب عصبی که ممکن است منجر به درد، بی حسی، سوزن سوزن شدن لثه، دندان، لب یا چانه شود.
  • مشکلات سینوسی به علت بیرون زدگی ایمپلنت فک بالا به درون سینوس

این عوارض نیز با وجود اینکه نادر هستند اما در صورت مشاهده ی آنها فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:

  • سست شدن ایمپلنت دندان
  • تورم، قرمزی و درد لثه پس از بهبودی
  • طعم یا بوی بد در محل ایمپلنت
  • شکستن ایمپلنت
  • جوش نخوردن استخوان به ایمپلنت
  • شکستگی بدنه ی ایمپلنت
  • واکنش آلرژیک

لازم به ذکر است با مراجعه به دندانپزشک با تجربه و تخصص برای کاشت ایمپلنت می‌توانید از بروز بسیاری از این عوارض پیشگیری کنید.

شکستن ایمپلنت دندان

بدترین اتفاقی که پس از ایمپلنت دندان می تواند رخ دهد شکستن ایمپلنت به طور کامل است. در بعضی موارد پس از گذشت چند ماه مجدداً می توانید انجام ایمپلنت را تکرار کنید. هر چه اطلاعات بیشتری را در مورد سوابق پزشکی خود در اختیار پزشک قرار دهید و از دستورات پزشک پیروی کنید عوارض کمتری را تجربه می‌کنید

از جمله علائم شکستن ایمپلنت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش تورم
  • عفونت یا درناژ
  • مشکلات جویدن
  • تحلیل لثه
  • جا به جایی ایمپلنت
  • ناراحتی شدید

جوش نخوردن استخوان به ایمپلنت

برای اینکه ایمپلنت مانند دندان طبیعی عمل کند و محکم در جای خود قرار گیرد باید به استخوان فک جوش بخورد. در غیر این صورت ایمپلنت سست می‌‌شود و مشکلات دیگری به وجود می‌آورد. احتمال شکستن ایمپلنت در افرادی که سیگار و الکل مصرف می کنند و همچنین افراد مبتلا به دیابت و پوکی استخوان بیشتر است.

شکستگی بدنه ی ایمپلنت

شکستگی بدنه ی ایمپلنت معمولاً به دلیل وارد آمدن فشار بیش از حد بر ایمپلنت رخ می دهد. عاداتی مانند دندان قروچه کردن و به هم فشردن دندان ها می تواند باعث ترک خوردن و شکستگی ایمپلنت شود. همچنین در صورتی که ایمپلنت در جای مناسب قرار نگیرد امکان شکستگی بدنه وجود دارد. در این مواقع ایمپلنت را به طور کامل خارج می کنند و بعد از گذشت چند ماه مجدداً می توان عمل را تکرار کرد.

واکنش آلرژیک به ایمپلنت دندان

واکنش آلرژیک به ایمپلنت دندان در واقع نوعی حساسیت به فلز است که با درد عضلانی، تورم، خستگی، طعم فلز در دهان و ضایعات پوستی همراه است که به آن سمیت گالوانیک گفته می شود. تیتانیوم در مقایسه با سایر فلزها واکنش آلرژیک کمتری به همراه دارد اما با این حال آلیاژهای تیتانیوم در بعضی از افراد منجر به واکنش آلرژیک می‌شوند.

عوارض بلند مدت ایمپلنت دندان

از عوارض بلند مدت ایمپلنت دندان می توان به تحلیل لثه و عقب رفتن آن اشاره کرد که با درد و التهاب همراه است. عقب رفتگی لثه را باید هر چه سریعتر با پزشک خود در میان بگذارید زیرا در غیر این صورت به ناچار باید ایمپلنت را خارج کنید. یکی از عوارض بلند مدت ایمپلنت دندان پری ایمپلنتاتیس می باشد که نوعی عفونت اطراف لثه است. همچنین ممکن است بعضی از عوارض را سال ها بعد مشاهده نمایید. با همه‌ی اینها ایمپلنت دندان در اغلب موارد موفقیت آمیز بوده و تا سال ها دوام دارد.

چه کسانی ممکن است عوارض نامطلوب ایمپلنت دندان را تجربه کنند؟

افرادی که در انتخاب دندانپزشک خود دقت لازم را ندارند و ایمپلنت دندان را به افراد بی تجربه می سپارند. همچنین افرادی که از طلا یا نقره به عنوان ایمپلنت استفاده می‌کنند ممکن است با سمیت گالوانیکی و واکنش بین دو فلز مواجه شوند. بعضی افراد ممکن است به تیتانیوم نیز واکنش آلرژیک نشان دهند که در این مواقع ایمپلنت های زیرکونیا گزینه‌ی بهتری می‌باشند.

همچنین افراد مبتلا به بیماری های خودایمنی نیز احتمال بیشتری دارد که عوارض نامطلوب ایمپلنت دندان را تجربه کنند. بنابراین بسیار مهم است، قبل از ایمپلنت دندان با دندانپزشک خود مشورت کنید و سوابق پزشکی خود را در اختیار او قرار دهید تا به نتایج بهتری دست یابید.

چه موقع به دندان پزشک مراجعه کنم؟

به دلیل اینکه جوش خوردن ایمپلنت به استخوان به زمان احتیاج دارد ضروری است بعد از انجام ایمپلنت دندان، هر دو ماه یکبار جهت معاینه به مطب مراجعه کنید. همچنین در صورت مشاهده ی هر کدام از علائم مطرح شده در مقاله (عوارض جانبی موقت که بیشتر از دو هفته ادامه می یابند) هر چه سریعتر به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.

نحوه پیشگیری از خطرات ایمپلنت

نحوه پیشگیری از خطرات ایمپلنت

همانطور که گفته شد برای پیشگیری از خطرات ایمپلنت، سوابق پزشکی و لیست داروهای مصرفی خود (داروهای تجویز شده، بدون نسخه، ویتامین ها و مکمل ها و…) را به طور کامل در اختیار دندانپزشک  قرار دهید. زیرا  برخی از داروها  ممکن است با فرآیند ایمپلنت تداخل داشته باشند و عوارض جانبی ایجاد نمایند. از آن گذشته ایمپلنت دندان برای بعضی افراد مناسب نیست و افراد دارای بیماری های خاص معمولاً عوارض بیشتری را تجربه می کنند و خطر شکستگی ایمپلنت در این افراد بیشتر است.

بسیار مهم است دندانپزشکی که به او مراجعه می کنید تجربه و مهارت بالایی داشته باشد. بنابراین تمام جوانب را بررسی کنید و مطمئن شوید ایمپلنت دندان خود را به فرد مورد اعتمادی می سپارید.

همچنین کیفیت ایمپلنت نیز تأثیر بسیاری زیادی بر نتیجه دارد. به دلیل اینکه ایمپلنت باید فشار زیادی را هنگام غذا خوردن و جویدن تحمل کند و مانند دندان طبیعی عمل کند بسیار مهم است که از استحکام وکیفیت بالایی برخوردار باشد.

ایمپلنت دندان ممکن است به مرور زمان ساییده و دچار خوردگی شود که در این صورت باید تعویض گردد. در صورتی که ایمپلنت کیفیت بالایی داشته باشد عمر بیشتری نیز دارد و احتمال خوردگی و تجزیه ی آن کمتر است.

با رعایت نکات زیر می توان احتمال شکستگی ایمپلنت را کاهش داد:

  • به بهداشت دهان و دندان خود توجه داشته باشید. هر روز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. برای از بین بردن باکتری های دهان از دهانشویه ی آنتی باکتریال استفاده نمایید.
  • به طور مرتب و حداقل هرشش ماه یکبار به دندانپزشکی مراجعه کنید.
  • از مصرف دخانیات دوری کنید. مصرف سیگار روند بهبودی را به تعویق می اندازد و میزان موفقیت ایمپلنت را در بلند مدت کاهش می‌دهد.
  • دندان قروچه را درمان کنید. اگر هنگام خواب دندان‌هایتان را فشار می‌دهید یا می سایید از نایت گارد یا محافظ دندان قروچه استفاده نمایید.
  • عادت های بد را ترک کنید. از عادت های بدی مانند بریدن نوار، پاره کردن برچسب لباس یا باز کردن بسته با دندان یا ایمپلنت بپرهیزید. این عادت ها می توانند باعث شکستن ایمپلنت شوند.

 

سوالات متداول

آیا ایمپلنت دندان می تواند باعث آسیب عصبی شود؟

خیر، احتمال کمی وجود دارد‌‌‌ که ایمپلنت دندان بتواند به اعصاب صورت و لثه آسیب وارد‌ کند.

آیا دندان مصنوعی عوارض جانبی کمتری نسبت به ایمپلنت‌ دارد؟

به طور کلی ایمپلنت دندان در مقایسه با دندان مصنوعی انتخاب بهتری است. دندان های مصنوعی ممکن است بلغزند و لیز بخورند در حالی که ایمپلنت ثابت و محکم درون دندان قرار می گیرد و عملکردی مشابه دندان طبیعی دارد و  برای سلامت لثه و فک مناسب تر است.

میزان شکست ایمپلنت دندان چقدر است؟

درصد موفقیت ایمپلنت دندان زیاد است اما ممکن است گاهی اوقات با شکست مواجه شود. حدوداً 5 تا 10 درصد از ایمپلنت های دندان، مدت کوتاهی پس از عمل یا ماه ها یا سال ها بعد دچار شکست می شوند.

عوارض جانبی خارج کردن ایمپلنت چیست؟

خارج کردن ایمپلنت می تواند باعث درد، بی حسی، کبودی، خونریزی یا ایجاد اسکار در ناحیه ی مورد نظر شود و خطر عفونت را بالا ببرد. در صورتی که ایمپلنت در جای مناسب و به درستی قرار نگرفته باشد یا حرکت کرده باشد، ممکن است خارج کردن آن سخت باشد.

آیا انجام ایمپلنت دندان محدودیت غذایی دارد؟

خیر، ایمپلنت دندان هیچ گونه محدودیت غذایی ندارد.

چه سنی برای انجام ایمپلنت دندان مناسب است؟

برای پیشگیری از عوارض احتمالی بهتر است افرادی که قصد انجام ایمپلنت دندان را دارند حداقل 18 سال سن داشته باشند و سپس برای بررسی بیشتر به دندانپزشک مراجعه نمایند. افراد زیر 18 سال به دلیل اینکه در سن بلوغ هستند ممکن است استخوان فک آن ها همچنان در حال رشد و تغییر باشد و کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت دندان نباشند.

چه مدت پس از کشیدن  دندان می توان برای ایمپلنت اقدام کرد؟

بهتر است بعد از کشیدن دندان حداقل 10 هفته  صبر کنید تا محل مورد نظر بهبود یابد و سپس برای ایمپلنت اقدام نمایید.

مقالات مرتبط

علت دندان درد

علت دندان درد و روش های درمان آن

دلیل دندان درد می‌تواند هر چیزی از گیر کردن پوسته‌ی پاپ‌کورن در لثه گرفته تا شکستگی دندان یا عفونت باکتریایی باشد. برخی از دندان دردها

تماس با دندانپزشکی