مزایای ایمپلنت تک دندان؛ بررسی مراحل و مراقبت‌های بعد درمان

مزایای ایمپلنت تک دندان؛ بررسی مراحل و مراقبت‌های بعد درمان

ایمپلنت تک دندان به روشی گفته می‌شود که به صورت مطمئن و موثر برای جایگزین کردن دندان از دست رفته مورد استفاده قرار می‌گیرد. نبود دندان می‌تواند تغییرات قابل توجهی بر نوع لبخند و ظاهر صورت ایجاد کند. همچنین، این عارضه بر روی گفتار نیز تأثیر گذاشته و جویدن غذا را دچار مشکل خواهد کرد. ایمپلنت دندان به صورت تکی می‌تواند ظاهری طبیعی به شما بخشیده، زیبایی لبخند را بازگردانده و یکپارچگی دندان شما را تضمین کند. برخلاف سایر روش‌های جایگزین دندان نظیر بریج، ایمپلنت تک دندانی نیازی به تغییردادن یا آماده‌سازی سایر دندان‌ها نداشته، دندان‌های مجاور دست نخورده باقی مانده و به صورت طبیعی باقی خواهد ماند. شما می‌توانید دراین خصوص با دندانپزشک صحبت کنید تا مشخص شود که برای شما کاشت دندان تکی مناسب است یا خیر.

ایمپلنت تکی دندان چیست؟ چند روش دارد؟

ایمپلنت تک دندان چیست؟ چند روش دارد؟

ایمپلنت تکی دندان به روشی گفته می‌شود که به منظور جایگزینی دندان از دست رفته مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش ایمپلنت دندان که حاوی پایه تیتانیومی کوچک است، به عنوان ریشه مصنوعی در لثه و در استخوان فک قرار می‌گیرد. در مرحله بعدی تاج یا کلاهک بر روی ایمپلنت گذاشته می‌شود تا همچون دندان طبیعی عمل کرده وبا دندان‌های مجاور هماهنگ شود. به منظور نصب ایمپلنت تکی دندان دو روش وجود دارد:

ایمپلنت دندان تکی معمولی

در این روش ایمپلنت در استخوان فک قرار گرفته و نیازمند دوره نقاهت چند ماهه به منظور ادغام ایمپلنت با استخوان خواهد بود. پس از مرحله بهبودی، اباتمنت به ایمپلنت متصل شده و تاج مخصوص در بالای اباتمنت قرار می‌گیرد تا ترمیم به اتمام برسد.

ایمپلنت تکی دندان فوری

در این روش ایمپلنت و تاج در همان روز نصب می‌شود. این روش نیازمند ارزیابی دقیق کیفیت و ثبات استخوان است تا درخصوص امکان موفقیت آمیزبودن نصب، اطمینان حاصل شود. از جمله مهمترین مزیت‌های این روش می‌توان به کاهش زمان درمان اشاره کرد، زیرا بیمار می‌تواند در همان روز کاشت ایمپلنت، دارای دندان کاربردی شود. با این وجود، تمام افراد برای نصب فوری ایمپلنت مناسب نیستند. در این مورد ابتدا دندانپزشک وضعیت فرد را ارزیابی می‌کند تا تشخیص دهد که آیا این روش مناسب فرد است یا خیر.

فواید ایمپلنت دندان تکی

فواید ایمپلنت تک دندان

فواید ایمپلنت دندان بیشتر از بریج دندانی به روش سنتی است. در ادامه دلایل آن ذکر خواهد شد:

  • روش بلند مدت: بریج دندان از لحاظ هزینه، مناسب‌تر و مقرون به صرفه‌تر است، اما نمی‌توان از ان به عنوان روش جایگزین دائمی استفاده کرد. در اغلب اوقات، بریج‌ با گذر زمان نیاز به نگهداری و حتی تعویض دارد، که ممکن است در دراز مدت هزینه بیشتری برجای بگذارد. میزان موفقیت نصب ایمپلنت دندان بیش از ۹۶ درصد است که میزان موفقیت آن به طور قابل توجهی بالاتر سایر روش‌ها است.
  • روش مراقبت استاندارد: ایمپلنت دندانی امروزه به عنوان روشی استاندارد برای دندان از دست رفته شناخته می‌شود زیرا در این روش استخوان فک با ایمپلنت تیتانیوم پیوند خورده و پایه محکم به منظور نصب تاج جدید ایجاد می‌کند. در نهایت این ایمپلنت عملکردی شبیه به دندان‌های طبیعی داشته و به عنوان جایگزین پایدار و قوی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • حفظ دندان‌های اطراف: در صورتی که ایمپلنت دندان برای شما انجام گیرد، دندان‌های طبیعی مجاور حفظ خواهد شد، اما در صورت انجام بریج دندان‌های اطراف از بین خواهند رفت.
  • مراقبت آسان: از آنجایی که ایمپلنت همچون دندان طبیعی عمل می‌کند، به سادگی می‌توان با روش‌های عادی از آن مراقبت کرد.

اجزای سازنده ایمپلنت دندان

اجزای تشکیل دهنده ایمپلنت دندان

بدنه ایمپلنت دندانی از سه بخش تشکیل شده که هرکدام دارای عملکردهای مختلفی هستند:

به قسمتی از ایمپلنت گفته می‌شود که به عنوان جایگزین ریشه دندان عمل می‌کند. این قسمت معمولا از جنس تیتانیوم یا آلیاژ تیتانیوم است که از نظر زیستی و دوام کاملا سازگار است. پایه ایمپلنت از طریق جراحی در استخوان فک قرار گرفته و به عنوان پایه‌ محکم برای دندان مصنوعی عمل می‌کند.

اباتمنت به قطعه‌ای گفته می‌شود که به عنوان اتصال دهنده عمل کرده و از بالای خط لثه بیرون می‌آید. این قطعه پایه ایمپلنت و دندان مصنوعی را به هم متصل می‌کند. اباتمنت معمولا از جنس تیتانیوم، زیرکونیا و یا مواد دیگر بوده و کاملا محکم و سازگار با بافت اطراف است.

به قسمت قابل مشاهده ایمپلنت دندان تاج گفته می‌شود که از نظر ظاهری شبیه به دندان طبیعی است. این بخش از ایمپلنت معمولا به صورت سفارشی ساخته می‌شود تا از نظر رنگ، شکل و اندازه با دندان‌های دیگر مطابقت داشته و یکپارچگی دندان‌ها، لبخندی زیبا برای شما فراهم کند. تاج معمولاً از جنس مواد سرامیکی یا چینی است که از نظر زیبایی ظاهری دلپذیر و مقاوم در برابر لکه فراهم می‌کند.

آمادگی قبل از ایمپلنت

ابتدا باید جراح، انجام ایمپلنت دندان شما را تایید کند. در ادامه مراحل انجام ذکر خواهد شد. در برخی موارد آماده شدن برای ایمپلنت بیشتر از خود عمل ایمپلنت دندان زمان خواهد برد.

  • مشاوره اولیه: پیش از انجام هر کاری ابتدا باید با متخصص پروتز صحبت شود. متخصص می‌تواند دندانپزشک عمومی خبره در کاشت ایمپلنت و ترمیم باشد. متخصص می‌تواند تعیین کند که آیا شما مناسب انجام ایمپلنت دندان هستید یا خیر.
  • معاینه کامل: ابتدا دندانپزشک، دندان شما را به طور کامل معاینه می‌کند تا در خصوص وضعیت پزشکی دندان شما اطلاعات کافی به دست آورد. سپس لثه‌ و دندان شما به علت مشخص شدن مدل‌ دندان مورد بررسی قرار می‌گیرد. در نهایت توسط اشعه ایکس از فک شما عکس‌برداری می‌شود تا ناحیه‌ای دندان‌ از دست رفته به دقت مورد بررسی قرار گیرد.
  • سی تی اسکن دهان: با استفاده از سی‌تی اسکن، دندانپزشک می‌تواند اطلاعات کافی در خصوص دهان شما به دست آورد. با استفاده از این روش می‌توان بررسی کرد که چه مقدار استخوان فک به منظور کاشت در دسترس است و چه مقدار استخوان نیاز به پیوند دارد (افرادی که فک یا چانه قوی ندارند نیاز دارند که استخوانشان تقویت شود).
  • اعصاب و سینوس: سی تی اسکن می‌تواند در خصوص مکان یابی ساختارهایی نظیر سینوس و اعصاب کمک کننده باشد که در زمان انجام جراحی ایمپلنت باید از نزدیک شدن به آن اجتناب کرد. زیرا حین درست کردن دندان از دست رفته، آسیب عصبی یا سینوس آسیب دیده ممکن است مشکلات غیرقابل جبران وارد کند.

مراحل کاشت ایمپلنت تکی دندان

مراحل کاشت ایمپلنت تک دندان

ایمپلنت به دو روش اصلی کاشته می‌شود. کاشت ایمپلنت معمولی و فوری.

ایمپلنت معمولی

ایمپلنت معمولی

فرآیند کاشت ایمپلنت تکی دندان به روش معمولی ممکن است ماه‌ها طول بکشد، اما ارزش انجام را خواهد داشت. در صورتی که دندانپزشک تشخیص دهد که استخوان فک به اندازه کافی برای انجام ایمپلنت محکم نیست، اولین قدم برای پیوند استخوان انجام خواهد شد.

طی انجام پیوند، استخوان از جای دیگری برداشته شده و یا از مواد مصنوعی استفاده می‌شود. طی این عمل فک قوی‌تر خواهد شد. آماده سازی فک شما به ۴ تا ۱۲ ماه زمان نیاز خواهد داشت تا برای کاشت ایمپلنت آماده شود.

ابتدا قسمت کوچکی از لثه در بخشی که ایمپلنت قرار می‌گیرد، بریده می‌شود. انجام برش به منظور دسترسی به حفره دندانی که قبلاً دندان‌های از دست رفته شما وجود داشته، ضروری است.

بعد از ایجاد برش کوچک لثه، دندانپزشک استخوان را به طور دقیق سوراخ می‌کند. این کار به علت قرار دادن ایمپلنت فلزی انجام می‌شود. پس از اتمام کاشت، برش روی لثه بخیه شده و فرایند بهبود آغاز می‌شود.

بعد از گذر سه تا شش ماه، بخش دوم کاشت سنتی دندان آغاز می‌شود. در این مرحله برش جدید برای مشخص شدن ایمپلنت ایجاد می‌شود. سپس تکیه‌گاه مخصوص در بالای پایه پیچ می‌شود.

کلاه درمانی موجب القای بهبودی در اطراف بافت لثه طراحی شده است. بعد از گذشت چند هفته، کلاهک درمانی برداشته می‌شود.

در مرحله بعدی اباتمنت به عنوان بخش حمایت کننده تاج، در جای خود قرار داده می‌شود. به منظور اطمینان از محکم ماندن تاج به خصوص در هنگام جویدن، نصب اباتمنت ضروری است.

ایمپلنت فوری

ایمپلنت فوری

بیمارانی که توانایی تحمل زمان طولانی روش سنتی ایمپلنت دندانی را ندارند، می‌توانند از دندانپزشکی ایمپلنت تک مرحله‌ای استفاده کنند. می‌توان از این روش ایمپلنت استفاده کرد، اما در دسترس بودن آن وابسته به کلینیک یا دندانپزشک جراح دارد.

طی این روش، دندانپزشک ایمپلنت، اباتمنت و تاج یا پل موقت را طی یک جلسه قرار می‌دهد. التیام لثه پس از ایمپلنت تکمیل شده و بدون نصب کلاهک درمانی انجام می‌شود.

در این روش، دندانپزشک مجبور نیست که طی یک دوره سه تا شش ماهه بارها و بارها برش و عمل بخیه انجام دهد. با این وجود این روش عوارضی را به همراه خواهد داشت، زیرا در ایمپلنت‌ سنتی، بدن شما می‌تواند خود را بهتر بازسازی کند اما در روش کاشت فوری این قضیه امکان پذیر نیست.

ایمپلنت تک دندان، چقدر طول می‌کشد؟

دوره درمان ایمپلنت برای هر فرد متفاوت است. دندانپزشک زمان بندی این عمل را به طور کامل شرح خواهد داد. کاشت دندان به روش سنتی ممکن است چند ماه طول بکشد تا استخوان فک با ایمپلنت تیتانیوم ادغام شود.

با استفاده از فناوری مدرن، می‌توان روشی فوری را انتخاب کرد. در این روش تنها یک بار به دندانپزشک مراجعه شده، مشکلات دندانی به سرعت برطرف شده و سطح اعتماد به نفس شما بالا خواهد رفت. با این وجود این روش درمانی برای هر فرد متفاوت است.

در صورتی که عکس‌برداری و سی‌تی اسکن مقدار قابل توجه استخوان را نشان می‌دهند، دندانپزشکان می‌توانند دندان جدید را طی چند جلسه در یک دوره ۳ تا ۵ ماهه بکارند.

زمانی خاص برای بهبودی پیوند ایمپلنت با استخوان و التیام آن مورد نیاز است. روش‌های اضافی نظیر کشیدن دندان ممکن است این روند را کمی به تأخیر بیندازند زیرا قبل از ایجاد هرگونه تغییر نیاز است که لثه و ناحیه استخوان بهبود یابد.

مراقبت بعد از انجام ایمپلنت

مراقبت‌های بعد از انجام ایمپلنت

ایمپلنت دندان در صورتی که به خوبی از آن مراقبت شود، می‌تواند به اندازه دندان طبیعی دوام بیاورد. برای اطمینان از اینکه بتوانید بیشترین بهره را از ایمپلنت برده و به طور موفقیت آمیز بهبود یابید، توصیه‌های زیر را انجام دهید.

مراقبت‌های اولیه پس از کاشت

بعد از کاشت ایمپلنت، می‌توانید سریعا به خانه برگردید. تا زمانی که اثر داروی بیهوشی از بین برود، شما باید استراحت کنید و این قضیه ممکن است چندین ساعت طول بکشد. غالب عمل ایمپلنت‌ تحت بی‌حسی موضعی انجام می‌شود، اما در صورتی که تحت بی‌هوشی عمومی یا آرام‌بخش قرار گرفته باشید، نمی‌توانید رانندگی کنید در نتیجه حتما کسی باید شما را به خانه برساند.

شما می‌توانید یک روز پس از درمان به زندگی عادی خود بازگردید. اغلب مردم می‌توانند به سر کار خود بازگردند، اما باید از انجام فعالیت‌های سخت نظیر ورزش پرهیز کرد.

ممکن است که شما دچار خونریزی خفیفی شوید که پس از یک یا دو روز کاهش خواهد یافت. این عارضه کاملا طبیعی است. می‌توان خونریزی را با فشار ملایم با گاز مرطوب کاهش داد. در صورتی که خونریزی متوقف نشد و یا بدتر شد، حتما با دندانپزشک خود تماس بگیرید.

بایدها و نبایدها در زمانی که ایمپلنت شما در حال بهبود است

شما باید:

  • تلاش کنید تا یک هفته بعد از عمل فقط غذاهای نرم مصرف کنید.
  • دهان خود را تا حد ممکن پاکیزه نگه دارید.
  • حداقل سه یا چهار بار در روز، ۲۴ ساعت پس از درمان، دهان خود را با دهانشویه بشویید (باید توسط دندانپزشک توصیه شود).
  • آنتی بیوتیک تجویز شده را مصرف کنید.
  • برای کاهش درد، از مسکن بدون نسخه نظیر پاراستامول یا ایبوپروفن استفاده کنید.

شما نباید:

  • طی ۲۴ ساعت اول غذا و نوشیدنی گرم بخورید.
  • از وسایل مکیدنی نظیر نی و سیگار الکتریکی استفاده کنید.
  • تا چند روز پس از جراحی کار سخت انجام دهید.
  • ایمپلنت را با انگشتان یا زبان لمس کنید.
  • به مدت دو هفته الکل نوشیده یا سیگار بکشید، موارد ذکر شده روند بهبودی را کاهش می‌دهند.
  • از دندان مصنوعی که ناحیه آسیب دیده را می‌پوشاند استفاده کنید.

عوارض احتمالی

برخی از افراد پس از کاشت ایمپلنت ممکن است که دچار عوارض شوند. این عوارض ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • آسیب عصبی، منجر به تغییر حس در ناحیه جراحی شود.
  • باز شدن زخم بعد از جراحی
  • حرکت کردن ایمپلنت
  • قرار گرفتن ایمپلنت در بالای خط لثه
  • عفونت ایمپلنت

افرادی که ایمپلنت‌شان دچار حرکت می‌شود ممکن است نیاز باشد تا اقدامات خاصی برای بهبود سلامت استخوان و لثه برای آن‌ها انجام شود و حتی ممکن است لازم باشد تا برداشت یا جایگزینی ایمپلنت برای آن‌ها صورت گیرد.

در ادامه برخی از علائم و نشانه‌هایی کاشت ایمپلنت ناموفق توضیح داده می‌شود:

  • ایمپلنت بیش از حد متحرک است.
  • چرک و ترشح از محل خارج می‌شود.
  • درد در هنگام ضربه زدن به ایمپلنت
  • از دست دادن سریع و پیشرونده استخوان

هزینه

عوامل مختلف بر میزان هزینه تاثیر دارند نظیر:

  • دندانپزشک: نوع دندانپزشک، محل کار و هزینه فردی بر بالا رفتن قیمت تاثیرگذار است. علاوه بر آن، در صورتی که دندانپزشک شما تجربه بیشتری داشته باشد، احتمالاً هزینه بالاتر خواهد رفت.
  • وضعیت بیمار: وضعیت لثه و استخوان فک بیمار نیز در هزینه تاثیر خواهد گذاشت. در صورتی که برای کاشت ایمپلنت نیاز به آماده سازی باشد، نظیر کشیدن دندان یا پیوند استخوان، هزینه افزایش خواهد یافت.
  • کیفیت مواد مورد استفاده: ایمپلنت اغلب از جنس تیتانیوم یا زیرکونیوم است. در نتیجه کیفیت مواد مورد نیاز برای ساخت بر قیمت تاثیر می‌گذارد.

سخن پایانی

ایمپلنت تکی دندان روشی مدرن در حرفه دندانپزشکی است و به عنوان راه حل قابل اعتماد و دائمی شناخته شده و دارای اثرات زیبایی شناختی فراوان است. این روش درمانی توانایی بازگرداندن سلامت دهان، جلوگیری از جابجایی دندان و حفظ تراکم استخوان فک را دارد و به طور کلی مزایای فراوانی را به همراه خواهد داشت. اخیرا انجام این روش دارای نرخ موفقیت بالا و پیشرفت زیاد بوده و در نتیجه ایمپلنت تک دندان به گزینه ای متحول کننده تبدیل شده است که به بیماران اعتماد به نفس و لبخندی با ظاهر طبیعی می‌بخشد.

سوالات متداول

آیا می‌توان با ایمپلنت دندان عمل جویدن را انجام داد؟

ایمپلنت‌های دندانی به عنوان جایگزین پایدار و مطمئن برای دندان‌های از دست رفته شناخته شده‌اند و امکان عملکرد مناسب فک و دندان را فراهم می‌کنند.

آیا ایمپلنت دندان دردناک است؟

معمولا پس از جراحی درد کمی را احساس خواهید کرد، اما مصرف مسکن بدون نسخه می‌تواند درد شما را کاهش دهد. معمولا ناراحتی پس از یک هفته کم می‌شود اما درمان کامل ایمپلنت ممکن است تا ۶ ماه طول بکشد.

آیا نصب ایمپلنت دندان تکی ارزش انجام را دارد؟

این روش نه تنها از سایر دندان‌ها محافظت می‌کند بلکه در پر کردن شکاف دندان از دست رفته و جلوگیری از جا به جایی دندان‌ها نیز موثر خواهد بود. موارد ذکر شده از جمله سایر مزایای ایمپلنت تکی دندان است.

آیا می‌توان ایمپلنت دندان تکی انجام داد؟

این روش نسبت به سایر روش‌های جایگزینی دندان دارای مزایای فراوانی است. ایمپلنت دندان علاوه بر اینکه ظاهر و عملکردی شبیه به دندان طبیعی دارد بلکه سایر دندان‌ها را نیز دچار خطر نخواهد کرد.

آیا ایمپلنت شبیه دندان طبیعی است؟

دندانپزشک دندان مصنوعی را از نظر شکل و رنگ شبیه دندان مجاور می‌سازد. در نتیجه ظاهری طبیعی ایجاد شده و لبخندی جدید به شما بخشیده خواهد شد.

آیا ایمپلنت دندان روشی ایمن است؟

ایمپلنت دندانی در صورتی که به درستی و توسط متخصص انجام شوند، به عنوان گزینه ایمن و موفق برای جایگزینی دندان به حساب خواهد آمد. اغلب افرادی که ایمپلنت انجام می‌دهند هیچ مشکلی را تجربه نمی‌کنند. به طور کلی این روش دارای درصد موفقیت بالایی است.

ماندگاری ایمپلنت‌های دندانی چقدر است؟

در صورتی که از ایمپنلت به خوبی مراقبت کرده و بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید، ممکن است بین ۱۵ تا ۲۵ سال و گاهی بیشتر دوام بیاورد. برخی از افراد به دلیل مشکلات زیبایی، ایمپلنت خود را سریع‌تر تعویض می‌کنند.

شکست در عمل ایمپلنت دندان چقدر احتمال دارد؟

معمولا ۵ تا ۱۰ درصد از عمل ایمپلنت دندانی با شکست مواجه می‌شوند.

چرا عمل ایمپلنت دندانی با شکست مواجه می‌شود؟

مهمترین علت ان است که یکپارچه شدن استخوان و ایمپنلت ناموفق باشد (یعنی ایمپلنت به درستی به استخوان فک متصل نشده باشد). علل دیگر عبارت است از واکنش آلرژیک، آسیب بافتی، عفونت، مشکلات سینوسی، سیگار کشیدن و پس زدن بدن.

علائم شکست عمل ایمپلنت دندان چیست؟

شل شدن یا جا به جایی ایمپلنت، لثه متورم، فرورفتگی لثه در اطراف زخم، درد شدید در نزدیکی ایمپلنت و مشکل در جویدن.

چه کسانی نباید ایمپلنت دندان انجام دهند؟

ضعیف بودن یا کم بودن استخوان فک. به منظور حمایت ایمپلنت دندانی، استخوان فک باید به اندازه کافی قوی باشد. در غیر این صورت، این خطر وجود دارد که ایمپلنت نتوانند به درستی با استخوان ترکیب شوند.

جنبه منفی ایمپلنت تکی دندانی چیست؟

از جمله مهمترین جنبه منفی ایمپلنت دندان، طولانی مدت و پرهزینه بودن آن است. بیمه این روش را به طور کامل پوشش نمی‌دهد. با این وجود، این نکته را بدانید که با انجام این کار شما در حال سرمایه گذاری روی راه حل دائمی هستید که ممکن است تا پایان عمر شما دوام بیاورد.

آیا می‌توان بلافاصله بعد از ایمپلنت دندان غذا خورد؟

طی ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول، لثه‌های حساس و کمی متورم خواهد شد. به همین دلیل، باید از غذاهای نرم یا مایعات استفاده کنید.

آیا دندان عقب باید کاشته شوند؟

ایمپلنت تکی دندانی اغلب برای دندان جلویی استفاده می‌شود، اما می‌توان از آن برای دندان‌های عقب نیز استفاده کرد.

مقالات مرتبط

تفاوت لمینت دندان با روکش چیست؟

تفاوت لمینت دندان با روکش چیست؟

لمینت و روکش دندان از رایج‌ترین درمان‌های زیبایی دندانپزشکی هستند که با هدف زیباتر کردن دندان‌ها انجام می‌شوند. لمینت و روکش دندان هر دو برای

تماس با دندانپزشکی